E

Ele gătesc: Gratinată de pui a la Valentina

colaj1

Pe Valentina o ştiu de când eram în facultate în PRIME România, Asociaţia Studenţilor la Relaţii Publice şi Comunicare unde am organizat evenimente împreună, am fost coordonatoarele departamentelor în care am crescut şi am făcut parte din board-ul de conducere al asociaţiei. Ce vremuri! Aşa ne-am cunoscut iar apoi am ţinut legătura şi este de fiecare dată o plăcere să ne întâlnim. Valentina are şi ea blog, chiar două, unde eu o citesc cu drag: Jurnalul Valentinei şi Nunta Eco, pe care îl ador. Pentru cine este fan nunţi şi ecologie, ştie acum cum să le combine.

Cu ocazia întâlnirii noastre am deja pentru voi a doua reţetă din seria “Ele gătesc”. Ha! Mă mişc repede şi îmi place. Asta şi pentru că am super prietene precum Valentina care nu mă refuză atunci când le invit la mine acasă ca să gătim sau să servim ceva bun. Yeiii! Life is good.

Aşa a fost că am sunat-o într-o zi şi i-am povestit despre ce vreau să fac, că mi-aş dori să public pe blog reţetele prietenelor, că aş vrea cu ocazia asta să ne mai vedem, să petrecem timp împreună şi să gătim. Logic! A spus da imediat şi ne-am pus pe pregătiri, vorbit mult pe Facebook, despre reţete, despre detalii, despre cine cumpără ce şi când ne vedem. Valentina a ales să gătească gratinată de pui, care sună foarte bine şi credeţi-mă că are un gust şi mai bun. Este o reţetă personalizată, făcută după plăcerile şi dorinţele culinare ale Valentinei şi sper să vă placă şi vouă. Mai important este că nu are ou pentru că Valentina este alergică şi atunci este foarte atentă la ce mănâncă, mai ales la prăjituri…

Nouă ne-a făcut plăcere să preparăm reţeta (mai mult ea), să o fotografiem (mai mult eu) şi mai ales să o degustăm (asta am făcut împreună). Întâlnirea noastră a fost frumoasă mai ales pentru că amândouă ne-am făcut cadouri surpriză şi ne-am amuzat copios până ne-am înroşit ca racii. Ca doi raci frumoşi, desigur. În plus, la sosire am aşteptat-o pe Valentina cu un platou de ananas aromat cu mentă proaspătă şi zahăr brun frecate la mojar, perfect pentru căldura de afară. Valentinei i-a plăcut la nebunie!! Trebuie să încercaţi şi voi.

colaj1

Acum haideţi să vă arătăm cum se face reţeta Valentinei.

Ingrediente

350 gr. carne de pui tocată
6-7 cartofi medii fierţi
400 gr. telemea de capră
100 gr. de brânză topită (un tub)
6 roşii cherry
3 linguri de smântână
busuioc  uscat
3 linguriţe de miere

Timp de pregătire: 1 h si 30 min

Spălăm cartofii şi îi punem la fiert, în coajă, în apă cu sare.
Înăbuşim carnea în puţină apă cu sare şi busuioc uscat până este gătită (aproximativ 10 minute).
Între timp, într-un vas separat, fărâmiţăm telemeaua împreună cu brânză topită de la tub şi le amestecăm bine.
Ungem cu puțin ulei un vas yena și dăm pe răzătoare o parte din cartofi, formând astfel un prim strat.

DSC_0823

Chef Valentina în acţiune

Peste el aşezăm o parte din telemea fărâmiţată cu brânză topită și apoi carnea tocată de pui. Dăm pe răzătoare cartofii rămaşi şi presărăm restul amestecului de brânză. Tăiem roşiile cherry în jumătăţi şi le punem pe gratinată astfel încât să putem delimita dintr-o clipită viitoarele porții.
Pe deasupra punem câteva linguriţe de smântână printre roşii și apoi introducem la cuptorul preîncălzit.

DSC_0873

DSC_0883

Aici va sta aproximativ 40 de minute sau până se rumeneşte gratinata şi se înmoaie roşiile. Cu câteva minute înainte să scoatem mâncarea din cuptor, putem pune puţină miere pe roşii. O să le dea o aromă incredibilă!

Între timp turnăm un pahar de vin şi aşteptăm ca gratinata să iasă de la cuptor. Noi ne-am delectat cu un vin alb, demidulce, Valentina’s choice.

DSC_0891

DSC_0899-1

E voila! Gratinata! 40 de minute mai târziu este gata, rumenă şi bună de servit.

DSC_0954

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.