Anul 2014 a fost anul humusului pentru mine. Atunci am descoperit acest preparat libanez, l-am degustat în mai multe locuri (pe departe, cel mai bun este la restaurantul Four Seasons de pe Dorobanţi), l-am făcut acasă şi m-a scos din foame de câteva ori. Este extrem de rapid de preparat, mai ales dacă aveţi un robot sau chopper, cum mi-am luat eu recent de la Tefal. E ca un robot mai mic, dotat cu lame care să mărunţească orice am nevoie şi să prepare această reţetă în câteva minute. Vă recomand să vă luaţi şi voi unul. Are şi blender şi tel, ambele manuale şi uşor de folosit.
Reţeta de azi este cea clasică de humus şi dacă nu aţi mai gustat până acum, e mai bine să începeţi cu ea. Eu abia aştept să prepar şi humus verde sau roşu, cu diferite condimente şi ingrediente surprinzătoare. Se poate pregăti şi la petreceri pentru că tuturor le place humusul şi sigur o să aveţi succes!
Ingrediente
1 conservă de năut – 400 gr.
40 ml. suc de lămâie, aproape o lămâie întreagă
40 ml. tahini
1-2 căţei de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
1/2 linguriţă de chimen măcinat (eu am pus şi câteva seminţe prăjie uşor)
2-3 linguri zeamă din conserva de năut
sare
boia, frunze de coriandru, boabe de năut şi ulei de măsline pentru decor
Timp de preparare: 10 minute
Ca să iasă un humus cât mai fin, ingredientele trebuie adăugate pe rând şi amestecate 1-2 minute separat. Aşa că începem cu tahini şi sucul de lămâie pe care le băgăm în chopper şi le mixăm 1 minut. Trebuie să iasă o cremă foarte fină. Împingem apoi cu ajutorul unei palete din silicon ce s-a urcat pe margini şi mai amestecăm 30 de sec.
Adăugăm uleiul de măsline, usturoiul, chimenul şi sarea. Mixăm un minut.
Năutul scurs intră jumate-jumate. Mixăm separat între cele două cantităţi adăugate pe rând.
La final, turnăm puţin din lichidul din conserva de năut ca să obţinem un humus cremos şi fin.
Punem pe o farfurie, decorăm şi servim. E bun cu chipsuri tortilla, chipsuri din legume, lipie sau crudităţi.
Bon appétit!