În ultima perioadă am poftă de salate. Multe salate. Poate şi pentru că este vară sau pentru că simt nevoia de o pauză de la carne şi mâncăruri mai grele. Oricum, salatele sunt bune şi hrănitoare oricând iar de data asta am încercat o reţetă nouă dintr-o carte de bunătăţi vegetariene şi mi-a plăcut enooorm. Nu o să devin vegetariană acum, dar reţeta este de păstrat şi o voi mai repeta în curând. Şi surorii mele i-a plăcut iar ea este mai pretenţioasă un pic în ceea ce priveşte mâncarea. Salata este foarte săţioasă pentru că are de toate: linte, ouă, legume, condimente şi crutoane. Mie nu-mi mai trebuie nimic după o porţie. Sper să vă sature şi pe voi.
Ingrediente
(pentru 2 porţii)
130 gr. linte roşie
1 căţel de usturoi zdrobit şi tocat mărunt
suc de la 1 lămâie
ulei de măsline
1 ceapă albă mică, tocată mărunt
2 roşii medii, curăţate de sâmburi şi tocate cubuleţe
pătrunjel tocat
seminţe de chimen zdrobite în mojar
sare
piper negru
2 felii mari de pâine pentru crutoane
2 ouă fierte tăiate în sferturi
felii de lămâie
boia dulce
Timp de pregătire: 55 minute
Spălăm lintea sub un jet de apă rece şi o fierbem conform instrucţionilor de pe pachet. Eu am fiert-o într-o cratiţă cu multă apă, atât cât să acopere lintea plus încă un pic, la foc mediu şi acoperită. Din momentul în care apa a început să fiarbă, am ţinut lintea la gătit 30-35 de minute la foc mediu şi constant şi cu capacul dat puţin la o parte. Sare am adăugat la final. Cât timp fierbe lintea pregătim restul ingredientelor. Apoi întindem lintea pe un platou şi o zdrobim uşor cu o lingură de lemn, lăsând şi boabe întregi. Adăugăm usturoiul, sucul de lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Amestecăm uşor şi adăugăm ceapa, roşiile şi pătrunjelul. Presărăm seminţele de chimen şi piper negru proaspăt măcinat. Pentru crutoane tăiem feliile de pâine cuburi şi le prăjim.
Ornăm salata cu sferturile de ouă fierte pe care presărăm boia dulce. Turnăm un pic de ulei de măsline la final. Servim cu felii de lămâie şi crutoane.
Bon appétit!