O

Oxford, UK – ce să vizitaţi, unde să mâncaţi, cum să vă bucuraţi

punts OxfordCine a citit foarte mult atunci când era mic şi încă practică acest obicei, trebuie să meargă neapărat în Oxford, UK. Fanii lui J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, J.K. Rowling şi Lewis Carroll pot să le calce pe urme, să vadă unde au studiat sau predat, unde şi-au găsit inspiraţia pentru romanele minunate pe care le-au scris, unde s-au întâlnit şi în ce puburi şi-au petrecut cel mai mult timp. Ce romantic! Cam aşa am fost eu în cele trei zile pe care le-am petrecut în primul meu oraş britanic vizitat anul trecut: îndrăgostită de arhitectură, istorie, cultură, natură, oameni şi atmosferă în general, dar şi copleşită de experienţă. Visam de mult timp să ajung aici şi am reuşit.

Oxford se află la o oră cu trenul de Londra şi este un oraş universitar înainte de toate. Este unul dintre cele mai vizitate oraşe din Anglia pentru că, printre altele, aici se află faimoasa Universitate Oxford. Am străbătut oraşul în lung şi în lat, pe jos, am vizitat multe colegii, am mâncat în puburi, am mers pe urmele lui Harry Potter şi Alice in Wonderland, am făcut multe multe poze şi am scris acest articol pentru cine vrea să viziteze oraşul Oxford şi nu ştie de unde să înceapă.

1. Universitatea din Oxford (cele 38 de colegii)

universitatea oxfordAici se studiază din anul 1096. Universitatea este cea mai veche din UK şi a doua din lume, prima fiind Universitatea din Bologna. Universitatea din Oxford este formată din 38 de colegii care sunt independente unele de altele, fiecare cu management şi structură diferite. Prin urmare, nu există o singură universitate unde puteţi bate la uşă, ci 38 de clădiri diferite care sunt presărate din oraş. Nu se pot vizita toate într-o zi, ci mai degrabă în câteva zile, dar vă recomand să şi citiţi puţin despre ele înainte şi să alegeţi câteva care vă par interesante. De exemplu, dacă sunteţi fani Harry Potter, atunci mergeţi la câteva dintre colegiile unde s-au filmat secvenţe din filme (detalii mai jos) sau mergeţi la cele mai mari şi bogate. Da, chiar există o competiţie între colegii în funcţie de cât pământ deţin şi ce venituri au anual. Mergeţi la cele unde au predat scriitorii preferaţi, cum sunt Lewis sau Tolkien.

Printre oamenii faimoşi care au studiat la Universitatea din Oxford se numără: Stephen Hawking, David Cameron, Bill Clinton, Lewis Carroll, Rowan Atkinson şi Hugh Grant, T. S. Eliot şi mulţi mulţi alţii. Cel mai interesant lucru este că printre aceste personalităţi care au studiat aici, este şi un bucătar, Hugh Fearnley-Whittingstall.

Colegiile universităţii sunt deschise publicului şi uneori se plăteşte o taxă modică de câteva lire pentru acces. Puteţi vizita grădinile şi curtea interioară, sălile de mese şi chiar câteva holuri şi încăperi. Nu se poate intra foarte mult într-un colegiu din motive de siguranţă pentru că acolo sunt mereu studenţi care locuiesc şi studiază. Se păstrează intimitatea lor. Sunt zile în care însă, din diverse motive, colegiile sunt închise.

colegiu din OxfordEu m-am cazat, fără să ştiu, foarte aproape de colegiul Christ Church asociat cu Christ Church Cathedral, care este capela colegiului. Este unul dintre cele mai mari colegii şi al doilea cel mai bogat. Aici a studiat şi a predat matematică autorul Lewis Carroll şi a scris Alice în Ţara Minunilor. Cât a fost la Oxford, Carroll s-a împrietenit cu familia decanului, printre care şi Alice Liddell, una dintre fetele acestuia. Când se plimbau cu barca pe râul care înconjoară colegiul, spuneau poveşti şi priveau natura din jurul lor, cu flori, animăluţe şi iepuri care se zăreau uneori. Vă sună cunoscut? Cu toate astea, Lewis Carroll neagă fapul că personajele lui se bazează pe persoane reale. De asemenea, o să găsiţi informaţii despre autor şi sub numele de Charles Dogson, numele lui real. Clădirea este impresionantă şi spaţiul verde din jur este imens. O plimbare prin colegiu şi pe lângă colegiu vă va lua câteva ore.

Christ Church 3 Christ Church 5 Christ Church Oxford 1 Christ Church Oxford rau oxfordMerton College este un alt colegiu care merită vizitat. Este chiar lângă Christ Church. Aici a studiat T.S. Elliot şi a predat engleză şi literatură J.R.R. Tolkien. Este unul dintre cele mai bogate colegii şi are o rată de succes mare printre absolvenţi. Arhitectura clădirii e similară cu cea a colegiului vecin.

Merton oxford 1 Merton OxfordAll Souls este colegiul care se pare că l-a inspirat pe Tolkien în trilogia Stăpânul Inelelor. Este pe departe unul din cele mai impresionante colegii, din punct de vedere arhitectural. Cele două turnuri din imagine seamănă cu ceva anume?

All Souls OxfordColegiul Balliol se află în centru. Mi s-a părut cel mai relaxat dintre colegii. Am putut intra în sala de mese şi m-am putut plimba prin colegiu, chiar şi pe holuri. Este cred că cel mai deschis către public şi are o curte foarte frumoasă.

Balliol Oxford balliol oxford22. Puburi din Oxford

Cele mai faimoase sunt The Bear şi The Eagle and Child.

The Bear este cel mai vechi pub din Oxford. Datează din 1242. Este micuţ şi foarte înghesuit, cu un tavan scund şi scări strâmbe, cu o atmosferă foarte intimă şi prietenoasă. Toată lumea se strânge la un pahar de ale şi vorbă bună, e plin de localnici şi turişti, profesori şi studenţi care stau la poveşti lângă şemineul aprins şi se bucură de prea multe pahare de ale. “An Education in Intoxication” este un motto binecunoscut în Oxford.

The Bear pub OxfordThe Eagle and Child este cunoscut pentru The Inklings, grupul faimos de scriitori care frecventau pubul, format din Tolkien, Lewis şi alţii. Sunt imagini şi descrieri ale lor prin pub. Merită să vă plimbaţi peste tot ca să le descoperiţi. Locul e destul de mare cu încăperi private şi saloane mici, unde puteţi să beţi un ale şi să mâncaţi un pie, cu gândul la aceşti scriitori. O bucată de istorie!

The Eagle and Child Eagle and Child pub Oxford3. Harry Potter, Lord of the Rings şi Alice in Wonderland

Sunt menţiuni peste tot în Oxford ale acestor poveşti şi personaje. În colegii, în vitrinele cu produse pentru turişti, în fiecare librărie. Am rămas uimită. Sunt o adevărată mândrie a oraşului.

Harry Potter

Ca să vedeţi câteva dintre locurile unde s-au filmat secvenţe din filme, mergeţi la colegiul Christ Church. Pe grandioasa scară a colegiului s-a filmat secvenţa din primul film, unde profesoara McGonagall  îi întâmpină pe studenţii din primul an. Tot aici, sala de mese a inspirat arhitectura sălii de mese din film. Din păcate, sala de mese nu se poate vizita, ci se poate vedea doar de la uşă.

New College şi Divinity School. La New College s-au mai filmat scene din Harry Potter and the Goblet of Fire. La Divinity School s-a filmat scena cu pregătirile de dans tot din GoF. Tavanul este de acolo. Poate îl recunoaşteţi din film.

harry potter oxford harry potter oxford2 Divinity School OxfordLord of the Rings

Ca să vedeţi de unde s-a inspirat Tolkien pentru cele două turnuri din poveste, mergeţi la colegiul All Souls. Încă mă ia cu tremurat când îmi amintesc de loc. O clădire impunătoare cu două turnuri grandioase la intrare. Tot în Oxford, Tolkien a început să scrie povestea Hobbitului.

Alice in Wonderland

magazin Alice in Wonderland Oxford-horzPeste stradă de colegiul Christ Church, unde a studiat şi predat autorul poveştii, este un magazin absolut adorabil dedicat în totalitate cărţii Alice în Ţara Minunilor. Găsiţi aici diverse ediţii ale cărţii, agende, magneţi, cadouri dăguţe, dulciuri, lumânări, seturi de ceai, etc. Nu e voie să faceţi poze în magazin, dar eu am reuşit să fac câteva până m-a atenţionat cineva.

4. Mâncarea în Oxford

Sunt câteva locuri unde puteţi să mâncaţi în oraş, deşi mâncarea nu e cine ştie ce. Eu îmi începeam ziua cu un full English breakfast la B&B-ul unde eram cazată şi îmi ajungea pentru dimineaţă şi prânz.

Buongiorno e buonasera 

Cel mai bun lucru pe care l-am mâncat acolo a fost pizza într-un local italian cu pizza romana, deţinut de italieni. Foarte mişto, aglomerat şi cu pizza de calitate. E locul pe care îl recomand cel mai mult. Fac pizza în local, e foarte cald din cauza asta, au deserturi tradiţionale şi produse italiene de vânzare.

pizza oxford pizzerie OxfordCovered Market

piata Covered Market OxfordMergeţi la piaţă. La piaţa Covered Market din centru, găsiţi tot felul de standuri cu mâncare, produse de patiserie, carne, pâine, legume şi o selecţie de restaurante şi cafenele, precum şi buticuri cu haine şi încălţăminte, cadouri, flori, bijuterii. Piaţa e deschisă de luni-sâmbătă între 8-5:30 şi duminica între 10-4.

Mâncarea din puburi

pub food OxfordNu e cea mai bună, dar trebuie încercată pentru o experienţă britanică autentică. Fish and chips, burgeri, Shephard’s Pie, vită cu mazăre sunt câteva din selecţii. Eu am mâncat fish and chips la The Bear şi vită fragedă cu mazăre şi piure la The Eagle and Child. Ok.

The Grand Cafe

Grand Cafe Oxford Grand Cafe Oxford1Este prima cafenea din Anglia, deschisă în anul 1650. Servesc mic dejun, prânz, sandvişuri, afternoon tea toată ziua şi deserturi. Este un loc foarte elegant şi frumos, cu un meniu mai fancy şi deserturi scumpe, dar bune. Am încercat o prăjitură cu ciocolată Valrhona şi macaron. Mi-a priit.

Fudge Kitchen 

fudge OxfordNu puteţi pleca din Oxford fără să încercaţi fudge. Acest desert super dulce din zahăr, unt şi lapte, se face în magazin, puteţi vedea exact cum se prepară şi se feliază pentru vânzare şi puteţi degusta toate aromele! Mie aproape că mi s-a făcut rău în magazin pentru că nu mai puteam să mai gust nimic după vreo cinci arome. E bună strategia pentru că nu pleci de acolo fără să cumperi ceva.

Jamie Oliver şi Marco Pierre White mai au restaurante în Oxford.

5. Ce altceva puteţi face şi vizita

Oxford walking tour. În prima zi, am fost foarte bulversată şi nu ştiam de mine. M-am plimbat prin oraş, vedeam colegii, magazine, dar nu ştiam exact ce şi cum. M-am hotărât să merg la un walking tour cu un grup de oameni şi un ghid. Se pleacă din centru. Se plătesc la final chestiile astea şi e la latitudinea voastră cât lăsaţi. Ghidul e uneori un student. Am făcut turul unor colegii, am înţeles mai bine cum e organizat oraşul, universitatea. Merită. Tot în centru, se află şi un birou de informaţii pentru turişti. Luaţi o hartă, cumpăraţi un suvenir, cereţi info despre oraş.

Ashmolean Museum of Art and Archaeology. Este primul muzeu deschis către public şi primul muzeu universitar din lume, adică aparţine de colegii şi este folosit pentru educaţie. Se poate vizita gratuit, dar sunt şi expoziţii plătite. Eu am vizitat una mişto cu Andy Warhol.

Podul suspinelor sau Hertford Bridge. Acest pod uneşte două colegii şi se poate vedea doar din afară. Poartă acest nume pentru că seamănă cu podul din Veneţia.

podul suspinelor OxfordRadcliffe Camera sau inima universităţii din Radcliffe square. Clădirea găzduieşte o bibliotecă în uz şi este una dintre cele mai fotografiate clădiri din Oxford. Se poate vizita doar dacă faceţi un tur ghidat. Este de asemenea înconjurată de patru colegii: All Souls, Brasenose, Exeter şi Hertford College. În plus, tot în acel scuar se mai găseşte şi medievala University Church of St. Mary the Virgin şi biblioteca Bodleian din care face parte Radcliffe Camera.

radcliffe squareBlackwell’s Bookstore. Este librăria cu cea mai mare cameră cu cărţi din toată Europa. Este o cameră imensă cu subsol. Este o instituţie în Oxford. Selecţia de cărţi e mare, au cafenea şi sunt incluşi în câteva walking tours.

Blackwell Library OxfordGrădina Botanică. Dacă prindeţi vreme frumoasă, merită să faceţi o plimbare. Este cea mai veche grădină botanică din Marea Britanie. E cu taxă.

Faceţi punting. În Oxford găsiţi emblematicele bărci dreptunghiulare (punts) care se pot închiria pentru o plimbare pe râurile Tamisa sau Cherwell. Dacă sunteţi prin apropierea unui râu, veţi vedea mereu studenţi care practică acest sport.

punting Oxford barci punts OxfordO plimbare liberă prin oraş. Dacă mergeţi fără o ţintă anume prin Oxford, lăsaţi-vă cuceriţi de arhitectura oraşului, de turnurile colegiilor care îşi fac loc printre copaci şi alte clădiri, de natura ce înconjoară colegiile, străzile medievale, magazinele British, puburile cu tradiţie, vorbiţi cu un localnic şi bucuraţi-vă de cel mai popular oraş din Anglia, după Londra.

vitrina Oxford Punting pe rau oxford oxford imagini colegiu oxford bicicleta oxford Oxford UKTot anul trecut am ajuns şi în Cambridge, dar despre asta într-un alt articol.

Pe curând,

Cristina

CategoriesLondra şi UK
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.