Care este diferenta dintre un muffin si un cupcake?
Daca arunci un muffin intr-un perete auzi un “poc”, iar daca arunci un cupcake intr-un perete auzi “puf.
Am aflat si eu recent si m-am gandit sa impartesc si cu voi aceasta descoperire. Nu am incercat inca sa vad daca este chiar asa, dar merita incercat. Pentru asta va trebui insa sa coc si cupcakes ca sa vad diferenta, de data asta avand numai muffins la dispozitie. 😀
A fost a doua oara cand am preparat muffins si imi ies din ce in ce mai bine. Practice makes perfect si asta mi-am propus si eu sa fac, sa continui sa coc si sa coc si sa coc…
Nu am vrut sa tin doar pentru mine rezultatul si chiar daca prin ecranul calculatorului nu se pot mirosi, atinge sau gusta, va asigur ca sunt chiar bune si va propun sa incercati reteta.
Ingrediente
reteta pentru 12 muffins
- 210 gr. faina
- 40 gr. pudra de cacao
- 150 gr. zahar tos
- 2 lingurite praf de copt
- 250 ml lapte
- 60 gr. unt, topit
- un varf de lingurita extract sau esenta de vanilie
- 120 gr. fulgi de ciocolata amaruie (n-am gasit in nici un magazin asa ca am improvizat; daca nu gasitit nici voi puteti cumpara o ciocolata amaruie si o taiati cubulete)
Timp de preparare: 35 de minute
Incepem prin a incalzi cuptorul la 180 de grade. Pregatim o forma de muffins de 12 bucati, ungand-o bine cu unt sau tapetand-o cu hartie in forma de muffins.
Amestecam intr-un castron faina, pudra de cacao, zaharul, praful de copt si un varf de cutit de sare.
Intr-un castron mic amestecam laptele, untul topit si esenta de vanilie.
In castronul mare, intre ingrediente, facem o adancitura, separam “marea,” si turnam compozitia din castronul mic. Amestecam cu un tel sau lingura de lemn pana cand compozitia se omogenizeaza. Nu trebuie sa amestecam prea mult, aluatul trebuie sa aiba cocoloase.
Adaugam si fulgii de cioco sau cubuletele de cioco. Hartia din forme trebuie si ea unsa cu unt si pudrata cu faina ca muffins sa nu se lipeasca de ea. Apoi turnam compozitia in ele. Le umplem pe trei sferturi, nu prea mult pentru ca va da peste cand incep sa se umfle.
Coacem timp de 20-25 de minute. Un mic truc: ca sa verificam daca s-au copt muffins putem introduce o scobitoare in mijlocul uneia si daca iese curata atunci sunt gata! Este foarte usor si functioneaza. 🙂
Se pot servi calde sau reci. Se pot servi cu glazura sau fara. Se pot manca pe rand sau toate odata, cum va tine stomacul sau cum puteti sa va tineti pofta in frau.
Bon appétit!