In primul rand vreau sa le multumesc mamei mele si surorii mele pentru indrumarile si ajutorul din bucatarie.
Aceasta reteta a calatorit mult in timp si vine de departe. Reteta este din familie si tocmai din Tulcea. A trecut de la bunica mea la mama mea si acum mama m-a invatat si pe mine. Nu stiu daca este neaparat reteta traditionala a placintei dobrogene, mai ales ca azi exista diferite moduri in care se poate prepara. Stiu insa ca asa o prepara bunica mea de cand eram mica si mi se pare delicioasa.
Duminica am avut si eu pentru prima oara ocazia sa o prepar si acum va arat si voua cum se face.
Ingrediente
- 4 oua
- 375 gr. (o cutie) de iaurt, mai gras
- foi de placinta Bella sau Lino, (eu am folosit Bella)
- zahar (in functie de preferinta, eu am folosit aprox. un pahar de zahar)
- 400 gr. telemea de vaca foarte putin sarata
- ulei
Timp de preparare: aprox. 1 h.
Inainte sa incepem prepararea placintei, foile le lasam la dezghetat. Abia cand sunt moi se pot intinde si decora. Ouale intregi le batem 2-3 minute cu furculita intr-un castron dupa care adaugam tot iaurtul.
Amestecam din nou putin compozitia. Telemeaua de vaca o faramitam cu mana ca sa avem bucati mici.
Tava (30/20 dimensiune) o ungem cu ulei si incepem sa intindem foile de placinta inauntru. Pentru inceput punem o jumatate de foie pe care o ungem cu putin ulei, peste care mai adaugam inca o foaie si o ungem cu ulei. E bine sa aveti o pensula ca sa ungeti uniform foile de placinta sau puteti improviza altceva. Acum avem baza placintei.
Peste aceasta baza presaram branza, pe toata suprafata, dar nu foarte multa. Cantitatea pe care o avem trebuie sa ne ajunga pentru toata placinta. Peste branza, adaugam cu o lingura compozitia de mai devreme, ouale amestecate cu iaurt; 4 linguri sunt de ajuns. Urmeaza zaharul.
Acum adaugam o alta jumatate de foaie pe care o ungem cu putin ulei si repetam miscarile de mai sus. Si tot asa pana terminam branza. Peste ultimul strat presaram doar ulei si zahar.
Cuptorul il lasam sa se incinga inainte de a baga placinta. Pentru 5 minute aceasta sta la foc mare pana incepe sa sfaraie putin. Trebuie sa ascultati putin sa auziti “muzica”. Dupa 5 minute, focul se da foarte incet si placintase lasa 40 de minute pana se rumeneste pe toata suprafata. Puteti sa verificati la ceva timp cum arata.
Cand e gata se lasa putin la racit si se serveste cu iaurt sau smantata, dupa preferinta.
Bon appétit!