F

Fursecuri shortbread cu anason şi portocală

fursecuri shortbread cu anason si portocala

De Crăciun (pentru mine, toată luna decembrie), mă simt cel mai fericită şi inspirată să prepar şi să coc dulciuri şi prăjituri. Reţetele de fursecuri sunt preferatele mele pentru că sunt simplu şi uşor de făcut iar variantele sunt infinite. De la diverse arome şi condimente folosite până la forme şi metode de decorare. Pentru că am făcut deja turtă dulce, am trecut la următoarea reţetă de Crăciun, foarte populară aici în UK, shortbread. Un fursec/biscuit foarte crocant, cu mult unt.

Reţeta de shortbread e una foarte simplă. Mai am una pe blog, o găsiţi aici  – . De data asta însă am ales o reţetă Ottolenghi, din noua lui carte Sweet şi e un pic mai complicată. Aşa sunt reţetele lui în general. Se abat puţin de la normă şi uneori se complică prea tare. Spre exemplu, aici s-au folosit două tipuri diferite de făină: făină italiană 00 şi făină granulată de orez. Nu ştiu cât de uşor se găsesc în România, dar poate le găsiţi. Dacă nu, folosiţi făină normală. Făina italiană dublu 00 e cernută foarte fin iar cele două tipuri de făină combinate formează un fursesc crocant şi foarte fin. Şi aşa este. Textura este un pic altfel.

shortbread

M-am bucurat să folosesc iar anason, condimentul blogului, pentru că are o aromă specială şi în combinaţie cu portocala e absolut delicios. Mirosul e o nebunie!

Hai să coacem!

Ingrediente

pentru 40 de fursecuri sau mai multe (în funcţie de ce cookie cutter folosiţi)

360 gr. făină italiană 00
70 gr. făină de orez granulată, nu acel praf alb foarte fin care se găseşte la magazinele asiatice
165 gr. zahăr alb
1/8 teaspoons praf de copt
1 şi 1/2 teaspoons pudră de anason sau 3 bucăţi de anason stelat ras
1 teaspoon fulgi de sare de mare
coajă rasă de la o portocală mare
seminţe de vanilie de la 1/2 baton de vanilie
250 gr. unt nesărat, rece de la frigider tăiat în cuburi de 2 cm.
1 ou mare, bătut uşor

Timp de preparare: 30 de minute + 30 de minute timp de răcire aluat

Timp de coacere: aprox. 15 minute

Ustensile necesare

răzătoate fină, sită, sucitor, cookie cutter

Metodă de preparare

Într-un castron, trecem prin sită făina, zahărul, praful de copt şi pudra de anason stelat. Adăugăm sarea, coaja de portocală şi vanilia şi amestecăm.

Adăugăm untul şi îl înfăinăm bine înainte să începem să-l încorporăm în ingredientele uscate. Cu vârful de degetelor, partea cea mai caldă a mâinilor, apăsăm bucăţile de unt şi le fărâmiţăm. Frecăm untul cu făina până obţinem o textură de firimituri de pâine.

Adăugăm oul şi amestecăm până formăm o bilă de aluat. Înfoliem în hârtie de copt şi ţinem la frigider o oră sau la congelator 30 de minute. Ne trebuie un aluat tare ca să tăiem fursecurile.

După ce aluatul stă la frigider/congelator îl rulăm pe o masă uşor înfăinată cu un sucitor uşor înfăinat. Rulăm un strat de 5 mm. Cu un cookie cutter uşor înfăinat, decupăm formele de fursecuri pe care ni le dorim.

Aşezăm fursecurile shortbread pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coacem la 180 de grade timp de 15 minute şi verificăm. Fursecurile trebuie să fie brun aurii pe margine şi uşor colorate la mijloc. Răcim şi servim.

Aluatul se poate face cu o zi înainte şi lucra a doua zi. Trebuie însă scos de la frigider cu 30 de minute înainte să îl puteţi rula pentru că devine foarte tare de la unt. Aluatul se poate congela. Fursecurile crude se pot congela şi coace în altă zi. Trebuie doar să măriţi cu un minut timpul de coacere.

Ca să păstraţi fursecurile shortbread, le puneţi într-un recipient închis ermetic. Ţin 10 zile.

fursecuri shortbread cu anason

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.