Mere cu scorțișoară, ghimbir și zahăr brun, cereale de ovăz și nuci cu un crumble sfărâmicios.Totul servit cu înghețată de vanilie deasupra. Decadență, dulce decadență…
Acest crumble de mere pe lângă a fi păcătos, este un desert perfect pentru perioada aceasta a anului pentru că aduce laolaltă multe ingrediente iernatice și de sărbătoare. Îl și văd servit pe masa de Crăciun, lângă cozonac, nelipsitul cozonac, oferind momente dulci împreună și furând zâmbete de la cei dragi.
Vi-l recomand cu multă căldură.
Ingrediente
- 150 gr. făină albă
- 125 gr. unt nesărat, rece, tăiat cubulețe
- 70 gr. zahăr brun + extra pentru mere
- aproximativ 900 gr. de mere (puteți folosi orice alt fruct – în afară de mere celelalte fructe nu necesită fierbere în prealabil)
- o mână de cereale de ovăz sau mix (opțional)
- o mână de nuci tocate (opțional)
- o jumătate de lingură de scorțișoară măcinată
- ghimbir proaspăt ras (dacă nu aveți puteți folosi măcinat)
Timp de preparare: 50 de minute
Într-un castron amestecăm făina cu untul tăiat cubulețe.
Frecăm cu degetele până rezultă mici bucățele ca firimiturile de pâine plus câteva bucăți mai mari.
Adăugăm zahărul și amestecăm.
Stropim cu puțină apă rece și trecem furculița prin aluat până devine sfărâmicios. Punem la congelator 10 minute timp în care ne ocupăm de mere.
Merele le decojim, spălăm, scoatem sâmburii, miezul și le tăiem cubulețe. Apoi le punem într-o tigaie cu puțină apă și zahăr presărat pe deasupra timp de câteva minute ca să se înmoaie.
Când sunt gata merele ne pregătim să combinăm toate ingredientele. Luăm un vas din ceramică smălțuită și ungem cu unt.
Turnăm merele, dar fără tot acel sos din tigaie pe care l-au lăsat. Gustăm merele de zahăr. Dacă mai este nevoie, mai adăugăm.
Presărăm scorțișoara și ghimbirul proaspăt măcinat.
Aranjăm acum aluatul din frigider peste fructe fără să apăsăm pe el.
Pe deasupra presărăm cerealele și nucile dacă v-ați hotărât să le folosiți. Felicitări! Nu o să regretați. 🙂
Pentru că acoperă o parte mare din crumble și nu vedeți dacă este rumenit sau nu iar unele bucăți din cereale sau nuci se pot rumeni bine de tot, le puteți prăji separat într-o tigaie câteva minute și adăuga la final peste crumble. Sau le puteți presăra crude. Tot bune o să fie.
Cuptorul la 200 de grade, foarte încins, și coacem timp de aproximativ 30 de minute. Trebuie să fie rumen aluatul și să fiarbă fructele. O să vedeți mici bășicuțe pe marginea prăjiturii. Atunci e gata.
Lăsați să se răcească puțin și serviți cu o cupă de înghețată de vanilie. Puteți presăra câteva bucăți de nuci pe deasupra de decor. Decor comestibil, desigur.
Acest desert este o adevărată desfătare a simțurilor. Nu vă mai trebuie nimic altceva. Doar voi și un crumble decadent de mere…
Bon appétit!