M-a vizitat mama la Londra şi dorinţa ei a fost să-i fac un tort de ciocolată. Am pregătit un tort fondant cu ciocolată neagră aşa cum făceam la muncă, dar acoperit cu o glazură oglindă tot de ciocolată şi cu decor de fructe şi alte minunăţii, precum crumble de ciocolată homemade, bucăţi de ciocolată, macarons, flori şi mentă. Pentru puţină culoare. I-a plăcut şi am zis să pun reţeta şi pe blog. Poate o să vă placă.
Nu trebuie neapărat să acoperiţi tortul cu glazură. În mod normal acest desert se serveşte acoperit cu pudră de cacao sau zahăr pudră. Pentru că nu este un mousse, glazura nici nu acoperă marginile perfect. Eu am vrut însă să încerc şi să-i dau un finisaj profi. În plus, decorul se lipeşte mai bine de o glazură lichidă decât de o pudră.
Acest tort fondant trebuie copt până ce pe margini prinde o crustă iar în mijloc rămâne umed şi moale. Nu este ca acele prăjituri din care ciocolata iese foarte lichidă de la interior. Textura lor depinde şi de mărime şi de timpul de coacere. Acesta este ca un tort normal. Trebuie însă copt mai puţin timp iar scobitoarea nu iese uscată, ci umedă la final de coacere.
Un tort fondant are foarte puţine ingrediente: ciocolată, unt, ouă , zahăr şi făină. Pentru că are aşa puţine ingrediente asiguraţi-vă că le alegeţi pe cele mai bune pentru un gust bun. Ciocolata trebuie să fie neagră şi de calitate, untul mai gras, eu am ales Lurpak, ouăle organice sau de ţară şi zahărul fin, nu prea grunjos ca să se bată uşor cu ouăle. Tortul fondant de ciocolată se prepară extrem de uşor şi se poate face şi acasă foarte uşor. Dacă vreţi, adăugaţi şi arome, precum vanilie sau coniac, cafea, etc.
Ingrediente
pentru 1 tort de 20 cm.
blat
170 gr. ciocolată neagră 70%
176 gr. unt
76 gr. făină albă
294 gr. ouă – 6 ouă
211 gr. zahăr alb fin
glazură oglindă
450 gr. zahăr alb
150 gr. cacao
350 ml. apă
300 ml. smântână pentru frişcă
15 gr. gelatină foi
crumble de ciocolată (opţional)
30 gr. făină
20 gr. cacao pudră
25 gr. unt
25 gr. zahăr
un vârf de sare
Ustensile necesare
formă de tort rotundă de 20 cm., mixer, spatulă, cuţit paletă
Timp de preparare: 40 de minute + 15 minute finisajul
Timp de coacere: 30-35 de minute
Metodă
Pentru blat, pregătim forma de tort pe care o ungem cu unt şi o tapetăm cu hârtie de copt pe fund şi pe margini. Hârtia trebuie să fie un pic mai înaltă ca forma pe margini. Punem la fiert un pic de apă într-o oală mică. Peste punem un castron de plastic şi ne asigurăm că fundul acestuia nu atinge apa. Punem la topit în acest castron ciocolata mărunţită un pic împreună cu untul. Între timp, batem la mixer ouăle cu puţină sare şi zahărul. Batem până obţinem o spumă mai groasă. Nu batem prea mult pentru că nu vrem prea mult aer încorporat în aluat. Atunci când ciocolata şi untul s-au topit complet adăugăm făina şi încorporăm. Amestecăm apoi totul cu spuma de ou cu o spatulă până obţinem un mix omogen. Turnăm în forma de tort şi ţinem la frigider peste noapte. Trebuie ca ciocolata să se întărească la loc.
A doua zi, coacem tortul fondant de ciocolată la 190 de grade timp de 30-35 de minute. Scobitoarea o să iasă umedă din mijloc şi acesta trebuie să rămână uşor lichid, ca la cheesecake. Se va întări la frigider. Se lasă la răcit şi apoi se ţine la frigider. Se poate glazura în câteva ore sau a doua zi.
Pentru glazură, trebuie să amestecăm zahărul cu cacaoa, apa şi smântâna. Punem la fiert la foc mediu şi amestecăm constant. Nu vrem să se ardă. Când fierbe, gătim glazura timp de 5-10 minute până se îngroaşă. O luăm de pe foc şi o lăsăm la răcit timp de 30 de minute sau verificăm consistenţa. Trebuie să fie lichidă dar nu în fir subţire, ci mai gros. O temperatură bună este între 35-40 de grade. Dacă glazurăm un mousse la temperatura asta nu riscăm nici să topim tortul cu o glazură prea fierbinte, nici să avem o glazură prea groasă care nu va acoperi tortul bine şi va fi un strat prea gros.
Dacă vreţi, puteţi ţine glazura şi la frigider peste noapte şi a doua zi o încălziţi până la temperatura potrivită. Tortul e bine să fie rece, de la frigider.
Pentru crumble am amestecat toate ingredientele rapid la mână până am obţinut mici firimituri de aluat şi am pus la copt aprox. 8-10 minute la 180 de grade. Am lăsat la răcit.
Ca să glazurăm tortul fondant, ne trebuie un grătar mic şi o tavă de cuptor micuţă. Peste tavă am pus puţină folie alimentară şi apoi grătarul. Tortul îl aşezăm pe grătar şi turnăm glazura peste el până ce este complet acoperit. Trecem un cuţit paletă peste tort ca să nivelăm frumos suprafaţa şi apoi mutăm tortul pe o farfurie sau platou. Pentru că tortul fondant se lasă în jos un pic la mijloc când se răceşte, glazura o să se adune în strat mai gros acolo, dar nu-i nimic. Punem tortul fondant de ciocolată la frigider ca să se întărească glazura. Glazura adunată pe folia alimentară de sub tort se poate pune la loc peste restul de glazură şi refolosi.
Decorăm apoi tortul cu ce vrem. Am ales fructe, macarons, ciocolată şi crumble de ciocolată.
La final am scris cu ciocolată albă.
Te iubesc mami!
Ca să tăiaţi tortul mai uşor, îndepărtaţi tot decorul şi apoi feliaţi.
Bon appétit!
Buna ,
acest tort este ciocolata la superlative . Dar am o intrebare : faina cind o adaugam in compozitie ? multumesc
de-abia astept sa il incerc
o zi buna
anda
Buna !
Arata delicios . Faina cind se adauga in compozitie ?
Multumesc
Seara frumoasa
Anda Conete
Bună Anda! Mă bucur că îţi place. Făina se adaugă în amestecul de ciocolată cu unt, după ce s-au topit. Scuze, am adăugat acum în reţetă.