Aluatul acestor tarte este dulce aşa că pregătiţi-vă pentru o experienţă culinară mai deosebită. Dacă nu vă place ideea însă, puteţi înlocui aluatul cu unul sărat. Eu am vrut să mai încerc reţete cu smochine cât le-a fost sezonul şi reţeta lui Nigel Slater, chef britanic, mi-a atras atenţia. Trebuie să recunosc însă că nu-mi plac smochinele aşa mult. Poate am mai spus asta. Sunt prea dulci. Reţeta asta e la limita dintre dulce şi sărat şi e ok.
Nu mai fac însă mini tarte prea curând. Durează prea mult şi sunt prea migăloase. Nu mai am răbdare. Dacă nu vreţi să staţi prea mult prin bucătărie vă recomand să faceţi o tartă mare şi scăpaţi de o grijă.
Ingrediente
pentru 12 mini tarte
pentru aluat
180 gr. făină albă
90 gr. unt rece tăiat cuburi
1 gălbenuş
1 lingură zahăr alb
pentru umplutură
1 ceapă roşie mare
20 gr. unt
100 gr. smochine proaspete, tocate bucăţi mici
100 ml. creme fraiche
Ustensile necesare
o formă de brioşe
Timp de preparare: 40 minute
Timp de coacere: 10-12 minute + 30 minute
Metodă
Pentru aluatul de tarte amestecăm într-un castron făina cu untul. Fărâmiţăm untul şi îl încorporăm în făină până obţinem nişte firimituri. Adăugăm zahărul, gălbenuşul şi puţină apă ca să formăm o bilă de aluat. O acoperim în hârtie de copt şi punem aluatul la frigider timp de 30 de minute sau o oră sau peste noapte.
Între timp pregătim umplutura. Tăiem ceapa fâşii subţiri şi o prăjim în unt până se caramelizează. E un proces de durată. Trebuie să amestecăm continuu şi să prăjim la foc mic-mediu. Apoi adăugăm smochinele tocate bucăţi mici, creme fraiche, sare şi piper. Lăsăm deoparte.
Scoatem aluatul de la frigider. Îl întindem cu un făcăleţ pe o suprafaţă înfăinată uşor. Decupăm discuri de aluat şi le punem în forma de brioşe. Forma trebuie unsă înainte cu unt şi tapetată cu făină. Înţepăm aluatul cu furculiţa peste tot. Acoperim fiecare mini tartă cu hârtii de brioşe umplute cu orez. Precoacem timp de 10-12 minute la 180 de grade.
Scoatem forma de brioşe şi o lăsăm la răcit. Apoi umplem tartele şi le coacem timp de aprox. 30 de minute la 180-200 de grade. Eu cu restul de cocă am decupat câteva frunzuliţe cu care am decorat tartele. Le-am uns cu puţin ou bătut înainte de coacere, V-am spus că a durat foarte mult.
Servim tartele cu smochine imediat sau a doua zi. Le putem reîncălzi. Sunt bune şi reci.
Bon appétit!