S

Spanac şi cuscus decorat cu ou poşat

DSC_0970

{Scurt anunţ înainte. De o lună şi jumătate am început un curs de bucătar, despre care revin cu o postare-două, şi din acest motiv stau şi gătesc mai mult pe acolo plus am un program care mă dă peste cap şi este cam full… De aceea, am ajuns la un compromis, eu cu mine, că în această perioadă, până se termină cursul, voi posta doar imagini de final cu reţeta. Nu mai am timp să editez atâtea pozeeee!! Mă adaptez noilor condiţiilor. Nu vă speriaţi însă, că apoi o să revin la formatul iniţial pentru că ştiu că este de mare ajutor şi mai uşor de urmărit. Am încheiat anunţul.}

Cât despre reţetă este una foarte simplă, sănătoasă şi rapidă, dar cu accent mult pus pe prezentare. Dacă nu vă încântă sau tentează să încercaţi şi voi aranjamentul de mai sus, atunci puteţi folosi un castron clasic, unde aşezaţi cele trei straturi şi începeţi să vă înfruptaţi. Eu abia aşteptam să încerc reţeta, mai ales pentru că mai gătisem cuscus înainte şi îmi place iar spanacul mi-a devenit prieten în timp. Atunci când eram mică nu-l suportam şi mă strâmbam şi eu, ca voi poate, la acest fel de mâncare. Am început să-l apreciez însă şi este foarte bogat în fier, de care eu am mare lipsă aşa că mă şi ajută, nu doar îmi place la gust.

DSC_0971-1

Acum este perioada lui şi se găseşte în cantităţi uriaşe prin pieţe. Cel puţin eu când am fost am văzut peste tot şi am cumpărat mult. Arăta aşa de bine! Verde, proaspăt, tanti din piaţă mi-a spus că abia ce fusese cules iar eu l-am adoptat imediat.

colaj spanac corel 2

Poate vă conving şi pe voi să-l consumaţi sau să vă schimbaţi părerea despre el cu reţeta de mai jos. Spor!

Ingrediente

(pentru o porţie)
60 gr. cuscus
aprox. 100 ml. apă fierbinte
200 gr. spanac proaspăt
1 ou
sare
piper
ulei de măsline

Timp de preparare: 15 minute

1. Cuscus. Punem apă la fiert. Într-un castron turnăm cuscus-ul şi apoi apa fiartă peste el. Lăsăm 10-15 minute până absoarbe tot lichidul şi se înmoaie. Gustăm şi dacă mai este nevoie de apă mai adăugăm. La final asezonăm cu sare şi piper şi amestecăm cu o furculiţă.

2. Spanac. Cât timp stă cuscucul în apă, spălăm spanacul şi rupem codiţele frunzelor. Lăsăm la scurs frunzele într-o sită sau le putem şterge cu un prosop de bucătărie uscat şi curat. Punem o cratiţă pe foc şi o încălzim la foc mediu. Apoi adăugăm spanacul proaspăt şi acoperim cu un capac. Da, fără ulei sau unt sau altceva. Trebuie doar înăbuşit cât să se înmoaie, 3-4 minute. Dăm de pe foc, turnăm puţin ulei de măsline şi băgăm blenderul ca să facem spanacul foarte fin şi moale. Asezonăm cu sare şi piper.

3. Ou poşat. Suntem tot în acele 15 minute. 🙂 Punem o oală mică pe foc cu apă sare şi oţet, 2-3 linguri. Apa nu trebuie să ajungă în punctul de fierbere pentru că nu facem paste, ci doar trebuie să se vadă bule mici cum se ridică la suprafaţă, semn că apa este foarte fierbinte, dar nu fierbe tare de tot. Oul îl spargem într-un mic castron separat. Facem un vârtej în mijlocul apei din oala de pe foc cu o furculiţă, lingură, ce avem la îndemână şi uşor de tot turnăm oul întreg în apă. În 4 minute e gata. Vă uitaţi la albuş care trebuie să fie mai tare şi alb, nu transparent şi gălbenuşul să fie mai moale, să curgă în farfurie când este înţepat. Îl scoatem uşor cu o spumieră şi îl aşezăm într-o farfuriuţă cu un şervet care să absoarbă resturile de apă.

Putem să montam acum farfuria. Primul strat este de cuscus, peste care aşezăm spanacul şi apoi oul poşat. Mai puteţi rumeni seminţe de pin şi presăra peste tot. Şi un strop de ulei de măsline. Folosiţi un castron sau dacă vreţi să impresionaţi pe cineva vă mai dau câteva indicaţii şi explicaţii pentru farfuria mea.

colaj1

DSC_0972

Am improvizat desigur. În bucătăriile profi şi se găsesc şi de cumpărat, sunt inele în care puteţi aşeza mâncarea în forme rotunde. Eu am tăiat o sticlă de plastic de apă de 2 l şi am făcut un inel mai înalt. Am aşezat cuscus-ul, l-am nivelat, am aşezat spanacul peste şi apoi am scos inelul. Ambele şi-au păstrat forma din imagine. Peste am aşezat oul, seminţele de pin rumenite, germeni de ridiche şi pe farfurie am desenat cu un poş prevăzut cu şpriţ. Este acela care se foloseşte la glazura de pe cupcakes şi pentru decor în general.

colaj2

Bon appétit!

CategoriesFără categorie
Spread the love
  1. admin says:

    Bună Ana-Maria! 🙂 Eu îl fac pe cel de la Horeca School. Mai multe detalii găseşti la ei pe site. Sunt mulţumită. Mi-am făcut programul de practică în funcţie de job şi m-am dus când am putut acolo. Sunt flexibili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.