5 deserturi de incercat in Istanbul. Am scris cu mult drag si dor, dar si pofta acest articol pentru ca m-am intors recent din Istanbul si inca ma gandesc la acest loc magic. Orasul este incantator, agitat, vesel, multicultural si fascinant, foarte departe de atmosfera din Bucuresti. E de neratat pentru o vacanta frumoasa si de neuitat.
Pentru ca sunt cofetar si iubesc deserturile, le-am incercat cu multa admiratie si fascinatie pe cele din Istanbul. Azi va povestesc despre ele si va recomand cateva dintre cele mai bune.
- Kunefe
Pentru mine nu baclavaua este pe primul loc la cel mai bun desert din Turcia, ci kunefe. Acest desert este servit cald si pregatit pe loc. Micile recipiente in care se tine se pun pe gratarul cu carbune si se intorc pe ambele parti pana se rumeneste kunefe. Se insiropeaza apoi generos cu mult sirop si se presara cu fistic, nelipsit de la orice desert turcesc.
Kunefe este crocant si moale in acelasi timp. O branza mai elastica este invelista in aluat de cataif sau par de inger, cum se mai numeste si este gatita. Exteriorul devine crispy si auriu iar la interior branza devine moale. Desertul este fierbinte la servire, dar sigur nu te vei abtine sa il mananci imediat!
Unde sa incerci – cele mai bune locuri sunt in Bazarul cu mirodenii, desi fiecare restaurant din Istanbul serveste asa ceva. In Bazarul cu mirodenii insa si atmosfera este una foarte placuta datorita agitatiei si specificul locului. Te vei simti ca un localnic, care doar serveste un desert pe fuga inainte sa se intoarca la treaba. La Safa am fost de doua ori si nu am regretat. Este situat printre tarabele din afara bazarului. De incercat alaturi de ceai turcesc sau inghetata turceasca – dondurma.
2. Baclava
Se gaseste peste tot si este delicioasa. Nu exista un desert mai bun ca acesta daca vrei ceva mic, variat si pe fuga. Magazinele sunt pline pana la refuz cu tavi intregi de baclava cu fistic sau nuca. Colorate, umplute, rasucite, patrate, romburi – sunt desertul suprem din Istanbul. Se pot cumpara varsate sau la cutie. Cutiile cu baclava arata ca niste bijuterii si sunt cu adevarat pretioase.
In Instanbul se gaseste baclava peste tot, dar atentie ca si calitatea este diferita. O baclava buna este intre 850-1300 lire turcesti/kg. Cele foarte ieftine nu sunt asa bune si nu prea au umplutura. Gustul trebuie sa fie usor dulce si bogat in nuca sau fistic. Nu mai zic ca cele mai de calitate sunt si insiropate cu unt topit de capra.
Unde sa incerci – Hafiz Mustafa 1864, Mado (cel mai mare lant de magazine de inghetata din Turcia).
Extra – incearca baclava cu inghetata turceasca. La restaurante si in bazar, triunghiul cel mai mare de baclava cu fistic se umple cu dondruma si se serveste cu cutitul si furculita. Inghetata de aici este foarte diferita de cea pe care o stim noi.
3. Tulumba si Halka
tulumba
De incercat, dar nu de repetat. Nu am inteles nici prima data cand am fost in Instanbul acest desert si nici a doua oara. Este insa atat de omniprezent si se serveste pe fuga, intr-un servetel ca un mic snack. Este aluat prajit si insiropat mai mult ca o baclava. Arata extraordinar, ca o gogoasa, dar este atat de grea si dulce, incat una este de ajuns pentru totdeauna.
Aluatul se prepara din gris si faina simpla si se toarna in ulei incins, precum churros. Halka arata precum churros, dar diferenta o face faptul ca se insiropeaza dupa prajire si uneori, in sirop se folosesc mierea sau apa de trandafiri pentru aroma. Sunt adevarate afrodisiace pentru cei care se pot bucura de ele cu adevarat.
Unde sa incerci – Bazarul Egiptean (Spice Bazaar)
4. Kadaif
Un desert la tava, servit rece. O patura de aluat crocant, umpluta cu fistic si taiata in forma patrata ca sa fie pusa pe farfurie. Se presara cu fistic, desigur. Eu am servit si cu dondruma, extra special. Foarte foarte insiropata si dulce, cu gust intens de fistic si bucati intregi de fistic, este un desert mai decadent ca ciocolata.
Unde sa incerci – peste tot in Istanbul, la restaurante sau cafenele, dar si in Bazarul Egiptean (Spice Bazaar)
5. Macarons – believe it or not
Macarons, cheesecake spaniol, croissante, torturi cu fructe sau Rocher si pasteis de nata. Istanbul este cel mai vizitat oras din lume cu milioane de turisti care ii calca pragul zi de zi. Nu este de mirare ca face tot posibilul sa isi imbie musafirii si pretutindeni se gasesc si deserturi mai clasice, care nu fac parte din cultura locului.
Macarons am observat cel mai des pentru ca acest produs a cucerit inima oamenilor din jurul lumii, de ce nu si din Istanbul?
Unde sa incerci – Faruk Gulluoglu
Tu ce ai incercat in Istanbul si ti-a placut?
Buna ziua,
La ultima vizita in Istanbul am manca o baclava super buna, cu unt de capra si mult fistic la Gaziantep Seç Baklavaları, locatia de langa Marele Bazar!
Combinatia dintre unul de capra, fistic si aluat ceva de vis! Specific ca gustul este pentru cunoscatori si nu o sa fie pe placul multora!
Daca se si incalzesc putin la cuptor devin dementiale!
Felicitari pentru tot ceea ce faceti si inspiratie divina in continuare!
O saptamana dulce!
Eugeniu
Buna ziua,
Suna delicios si de incercat. La Mustafa mai folosesc unt de capra. Da, se foloseste laptele de capra si untul la deserturi in Turcia. Este foarte bun, dar trebuie sa iti placa gustul, asa este. Inghetata lor traditionala se prepara doar din lapte de capra.
O saptamana frumoasa!
Cristina