Eu beau ceai. Mult ceai. Dimineţile mele încep cu o cană bună de ceai negru, cu bergamotă, puţin lapte şi zahăr brun, dacă se poate. Mai nou, am trecut pe miere. Nu sunt băutoare de cafea, deşi îmi place la nebunie mirosul şi îmi place să o folosesc la prăjituri, cum e tiramisu. Ca să nu beau ceaiul în singurătate, i-am ţinut companie cu acest teabread/chec/pâine dulce. E un pic din toate. Are formă de chec sau pâine, numai că e cu fructe şi are şi nişte cereale. Trebuia să fi pus şi un pic de ceai în el, poate. Data viitoare. Sau altă reţetă.
Ingrediente
1 mango copt
225 gr. făină
2 linguriţe praf de copt
150 gr. zahăr brun
50 gr. fulgi de ovăz
1 ou, bătut
175. ml lapte
1 linguriţă extract de vanilie sau pastă de vanilie
100 gr. unt, topit
zahăr pudră vanilat pentru decor
Timp de preparare: 20 min pregătire + 1 h coacere
Spălăm bucata de mango şi o tăiem cubuleţe. Tăiem fâşii în jurul miezului şi apoi cuburi. M-am chinuit puţin aici. Miezul e mare şi diform, deci nu vă aşteptaţi să vă iasă fâşiile perfecte şi egale. Just a little warning.
Cernem făina şi praful de copt într-un castron. Adăugăm zahărul şi fulgii de ovăz.
Laptele se amestecă cu oul, vanilia şi untul topit. Le batem puţin cu un tel sau furculiţă. Adăugăm peste ingredientele uscate şi amestecăm. Încorporăm şi o parte din cuburile de mango.
Turnăm compoziţia într-o formă de chec/pâine tapetată cu hârtie de copt. Ungem marginile cu puţin unt. Decorăm cu mango-ul rămas.
Coacem timp de 1 h la cuptorul preîncins, la 180 grade, gaz 4. Trebuie să fie crescut, rumen şi uscat pe dinăuntru. Totuşi, avem în vedere şi fructele din chec. În jurul lor va fi mai umed. Scoatem checul când e gata, îl lăsăm să se răcească în formă şi apoi servim. Cu zahăr pudră. Cald sau rece. Cu ceai, neapărat.
Bon appétit!