P

Plăcintă cu carne / Cornish pasty

placinta britanica cu carne

Cornish pasty e o plăcintă britanică umplută cu carne şi legume. Are o formă specifică, închisă, care păstrează bine conţinutul. Aluatul este unul simplu, cu făină şi unt, deşi există şi alte variante precum aluat cu margarină, care e mai sfărâmicios, şi aluat cu untură, care e cel tradiţional. Eu am ales să fac aluat cu unt. Pentru umplutură se foloseşte orice fel de carne, deşi carnea de vită e varianta tradiţională şi cel mai des întâlnită. Legumele sunt cele de bază – ceapă, morcov, păstârnac, cartof şi cel mai important, nap. Este o legumă pe care eu nu o folosesc, dar pe care am întâlnit-o des aici, în UK. Umplutura este crudă şi se coace odată cu aluatul. Cornish pasty este un fel de mâncare sau gustare dacă vreţi foarte simplă, dar gustoasă. În UK se găseşte peste tot, mai ales în zona Cornwall a Angliei, de unde se zice că provine, deşi nu s-a stabilit oficial că de aici este.

cornish pasty

În secolele 17-18, această plăcintă a devenit foarte populară printre minerii din Cornwall. Se putea transporta fără probleme la muncă şi mânca uşor cu mâna. Era şi suficient de săţioasă pentru un prânz de muncitor. Cam atât despre istoria plăcintei. Mai multe nu ştiu.

Când am călătorit în Cornwall anul trecut, am găsit foarte multe magazine care vindeau Cornish pasty, toate award winning, şi care se lăudau cu cea mai veche sau bună reţetă. Am încercat câteva, şi am descoperit că se pot face şi cu foitej, în varianta super rapidă, dar toate au cam acelaşi gust. Nu am făcut o diferenţă mare între plăcintele gustate acolo. Nu ştiu cine are cea mai bună reţetă, dar ştiu că am început să îndrăgesc această plăcintă drăguţă şi gustoasă. Este uşor de făcut şi acasă şi chiar şi mai uşor de mâncat. E cea mai bună când e proaspăt scoasă din cuptor. Variantele de umplutură sunt la alegerea voastră. Le puteţi face picante sau vegetariene, cu adaos de mazăre sau ce alte legume vă mai plac. Se congelează bine negătite şi se pot coace direct din congelator. Life saver!

display cornish pasties

cornish pasty cornwall2

Ingrediente

pentru 12 plăcinte

aluat

400 gr. făină albă
200 gr. unt rece, cuburi
un vârf de sare de mare
apă rece cât să se lege aluatul

umplutură

700 gr. carne de vită tocată
500 gr. legume tocate cuburi mici (mix de ceapă, morcov, păstârnac şi praz)
sare, piper

Timp de preparare: 30 de minute + 30 de minute timp de răcire pentru aluat

Timp de coacere: 45-55 de minute

Metodă de preparare

Facem mai întâi aluatul. Într-un castron, cântărim făina şi sarea. Adăugăm untul şi îl frecăm cu făină cu ajutorul degetelor. Formăm nişte firimituri până nu mai avem bucăţi mari de unt. Adăugăm puţină apă cât să strângem aluatul şi să formăm o bilă. Răcim 30 de minute la frigider.

După 30 de minute, porţionăm aluatul în 12 bile de 60 de grame. Rulăm cu un sucitor înfăinat, pe o suprafaţă uşor înfăinată cât să obţinem un aluat subţire, aproape transparent.

Pentru umplutură, avem într-un castron carnea amestecată cu legumele, sare şi piper. Cântărim 100 de grame pentru fiecare plăcintă. Pentru a îi da forma specifică plăcintei Cornish pasty, trebuie să punem puţină făină pe aluat şi să udăm marginile. Umplutura o punem în mijloc şi ridicăm marginile. Le lipim bine şi apoi cu degetele împingem înainte şi înapoi ca să îi dăm o formă ondulată. Mie mi se pare că seamănă cu un dinozaur. Plăcinta se poate inchide şi pe o parte, nu doar deasupra.

Ca să înţelegeţi mai bine, am făcut un video. M-am distrat mult acasă, dar am avut şi emoţii. E primul meu video de pe blog.

Fiecare plăcintă se unge cu ou bătut înainte de coacere. Se poate congela şi coace mai târziu.

Coacem 45-55 de minute la 180 de grade. Servim!

placinta cornish pasty

placinta cu carne britanica

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.