F

Frijoles borrachos/Fasole beată. Reţetă mexicană

DSC_0516-da

Am ajuns şi în Mexic. Cu proiectul The Food Connection, desigur. Am vrut să pregătesc 3 reţete pentru luna asta, dar am reuşit doar una. Am fost foarte ambiţioasă. Ce ştiam despre Mexic şi reţete mexicane este emisiunea Mâncarea mexicană în variantă uşoară prezentată de Thomasina Miers, Master Chef, unde face acasă diverse preparate, dar şi călătoreşte în zonă şi povesteşte despre istorie, tradiţii, mâncare. De acolo am aflat şi eu că boabele de cacao sunt originare din Oaxaca, un stat din sudul Mexicului, unde dimineaţa se bea o ciocolată caldă cu mult chilli, mai strong decât o cafea. Ăsta da energizant! La un moment dat mi-am făcut eu o listă cu filme culinare, unde era trecut şi un film spaniol, suprarealist, Like Water for Chocolate. Este foarte ciudat, dar merită văzut. Este vorba printre altele de legătură puternică dintre emoţii şi mâncare, cum sunt interconectate şi la ce dau naştere. Acolo văzusem câteva reţete super de făcut. Între timp, am primit de la prietena mea Valentina o carte foarte interesantă despre misticim şi mâncare, Cartea Mistică de Bucate, un must have şi o puternică recomandare. O găsiţi la Curtea Veche. Acolo am găsit câteva reţete mexicane care m-au inspirat să aleg una până la urmă: fasole beată sau fasole cu bere. Caut să gătesc ceva diferit în ultima vreme, să scap de rutină, să fiu surprinsă. Îmi place să gătesc cu alcool pentru miros şi aromă aşa că trebuia să fac reţeta asta! O găsiţi mai jos detaliată.

Mai multe despre bucătăria mexicană puteţi citi la Laura Laurenţiu pe blog şi tot acolo este şi galeria cu reţete de la bloggerii implicaţi în proiect. Să faceţi churros. Eu n-am mai apucat, dar salivez continuu.

DSC_0550-da

Ingrediente

2 porţii

200 gr. fasole neagră sau oricare alta, lăsată la înmuiat peste noapte
ulei de floarea soarelui
2 cepe albe medii
3 căţei de usturoi
3 frunze de dafin
1 lingură oregano proaspăt
câteva fire de cimbru proaspăt
fulgi de ardei iute, după gust
1 sticlă de 330 ml. bere mexicană – am folosit Corona Extra
1 conservă de roşii cuburi, 400 gr.
500 ml. apă pentru fiert
sare

Timp de preparare: 10 minute + 2 h timp de fierbere

Tocăm mărunt ceapa şi usturoiul. Le călim în puţin ulei. Adăugăm dafinul, oregano şi cimbru. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugăm restul ingredientelor – fasolea (scursă şi clătită), ardeiul iute, berea, roşiile şi apa. Dăm în clocot şi apoi fierbem fără capac, la foc mic, timp de vreo 2 ore sau până se înmoaie fasolea şi lichidul este complet absorbit de aceasta. Amestecăm pe parcurs. Dacă ni se pare că fasolea nu e gata şi nu mai e lichid în cratiţă, atunci mai adăugăm apă. Sare punem la final şi nu mai devreme ca să nu se întărească fasolea. Scoatem foile de dafin şi firele de cimbru şi servim. Cu tortilla chips şi multă lămâie. Şi bere. Arriba arriba!

DSC_0496-da

DSC_0523-da

DSC_0477

Bon appétit!

Spread the love
  1. adnia says:

    Ce reteta interesanta! Am urmarit si eu un timp emisiunea de care vorbesti si tare mult mi-a placut.Acum, la spartul targului mi-am adus aminte cat de multe povesti si retete mexicane interesante erau acolo!

    1. Anason cu Lapte says:

      Da, erau, erau! Nici eu n-am apucat însă să prepar ceva de acolo. Mi-am adus aminte totuşi de o reţetă de mic dejun pe care am văzut-o la emisiune şi erau nişte ouă în sos de roşii. Seamănă cam cu ce ai făcut tu. E foarte drăguţă reţeta!

  2. elena berlanga says:

    te felicit! Intr-adevar e o reteta original mexicana. Doar ca e mai apoasa, ca o supa, se pune si carne de porc si nu se pune lamaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.