8 cofetarii de vizitat in Paris. Imi place sa calatoresc, si mai ales sa fac asta in interes de serviciu. 🙂
Cand am ajuns in Paris am vizitat cateva dintre cele mai populare cofetarii din oras, dar tare as fi vrut sa am mai mult timp ca sa vizitez mai multe. Este un oras plin de boulangerii, cafenele, restaurante, magazine si cofetarii fascinante, de unde ai ce cumpara si degusta.
Pentru 2018 vă recomand să luaţi un bilet dus-întors spre Paris şi să vă bucuraţi de partea dulce a vieţii, pentru că aici e din abundenţă. Am gustat cele mai bune prăjituri în Paris şi cu fiecare înghiţitură mai voiam încă una şi încă una. Nu am avut timp să merg peste tot, dar e de înţeles pentru că oraşul e împânzit cu patiserii, ciocolaterii, brutării, etc. Nu e timp!!! Trebuie să mai merg o dată.
Am aici o listă cu 8 patiserii pe care le-am vizitat cât am fost la Paris. Unele sunt mai cunoscute, pe altele le-am descoperit acolo. Toate au fost bune şi merită încercate.
93 Rue de Bac, 75007
E foarte cunoscută cofetăria asta. A avut o filială şi în Londra, dar s-a închis până să ajung. Se traduce prin cofetăria viselor şi arată ca într-un vis. Prăjiturile sunt expuse foarte elegant şi într-un mod neobişnuit. Totul e roz, inclusiv ambalajul de take away. Am găsit aici prăjiturile clasice franţuzeşti, dar în variantă modernă: tartă cu lămâie şi bezea, Saint Honore, Paris Brest, Vanilla Infiniment, macarons, madlene şi chausson aux pommes, confituri şi paste de alune şi ciocolată. Nu au eclere, dar e ok, o să găsiţi cofetării numai cu aşa ceva în Paris. Ajungem acolo în curând.
Ce am gustat aici a fost Paris Brest şi Vanilla Infiniment. Prima a fost perfecţiune. Nici nu vreau să mă gândesc la cheful patiser, care trebuie să aşeze fâşiile subţiri de craquelin pe acest paris brest cu formă neobişnuită şi complicată, după părerea mea. Crema praline a fost foarte pufoasă, aerată şi gustoasă. Alunele de pădure sunt cele mai bune. Prăjitura cu vanilie a fost foarte simplă, dar de calitate. Blatul crocant şi sfărâmicios şi două creme de vanilie peste. Nimic mai bun. O prăjitură cu multă, multă vanilie.
94 Rue Saint-Dominique, 75007
Despre cofetăria asta am mai scris. Se găseşte şi în Londra şi încă e deschisă. E cunoscută pentru aceste mici prăjituri numite merveilleux, care înseamnă minunate. Sunt de fapt belgiene, dar au devenit foarte populare şi la Paris. Sunt două bezele lipite cu multă frişcă şi acoperite cu diverse toppinguri. Se găseşte aici şi varianta pentru mai multe persoane, sub formă de tort. E un pic mai mult pentru gusturile mele, dar una mică merge. Am încercat-o pe cea acoperită cu alune. Şi dacă ajungeţi, vă rog cumpăraţi cramique, o brioche pufoasă cu ciocolată. E divină!
3. Patisserien Sadaharu Aoki Paris
56 Boulevard de Port-Royal, 75005
Un loc special, încă mă gândesc la cofetăria asta. Patiseria franţuzească întâlneşte patiseria şi aromele japoneze. Iubesc combinaţia şi e foarte trendy acum. Toate aceste torturi şi deserturi cu matcha, yuzu, susan, ceai de la japonezi vin iar în combinaţie cu tehnica şi specialităţile franţuzeşti dau naştere la ceva desosebit.
Nu se pot face poze aici. Eu am apucat să fac câteva la vitrină până să mi se atragă atenţia. Nu am ştiu şi nici nu înţele foarte bine motivul, dar nu contează. Am încercat aici o prăjitură cu cremă de susan negru şi una cu multe căpşune. Foarte delicate ambele şi bune.
133 Rue de Turenne, 75003
Jacque Jenin este cunoscut pentru ciocolată şi caramele în special. În magazinul lui veţi găsi şi prăjituri şi jeleuri, dar mergeţi ţintă la caramelele cu fructul pasiunii şi mango. Nu am mâncat în viaţa mea ceva mai bun. NU există. N-U! Se pare că aici se găseşte şi cea mai bună tartă cu lămâie din Paris, dar nu a fost să fie. Am mâncat mai bune. Luaţi caramele. C-A-R-A-M-E-L-E!
14 Rue Pavee, 75004
Magazin cu multe eclere. E unul din cele mai bune. Îl urmăresc pe Instagram. Au multe multe arome, 257 de fapt, şi continuă să creeze. Nu se găsesc toate odată în magazine, dar se schimbă mereu. Câteva sunt vanilie, caramel sărat. alune de pădure, yuzu şi bezea, Matcha şi sirop de arţar. L-am încercat pe cel cu caramel sărat. Este creaţia cu nr. 177. Sunt perfecte eclerele lui. No comment.
7 Place du Tertre, 75018
Nu m-am mulţumit cu un ecler. Am avut mai multe la Paris. În drum spre Montmartre şi Basilica Sacre-Coeur a trebuit să ne oprim puţin pentru o doză de energie pentru că eu cu mişcarea stau prost. Un ecler a fost suficient. Am găsit o cofetărie numită Carette, cu ceaiuri şi prăjituri. Nu a fost cea mai bună, dar dacă vreţi un ecler simplu şi clasic franţuzesc, găsiţi aici. Nimic fancy sau cu matcha.
63 Rue de Grenelle, 75007
Nici de ei nu ştiam. I-am descoperit în drum spre Rue du Bac, loc împânzit cu cofetării super. Mi-a plăcut designul artsy al prăjiturilor, mai ales macarons. Se pare că e un loc cu tradiţie în oraş. Am încercat macarons, normal, cu bergamotă şi fistic. Foarte neobişnuit, dar bun.
18 Rue du Bac, 75007
Acest domn, Eric Kayser, este un brutar artist. Brutăria lui este una din cele mai cunoscute din Paris. Are aşa de multe sortimente de pâine încât nu ştii ce să iei mai întâi. Vă propun totuşi să începeţi cu o baghetă tradition, clasică şi un pain de mie. Pain de mie este o pâine pufoasă şi dulce. E bună pentru frigănele sau French Toast, dacă tot suntem pe teritoriu francez. Aici însă puteţi încerca şi produse de viennoiserie, adică pain aux chocolat, croissante, foietaj cu mere şi altele.
Prăjiturile arată nemaipomenit. O să încerc data următoare pentru că de aici am luat doar pâine. Nu ştiu ce a fost în capul meu. Eram prea bulversată.
Şi aici se încheie lista mea cu cofetării din Paris. Sper că v-au plăcut, mie da, şi vă aştept la următorul articol cu ceva dulce.
Une bise (pupic) şi pe curând,
Cristina
Foarte intetesante informatiile cu privire la patiseriile pariziene. Merci
Dar dacă vei deveni “o cititoare avidă “si a cărților referitoare la istoria si cultura Franței vei descoperi că Parisul este “un muzeu in aer liber”, că foarte multe străzi, clădiri,statui, parcuri “vorbesc” despre vremuri si oameni deosebiți, care au lăsat ceva in urma lor -material sau spiritual. Si atunci Parisul te va încânta! Succes CHEF
Mulţumesc frumos Viorica pentru informaţie!
Buna ziua,din tot ce ati postat Dallayaou si Ch.Adam sunt printre cei “mari”,importanti. Se pare ca nu ati gustat bunatatile unor patiseri de renume cu adevarat mondial ,Pierre Hermé,Ph.Conticcini,institutii faimoase precum Ladurée,Lenôtre si altii. Daca vreti cele mai bune adrese din Paris,cautati pe Google “Les meilleurs patissiers de France”.Dar e adevarat ca sunt multi cofetari,patiseri care sunt foarte buni si prajiturile frantuzesti sunt renumite pentru finetea lor. Ei da,Parisul e o metropola complexa,cu bune si cu rele,e cu totul altfel decat isi inchipuie in general romanii.Ca sa cunosti Parisul,trebuie sa-l locuiesti efectiv cel putin un an de zile! Parizienii nu sunt nebuni,sunt numai excedati de fluxul neintrerupt de turisti care nu-i lasa sa traiasca normal,e la fel si in alte mari orase turistice ale lumii.Daca va creati dinainte imagini cu ceea ce v-ar placea sa gasiti in tara respectiva,nu veti fi niciodata multumita de ceea ce vizitati.
Bună ziua. Am mai fost în Paris de atunci şi am vizitat şi alte nume faimoase, ca cele menţionate de dumneavoastră în articol. Mulţumesc. Câteva le-am încercat şi în Londra, unde au deschis filiale. Nu am idei create de dinainte despre Paris, dar asta nu m-a împiedicat să îmi creez acolo şi ce am văzut nu m-a impresionat. Londra este un oraş mare şi turistic, dar nu se compară în multe nivele. Mulţumesc.