T

Tort de mere cu cremă de sirop de arţar

Tort de mere cu crema de sirop de artar. Am copt tortul ăsta de zeci de ori, dacă nu sute, la muncă atunci când lucram la Ottolenghi. Este unul dintre cele trei torturi mari pe care le făceam, alături de tort cu morcovi şi tort fondant de ciocolată. Este şi unul dintre deserturile mele preferate de la Ottolenghi. Pe atunci, coceam opt în acelaşi timp şi mirosul din bucătărie mă înnebunea.

Blatul tortului este extrem de pufos şi aromat de la uleiul de măsline. De asemenea, se păstrează foarte moale pentru că nu are unt. Are gust de vanilie, lămâie şi scorţişoară iar crema de sirop de arţar este motivul pentru care acest tort are atât de mult succes în restaurantele Ottolenghi. Este addictive!

DSC_0034

Este un tort mare care se poate împărţi lejer la opt persoane sau mai mult. Îmi place mult combinaţie de mere cu sirop de arţar şi cremă de brânză. Sună ciudat, dar trebuie încercată. Reţeta o găsiţi şi în cartea nouă de reţete,”Sweet”.

Ingrediente

pentru un tort de 23 cm.

blat de tort

75 g stafide sau înlocuiţi cu cireşe uscate (eu nu suport stafidele)
150 ml. apă + 75 ml. apă separat
350 gr. făină albă
2 g pudră de scorţişoară
6 g bicarbonat de sodiu
6 g praf de copt
2 g sare
3 mere mari de 800 gr., Bramley sau Granny Smith (vă trebuie nişte mere verzi acre)
200 gr. zahăr alb
150 ml. ulei de măsline extra virgin
2 ouă mari, bătute uşor + 2 albuşuri separate
o păstaie de vanilie
coaja rasă de la o lămâie

cremă de sirop de arţar

100 gr. unt nesărat, un pic moale
100 gr. zahăr brun moale
85 gr. sirop de arţar
220 gr. cremă de brânză Philadelphia grasă

Timp de preparare: 45 de minute

Timp de coacere: 55 minute + extra

Ustensile necesare

mixer electric, formă de tort de 23 cm

Metodă de preparare

Încingem cuptorul la 180 de grade. Ungem forma de tort cu unt şi tapetăm cu hârtie de copt baza şi pereţii ei. Hârtia de pe margine trebuie să fie mai înaltă ca forma.

Într-o oală mică, fierbem cei 150 de ml. de apă cu stafidele sau cireşele uscate la foc mic până ce acestea absorb aproape toată apa. Lăsăm deoparte la răcit.

Într-un castron mare, trecem prin sită făina, scorţişoara, bicarbonatul, praful de copt şi sarea.

Merele le curăţăm de coajă şi de miez. Le tocăm cuburi de 2-3 cm.

În alt castron, batem la mixer zahărul, uleiul de măsline, cele 2 ouă întregi, vanilia şi coaja de lămâie. Mixăm timp de 10 minute la viteză medie până ce obţinem un amestec mai gros şi zahărul nu se mai simte. Cu o spatulă încorporăm merele, stafidele sau cireşele împreună cu apa din oală şi cei 75 ml. de apă. Adăugăm ingredientele uscate şi amestecăm uşor ca să combinăm totul. Albuşurile separate le batem spumă şi le încorporăm uşor în aluat. Punem totul în forma de tort şi coacem timp de 55 de minute la 180 de grade. Nu o să fie gata după acest timp. Trebuie să verificaţi cu o scobitoare mijlocul tortului şi să mai adăugaţi timp de coacere până ce scobitoarea iese uscată din mijloc. Eu am mai copt 20 de minute extra. Puteţi să acoperiţi tortul cu staniol dacă nu vreţi să se ardă la suprafaţă şi să scădeţi temperatura la 150 de grade.

tort cu mere

După ce e gata, tortul se lasă la răcit în tavă şi apoi se scoate pe un grătar. Se poate decora imediat sau ţine la frigider timp de 5 zile învelit în folie alimentară.

DSC_0780

Pentru cremă, punem într-un castron zahărul, siropul de arţat şi untul. Untul nu trebuie să fie prea moale, pentru că se poate tăia crema. Mixăm la viteză medie până obţinem o cremă pufoasă şi apoi adăugăm crema de brânză în două runde. Mixăm până ce crema e combintă bine. Dacă e prea lichidă şi moale, ţinem la frigider 10 minute până decorăm cu ea tortul.

DSC_0962

Tăiem tortul pe jumătate cu un cuţit zimţat şi punem un pic de cremă pe primul strat. Nivelăm cu o spatulă.

DSC_0960

DSC_0972

Nu am împărţit în două crema pentru că am vrut mai multă pe tort. Aşezăm al doilea strat de tort peste şi punem restul de cremă de sirop de arţar. Decorăm cu zahăr pudră.

DSC_0020

DSC_0052

 Bon appétit!

Spread the love
  1. Codruta says:

    Ciau. Oare ar merge sa inlocuiesc zaharul din blat cu sirop de artar? In ce fel s-ar modifica metoda?
    Si la fel, se poate renunta la zaharul din crema, completand cu sitop de artar?
    Nu am experienta cu sitopul de artar, nu imi dau seama in ce fel modifica consistenta.
    Multumesc mult! Codruta

    1. Anason cu Lapte says:

      Buna Codruta. Sincer, nu stiu cum ar fi tortul fara zahar pentru ca nu am incercat sa inlocuiesc ingredientele cu altceva. Cu orice reteta modificata trebuie incercat si vazut. Clar in blat mai mult sirop de arţar înseamnă mai mult lichid şi asta poate să ducă la un blat prea moale şi care să nu se închege bine la cuptor. Odată ce îl scoţi, s-ar putea să se prăbuşească. Trebuie deci să scazi din blat din cantitatea de lichid care există deja. Găsesc pe un site că 120 de grame de zahăr alb se pot înlocui cu 255 de grame de sirop de arţar, dacă şi restul lichidelor se scad cu 45 de ml. Deci, e o ecuaţie mai complexă şi nici nu ştiu dacă merge pentru că nu am testat. În plus, zahărul e mult mai dulce decât siropul de arţar. deci tortul nu va avea acelaşi gust. Merele folosite sunt foarte acre. Eu însă mă gândesc şi că zahărul nu are aceleaşi proprietăţi chimice ca siropul de arţar. Ouăle bătute îndelungat cu zahărul înseamnă mult aer încorporat ulterior în blat şi deci volum.
      Pentru cremă nu recomand mai mult sirop de arţar pentru că tocmai el face crema foarte lichidă şi se poate tăia uşor. Nu cred că ţine cu şi mai mult sirop de arţar.
      De ce nu încerci cu zahăr de cocos? E tot brun şi nu va afecta culoarea. În plus, e la fel de dulce, dacă nu mă înşel (am folosit doar o dată) şi gustul nu va fi departe de varianta originală. Sper că am ajutat puţin. Spor!

  2. Mara says:

    Buna! Crezi ca merge si un alt tip de faina? De ovaz, nuci, sau migadale (oricare dintre acestea)? Sau schimba cu mult consistenta tortului?

    1. Anason cu Lapte says:

      Bună Mara! Nu o să fie acelaşi rezultat. Nu aş încerca, pentru că nu aş vrea să stric nişte materie primă. Cu nuci poate e mai ok… deşi nucile sunt mai amare puţin decât migdalele, au o culoare mai închisă şi au o textură mai granulată. De aceea, e greu să înlocuieşti pur şi simplu.
      Dacă ai alt tip de făină în casă şi nu de migdale, îţi recomand să cauţi reţete cu acel tip de făină şi să mergi la sigur.
      succes!

  3. raia says:

    Care va sa zica, tot nu-ti plac stafidele! Pai nu ma intalnesc eu cu Bodi si-i rup urechile?
    Combinaţia de mere cu sirop de arţar şi cremă de brânză, ce poate fi mai bun decat atat la un tort ? Aha, stiu, faptul ca e un tort mare care se poate împărţi lejer la opt persoane sau mai mult. Îmi place mult ideea , faci odata si saturi toata familia. Asa ca de Paste , pe asta il fac. Cine are urechi de auzit, sa auda! Paaaa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.