M-am gandit ca aceasta reteta poate fi un bun inlocuitor al piureului, cartofilor natur sau la cuptor pentru masa de Craciun pentru cei care vor sa serveasca ceva preparat din cartofi. Este prima data cand gatesc asa ceva si a fost surprinzator de usor de facut si gustos de mancat. 🙂
Nucsoara m-a dus cu gandul la perioada asta de sarbatori pentru ca este un ingredient care merge foarte bine si la dulciuri, dar si la mancare. Este dulce si iute in acelasi timp si are o aroma usoara de portocala, lamaie si camfor. Are un miros uimitor!
Vi-o recomand cu multa caldura si desi initial a fost luata dintr-o carte cu retete pentru mic dejun, va asigur ca merge foarte bine mancata si la pranz sau seara. Cartofii se pot de asemenea manca doar cu unt, gem sau miere, dar pot servi si drept garnitura la friptura sau carnati, ca tot vine Craciunul.
Sa ne suflecam manecile si sa ne apucam sa gatim!
- 500 gr. cartofi
- 60 gr. unt
- 60 gr. faina simpla
- o lingurita de praf de copt
- un varf mare de cutit de nucsoara rasa sau macinata
- putina sare
- ulei pentru prajit
Timp de preparare: 50 de minute
Incepem prin a curata si taia cartofii cubulete ca pentru piure.
Ii punem la fiert intr-o oala mare cu apa si sare. Dupa ce fierb, dam focul mai incet si ii lasam pana se inmoaie, cam 30 de minute.
Ii scurgem bine si ii mai punem in cratita putin la foc mic ca sa se usuce. Ii facem piure, adaugam untul si amestecam.
Intr-un castron separat amestecam faina cu praful de copt, nucsoara si putina sare.
Adaugam piureul si amestecam cu un cutit cu lama rotunjita. Cred ca se poate amesteca si cu o lingura daca nu aveti asa in bucatarie. Eu am folosit un cutit de intins. Compozitia trebuie folosita imediat pentru ca praful de copt se activeaza la caldura si umezeala.
Pe masa presaram putina faina si peste turtim compozitia care ne-a iesit.
Trebuie sa avem un strat de 1.5 cm. Eu n-am stiut exact cat vine asta, ideea este sa nu fie foarte subtire. Taiem cu un pahar 12 forme rotunde. In reteta scria cu o forma de diametrul de 4 cm … Eu am improvizat si am luat un pahar. A functionat!
Punem o tigaie la incins, la foc mediu, si adaugam pe rand biscuitii din cartofi. II lasam circa 8 minute, 4 pe fiecare parte pana capata culoare si sunt rumeniti. Ii servim calzi.
Bon appétit!
Pfuai, dar mila unde-i mila? , evident iar fac dezastru si stric vreo cratita, oala, etc… .
Lasand g(l)uma la o parte trebuie neaparat sa incerc. Biscuim maria ta!. Multumesc de ..idee, reteta.
Buna. 🙂 Multumesc si eu pentru comentariu. Si eu fac dezastru uneori in bucatarie, dar asta e partea distractiva. Spor la gatit!
Mult succes si chiar nu stiu daca are vreo relevanta sloganul deja invechit ” nu uita de unde ai plecat”.
Buna James. Multumesc! 🙂