De când am fost în Ungaria vara asta vreau să prepar și eu gulaș acasă. În oraș nu am mâncat de multe ori, nici nu știu pe unde este bun, iar satisfacția este mai mare atunci când pot să îmi gătesc singură. Rețeta necesită destule ingrediente și nu este foarte simplă însă o recomand pentru oricine care este fan gulaș și îl vrea home made. Chimenul și ardeiul gras fac totul după părerea mea, de la miros la gustul pe care îl dau mâncării. Delicios! 🙂
Ingrediente
- 3 cepe albe medii
- ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi
- o linguriță de chimen semințe sau pudră
- o caserolă de carne de vițel de lapte deja tăiată cubulețe – 500-600 gr.
- 50 gr. boia de ardei (eu am făcut un amestec de iute cu dulce)
- 2 ardei grași verzi
- 500 gr. cartofi
- 3 linguri de roșii de la cutie deja tocate
- 1 morcov
- sare
Timp de preparare: 1 oră și 40 de minute
Tăiem ceapa fășii mai groase și o spălăm. Într-o oală punem ulei de măsline la încălzit la foc mic. Adăugăm ceapa și o ținem acolo timp de 15-20 de minute fără să se călească. Va deveni moale și aproape transparentă.
Adăugăm chimenul amestecat anterior puțin în mojar cu un cățel de usturoi.
Adăugăm carnea în oală și amestectăm încontinuu 1-2 minute cu grijă să nu ardem ceapa.
Adăugăm boiaua și amestecăm. Apoi acoperim carnea cu apă și oala cu un capac. Lăsăm să fiarbă la foc încet 30-45 de minute amestecând din când în când. Carnea trebuie să se înmoaie în acest timp, dar aveți grijă să nu se evapore toată zeama ca ceapa și carnea să nu se ardă. Dacă scade prea mult dintr-o dată mai adăugați puțină apă. Dacă scade spre final este ok pentru că acela este sos.
Pregătim în timpul ăsta legumele. Spălăm și tăiem cubulețe ardeiul verde. Îndepărtăm și acele fâșii albe din interior.
Cartofii la fel, îi spălăm și tăiem cubulețe, chiar mai mari. Depinde de cum vă plac. Mie nu-mi plac legumele bucăți foarte mari fierte. Am fost dintotdeauna mai fițoasă așa.
La fel procedăm și cu morcovul. Tăiem tot cubulețe sau rondele după gust și bunul plac. 🙂
Adăugăm morcovul, ardeiul gras, roșiile și cartofii în oală și mai punem apă dacă nu este de ajuns ca să acopere, mai ales pentru că o să absoarbă multă cartofii. Lăsați la fiert încă jumătate de oră, aproximativ, amestecând din când în când. Mai gustați, vedeți de sare, vedeți dacă s-au înmuiat cartofii.
Serviți cald decorat cu pătrunjel proaspăt tocat, ardei iute și pâine țărănească.
Bon appétit!
Voi ați preparat gulaș în casă? Ce rețete ați încercat?