5

5 locuri foodie ascunse din Londra

prajituri Oree

Sunt multe restaurante cunoscute şi cu nume mari în Londra. Locurile acelea unde merge toată lumea şi de care a auzit toată lumea. Dar sunt şi altele mai micuţe, mai ascunse de văzul lumii, dar la fel de bune şi interesante. Eu le zic comori pentru că fost descoperite de mine în expediţii prin oraş şi de atunci le ţin aproape. Sunt locuri safe, unde ştiu că pot să mănânc ceva bun atunci când ies în oraş sau sunt pe fugă şi prin zonă. Sunt multe capcane foodie în Londra. Din păcate, am avut ocazia să experimentez şi aşa ceva. Riscul meseriei de foodie. Vouă v-am păstrat 5 locuri foodie ascunse, care merită descoperite în rândurile de mai jos.

1. Santa Maria Pizzeria – pizza tradiţională napoletană 

SANTA MARIA EALING/THE RED LION, 15 St. Mary’s Road, London W5 5RA

SANTA MARIA CHELSEA, 94 Waterford Road, London SW6 2HA pizzeria Santa MariaCea mai bună pizza din oraş sau una din cele mai bune. Nu e în centru sau pe o cale bătătorită de turişti în general. E în zona 3 şi ca distanţă nu este aproape de obiectivele turistice obişnuite. Merită însă un drum pentru cei care sunt foodie adevăraţi şi vor să încerce o pizza ca la mama ei. Localul este foarte mic şi ascuns în cartierul liniştit Ealing. Din afară nici nu pare cine ştie ce, dar calitatea e excelentă. Personalul e italian şi foarte prietenos, atmosfera e mereu vioaie şi plăcută. Pizza e coaptă într-un cuptor cu lemne care se află în restaurant şi se poate vedea bucătarul mereu în acţiune. Ca preţuri, pizza e foarte accesibilă pentru că majoritatea produselor din meniu sunt sub 10 lire. Sper că v-am convins.

2. Maroush – mâncare libaneză

Ranoush Juice High Street Kensington, 86 High St. Kensington, London W8 4SG, UK

ranoush falafel

Au mai multe localuri în oraş. Cel pe care vi-l recomand este pe High Street Kensington, o stradă foarte posh, aglomerată şi plină de magazine şi restaurante. Nu am experimentat multă mâncare libaneză în Londra, dar de la Ranoush îmi iau mereu doza perfectă de falafel proaspăt, cald, moale la interior şi crocant la exterior. Cel mai bun. Aşa cum trebuie. Localul nu e cu pretenţii. E disponibilă şi varianta take away, dacă vreţi să savuraţi un falafel to go cu ochii în magazine. Mereu am avut parte de calitate bună când am mâncat aici. Vă recomand şi hummusul. Clasic, gustos şi foarte fin. Nimic mai bun. Preţ falafel wrap: 5 lire.

Tip. Dacă vreţi să savuraţi un falafel în linişte şi departe de agitaţie străzii principale, atunci faceţi dreapta pe Kensington Church Walk, un spaţiu verde frumos cu câteva bănci.

3. Enrique Tomas – jambon iberic

68 Neal Street, WC2H 9PA

jambonjambon sandvis

Aici e de vis! Intraţi în magazin şi e plin de jambon peste tot. Pulpe întregi atârnă pe pereţi şi sunt de vânzare, au pachete cu jambon feliat de luat acasă, au restaurant şi cel mai important, au vitrină cu sandvişuri cu jambon. Trei tipuri de jambon de calitate diferită. O baghetă albă crocantă cu ulei de măsline şi cel mai bun jambon din lume, Bellota. Asta chiar e fericire pe pâine. Mie nu-mi mai trebuie nimic la un sandviş. Aici merg când am o zi proastă. Vă recomand magazinul din Covent Garden. Zona e foarte frumoasă şi foarte aprope de magazin este brutăria Borough Market. Luaţi o gogoaşă la desert.

4. Aux Merveilleux de Fred – bezele şi brioşe belgiene 

Old Brompton Road, 88, SW7 3 LQ

aux merveilleaux de fredmerveilleux londra

Spun bezele şi brioşe pentru că asta vând. Magazinul e dedicat acestor două produse. Nu e însă vorba despre nişte bezele banale ci despre prăjitura merveilleux originară din Belgia, care are la bază bezea şi frişcă. Două bezele sunt făcute sandviş şi umplute cu frişcă, acoperite cu frişcă şi date prin ciocolată rasă. Am aflat de acest local când am fost în Paris anul trecut şi am găsit o franciză şi în Londra recent. Al doilea produs pe care îl găsiţi aici este Cramique, cea mai pufoasă brioşă din lume. Este de fapt o pâine dulce cu stafide care se serveşte în mod tradiţional la mic dejun în Belgia. Sau se servea; nu ştiu dacă mai e de actualitate. Localul a devenit foarte popular în Franţa şi în America.

Preţ cramique: 2.10 lire. Preţ merveilleaux: 1.70 lire.

Tip. O stradă mai încolo de acest loc se află eclerele de la Maitre Choux. Just saying….

5. Oree Boulangerie – pâine şi patiserie fină franţuzească

275-277 Fulham Road, Chelsea, London, SW10 9PZ

65 Kings Road, Chelsea, London, SW3 4NT

oreeOree Boulangerie prajituri

Aici lucrez. Guilty! Sunt chef patiser şi fac parte din echipa de francezi care zi de zi pregăteşte prăjituri care mai de care mai gustoase şi frumoase pentru clienţi. Avem două restaurante. Vă recomand să veniţi la cel din Fulham Road. Este primul deschis şi acolo facem toate prăjiturile. Puteţi să vedeţi chefii cum ies din bucătărie uneori cu prăjituri şi puteţi vedea brutarii cum scot pâine proaspătă din cuptor în magazin. Este un cuptor chiar lângă casa de marcat! Totul este foarte transparent. Restaurantul oferă o gamă de prăjituri destul de generoasă cu deserturi simple şi clasice precum teacakes, cookies, tarte cu mere şi caise, madeleines, almond croissants, flan, canneles. Din categoria patiserie fină avem eclere, tarte cu fructe şi bezea, mille feuilles, fraisier, paris brest. Cred însă că Oree este singurul sau printre puţinele locuri din Londra unde mai găsiţi Opera Gateau şi Kouign Amann făcut din aluat de pâine, nu foietaj cum se practică azi. Avem multe produse fără gluten, precum tartele şi canneles, inclusiv negresa, dar şi pâine. Preţurile prăjiturilor sunt între 2 şi 5 lire.

Sunt multe alte locuri foodie ascunse în Londra. Le vom descoperi împreună, treptat, pe blog. Voi ce alte recomandări aveţi?

Pe curând,

Cristina

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.