Fursecuri Linzer cu zmeură. Fursecurile astea sunt ultimele făcute şi testate de Crăciun. Îmi plac fursecurile Linzer şi am vrut să fac şi eu acasă. Le-am umplut cu ce gem aveam prin frigider, pentru că mereu am un borcan deschis, cel puţin. Asta e o bună metodă să folosiţi resturi de gem. Am pus scorţişoară şi coajă de clementină în aluat ca să fie mai xmassy. Sunt foarte buni, crocanţi şi dulci.
Fursecurile Linzer sunt din Linz, Austria. Ele sunt de fapt o variantă de fursec inspirată de un tort Linzer din acea zonă. Acest tort este alcătuit dintr-o coajă de tartă dulce îmbogăţit cu pudră de alune de pădure sau alte nuci, umplută cu gem sau dulceaţă şi apoi acoperit cu nişte fâşii de aluat ca la tartele americane. Este decorat cu fulgi de nuci, precum migdale. Varianta de fursec este la fel, doar că de dimensiuni mai mici.
Reţeta este foarte uşoară. E nevoie doar de timp de răcire pentru aluat şi puţină inspiraţie pentru decorat. Puteţi să folosiţi orice fel de gem vă place sau aveţi prim cămară. Aromele sunt la alegere şi ele. Puteţi opta pentru un aluat dulce simplu cu vanilie spre exemplu. Eu am ales citricele pentru că îmi plac foarte mult iar scorţişoara este de sezon. Miroase a Crăciun.
Ingrediente
pentru 20 de fursecuri sandviş
140 gr. zahăr alb
125 gr. unt moale
1 ou
250 gr. făină albă
coaja rasă de la 2 clementine
1 linguriţă pudră de scorţişoară
pentru decor
fulgi de migdale
gem de zmeură
zahăr pudră
Timp de preparare: 20 de minute + 30 de minute timp de răcire pentru aluat
Timp de coacere: 10-12 minute
Ustensile necesare
mixer, spatulă mică, făcăleţ, decupator de biscuiţi mare şi mic, poş
Metodă
Într-un castron, mixăm zahărul cu untul până obţinem o cremă pală la culoare şi pufoasă. Adăugăm oul şi mixăm. Apoi încorporăm ingredientele uscate şi coaja de clementină. Obţinem un aluat tare şi uniform. Îl învelim într-o folie alimentară şi îl ţinem la frigider pentru 30 de minute.
Pe o masă înfăinată uşor şi cu un făcăleţ înfăinat uşor, întindem aluatul de fursecuri de o grosime de 5 mm. Decupăm fursecurile. Jumătate din ele le mai decupăm o dată pe mijloc. Astfel, obţinem sandvişurile din fursec care sunt specifice fursecurilor linzer. Pe aceste jumătăţi lipim fulgi de migdale. Putem să decupăm orice formă vrem şi să fim creativi.
Aşezăm fursecurile pe o tavă de copt tapetată cu hârtie. Ca să ne fie mai uşor, putem folosi o spatulă mică din inox pentru a ridica fursecurile. Trebuie să ne mişcăm repede pentru că fursecurile se înmoaie la temperatura camerei şi nu-şi mai păstrează forma apoi.
Am renunţat la fursecurile astea dreptunghiulare pe care le vedeţi aici în imagine. Nu mi-au plăcut.
Coacem fursecurile Linzer la 180 de grade timp de 10-12 minute. Lăsăm fursecurile la răcit înainte să le decorăm.
Decorăm cu zahăr pudră jumătăţile decupate de două ori.
Pe jumătatea plină punem gem de zmeură cu poşul. Lipim al doilea biscuit decupat la mijloc şi facem un sandşiv.
Sunt drăguţe, nu? Enjoy!
P.S. Se păstrează 3 zile într-un recipient închis ermetic sau mai mult, dacă nu sunt decorate cu gem.
Bon appétit!