Iubesc Craciunul si tot ce reprezinta el. Ma uit la filme de Craciun de la inceputul lunii Decembrie, ascult colinde, straine si romanesti, si imi place sa merg la targuri. Atmosfera aceea de sarbatoare, cu un pahar de vin fiert in mana si nasul rosu de frig ma bucura de fiecare data. Iarna are un sarm aparte.

Anul acesta, Craciunul m-a gasit in Norvegia. Aici mi-am vizitat jumatatea, dar si targul de Craciun din Oslo.

Jul I Vinterland se afla chiar in centrul orasului, pe strada Karl Johans gate. In apropiere este si Palatul Regal din parcul Parkkvartalet. Intrarea este gratis si targul este deschis toata luna Decembrie, incepand cu ora 12, in afara de ziua de 24. Cea mai apropiata statie de metrou este Nationaltheatret si de la gara centrala Oslo S se fac in jur de 5 minute pe jos. Detalii mai gasiti si pe site.

La targ am gasit standurile clasice cu gogosi, mere glasate, clatite, cadouri de Craciun, dar si produse locale, precum peste si Glogg, adica vinul fiert din zona. In plus, mai sunt standuri cu paste, mancare greceasca, carnati la gratar, cartofi prajiti si tacos.

Migdalele caramelizate miroseau cel mai bine si atrageau cei mai multi vizitatori. Ne-am cumparat si noi.

Brente mandler

migdale caramelizate

Cel mai interesant stand cu mancare a fost insa cel cu peste local, de unde se putea cumpara somon, pastrav si chiar salam sau carne de balena. Foarte bun a fost si mustarul artizanal. Extrem de cremos si mai dulce.

Diferit si special a fost burgerul de elan. Nu sunt eu mare fan carne sau asemenea specialitati, dar cine vrea sa deguste ceva interesant, recomand asa ceva. Burgerul este servit cu sos tytteebarr – creme fraiche cu dulceata de merisoare si alte elemente la alegere – cascaval, ciuperci, ceapa sau bacon.

Ceva local au fost si gogosile cu scortisoara – smultringer. Sunt gogosi mici, fara glazura si pline de mirodenii.

Mergand prin targ, care nu este asa mare, am dat si peste acest stand dragut cu sucitoare din lemn cu model. Sunt atat de frumoase! Am reusit sa imi aleg unul, pentru ca de obicei ma uit, admir si plec fara sa cumpar pentru ca nu ma pot hotari. Am facut un efort acum si am plecat de acolo cu un facalet si un decupator de biscuiti. Abia astept sa le folosesc. Un astfel de facalet costa 300 de coroane, deci 150 de ron.

Sfat pana atunci – pentru a realiza biscuiti marcati cu acest sucitor, trebuie sa alegeti o reteta de aluat fraged, gen de tarta, fara praf de copt sau bicarbonat, care nu creste la cuptor. Odata pusi in tava, biscuitii trebuie dati la rece sau chiar congelator inainte de coacere. Astfel, o sa-si pastreze forma si modelul.

Targul de mancare este combinat si cu un mic parc de distractii. Exista o roata, un carusel si un patinoar, unde este gratis daca va aduceti propriile patine.

Cel mai important insa, a fost vinul fiert care nu a lipsit. Glogg se numeste in Oslo. Mie mi s-a parut insa mai dulce si mai putin aromat ca al nostru.

Nu iesiti insa din targ fara sa treceti prin perdeaua de luminite. 🙂

Pupici din Norvegia,

Cristina

CategoriesCalatorii
Spread the love
  1. Raia says:

    Ma bucur ca ai parte de o vacanta asa de frumoasa dupa un an de munca . Distractie placuta in continuare,mai ai multe locuri de vizitat,asa ca asteptam si alte impresii. Pupici din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.