Am mai făcut scones şi îmi plac mult. Sunt varianta cea mai rapidă de pâine pe care o ştiu şi care se poate prepara chiar de dimineaţă înainte de mic dejun. Pentru cei care au timp, desigur. Scones sunt nişte pâinici britanice, dulci sau nu, care se pot consuma atât cu unt şi dulceaţă, cât şi cu caşcaval sau şuncă. Depinde de gusturile fiecăruia. Se mănâncă dimineaţa sau la ceaiul de la ora cinci, alături de prăjiturele sau mini sandviciuri.
Eu am găsit o reţetă interesantă de scones la Donna Hay, un food stylist din Australia, de care îmi place foarte mult. Căutam ceva cu dovleac pentru că este de sezon şi voiam să vă mai dau idei de cum puteţi să-l folosiţi la gătit. În reţetă nu erau nuci, ci stafide, dar mie nu-mi plac aşa că le-am înlocuit. Smântână lichidă nu am avut, dar am folosit chefir. Nu prea sunt mulţumită de smântâna lichidă de la noi de pe piaţă şi am descoperit că îmi place să folosesc chefir la copt fie că e vorba de astfel de pâinici sau checuri şi prăjituri. Are un gust uşor acrişor şi o textură foarte cremoasă. O să-l mai testez în reţete.
Ingrediente
450 gr. făină albă
3 şi 1/2 linguriţe de praf de copt
55 gr. zahăr alb fin
80 ml. smântână lichidă de 18% grăsime (eu am ales însă să folosesc chefir)
80 m. lapte
220 gr. piure de dovleac (dovleac copt sau fiert şi apoi blendat)
50 gr. nuci mărunţite uşor
lapte, pentru uns
Timp de preparare: 35 de minute
Într-un castron, trecem prin sită făina şi praful de copt. Adăugăm zahărul, chefirul, laptele, piureul de dovleac şi nucile. Amestecăm cu mâinile până obţinem un aluat omogen, dar nu prea mult pentru că se întăreşte. Întindem bila de aluat pe o suprafaţă înfăinată. Trebuie să aibă cam 2-3 cm grosime. Tăiem 9-10 bucăţi de scones cu o formă de fursecuri sau cu un pahar înfăinat. Numărul de scones diferă şi în funcţie de cât de subţire întindem aluatul şi de cât de mare/mică este forma de fursecuri pe care o folosim. Aşezăm scones-urile într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu puţin lapte şi le coacem timp de 15-20 minute la 180 grade. Ele mai cresc şi devin galbene-aurii.
Se servesc calde, date pe jumătate, unse cu puţin unt şi salvie uscată. Mie mi s-a părut cea mai bună combinaţie. Voi puteţi să o încercaţi pe a voastră sau să o descoperiţi. Se ţin la frigider într-un recipient închis ermetic.
Bon appétit!
Pingback:Scones britanice simple cu gem de zmeură şi clotted cream | Anason cu lapte