Cred ca in mod bizar m-am procopsit cu o atractie pentru Chinese food din cauza culturii americane. Filme, seriale, carti in care vedeam cum protagonistul comanda si consuma acest fel exotic de mancare. Un cliseu recurent in cultura americana, ce-i drept mai pregnant aici, dar nu numai.
Puiul cu alune este unul dintre aceste feluri de mancare care mi-a trezit apetitul mai ales datorita combinatiei mai putin obisnuite. Guess what? Prima oara l-am gustat chiar preparat de mine. Am sa fiu putin subiectiva cand am sa spun daca mi-a placut sau nu. Poate la restaurant o fi mai bun….sau nu.
Ingrediente
pt. 2 pers.
- 2 lingurite amidon
- 1 lingura apa
- 2 linguri sos de soia (eu am luat de la Heinz)
- 2 linguri coniac sau sherry (marturisesc ca eu nu am avut si drept urmare nu am folosit)
- 100 ml. supa de pui (adica ½ cub de Knorr sau Maggi de gaina fiert in apa)
- 4 bucati piept de pui taiate cuburi
- 100 gr. alune decojite si nesarate
- 6 linguri orez
- ceapa verde
Timp de prepare: aprox. 30 min.
Sa incepem deci. Preparam sosul mai intai. Punem la fiert jumatatea de cub de gaina in jumatate de pahar de apa. Dam in clocot. Luam amidonul si il amestecam cu apa pana se omogenizeaza. Adaugam soia, coniacul sau sherry (daca avem) si supa de pui. Gata sosul!
Orezul se pune la fiert in apa. La cantitatea asta, 6 linguri, eu am folosit 2 pahare de apa, dar cred ca a fost cam mult. Orezul a iesit moale si trebuie sa fie mai uscat. Incercati sa vedeti cum iese cu mai putina apa. Punem sare putin. Dureaza aprox. 15 minute sa se faca.
Intr-un vas punem 2 linguri de ulei de floarea-soarelui la incins. Calim puiul la foc iute. Adaugam alunele peste si le prajim 2-3 minute. Adaugam apoi sosul si lasam totul la fiert inca 2 minute.
Ceapa verde se taie fasiute subtiri care se adauga peste mancare inainte de servit. Dati frau liber imaginatiei si ornati, decorati cum doriti. Eu pentru cupa de orez am folosit un polonic in care am pus orezul si apoi l-am rasurnat in farfurie ca sa capete acea forma rotunda.
Luati-va betisoarele si bon appétit!
P.S. Mi-a placut foarte mult mancarea. Am primit ok-ul si de la sora mea. Pe ea incerc sa n-o otravesc atunci cand gatesc. Poate acele alune sunt mai greu de apreciat, dar cred ca e vorba si de obisnuinta. Sunt curioasa si cum o fi sosul cu sherry sau coniac. Poate data viitoare.
Sounds great!
Multumesc frumos David! 🙂
Yum Yum! Si eu am facut o pasiune pentru chineese food de cand am fost in State si comandam acasa mancarea exact ca in filme. Partea haioasa e ca acolo nu am riscat sa incerc si alte lucruri in afara de pui shanhai si orez cu legume. In schimb, de cand sunt in Bucuresti am incercat mai multe – picioruse de broscuta, pui cu sos de lamaie (care e absolut delicious) sau cu muguri de bambus sau cu urechi de copac, taiteiilor traditionali prajiti etc. Am mancat chiar recent si pui cu alune, foarte bun, la restaurantul L’andrino de pe sos. Pantelimon. Al lor mai avea diverse chestii prin el, dar al tau arata foarte bine si pare foarte usor de facut! Tip: poti inlocui alunele cu migdale si iese la fel de bun, sau poti sa pui alunele in orez.
Iti place sa experimentezi cu mancarea observ. Foarte bine! Si eu as vrea sa incerc cat mai multe sa gatesc si sa gust.
Mersi de tip. 🙂
cand vad atatea bunatati la tine aici , parca m-as risca sa gatesc si eu ceva. dar ma cam tem
Mada, go for it! Pune mana pe ustensile si have fun! Nu te vede nimeni in bucatarie 😀