Îmi place pâinea foarte mult. Să mănânc, dar să şi coc. Este singurul lucru pe care nu l-am dus la nivel profi, spre deosebire de gătit şi prăjituri, şi vreau să rămână aşa. Nu intenţionez să lucrez şi ca brutar. Vreau să fac doar acasă, pentru mine şi sufletul meu. Să aleg eu ce reţetă vreau să fac, în ritmul meu şi pe gustul meu. E greu să faci asta într-o bucătărie profi. De aceea, pâinea o păstrez doar pentru mine.
Încă apreciez şi îmi plac pâinile pufoase. Astăzi se vorbeşte numai despre sourdough/pâine cu maia. Eu mă mai întorc din când în când şi la pâinea moale, care nu e acrişoară, care are mult ulei de măsline şi drojdie ca să crească repede. Nu mănânc des, aşa că sunt ok cu asta.
Pâinea italiană focaccia e una din preferatele mele. Are atât de mult ulei de măsline şi sare şi e incredibil de gustoasă! Eu mănânc jumătate de tavă atunci când e gata. Îmi place să mănânc cu măsline verzi ca o gustare. Reţeta asta e uşor de făcut şi singurul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să aveţi răbdare. Pâinea necesită răbdare şi căldură. Şi un pic de iubire…
Ingrediente
pentru o pâine focaccia de 40×28 – vă trebuie o tavă de cuptor dreptunghiulară
500 gr. făină pentru pâine
7 gr. drojdie uscată
3 gr. sare de mare
12 ml. ulei de măsline
350 ml. apă călduţă
pentru decor
36 ml. ulei de măsline
3-4 fire de rozmarin
extra sare de mare
Timp de preparare: 15 minute + 1 h şi 30 de minute timp de dospire
Timp de coacere: 25-30 de minute
Ustensile necesare
mixer cu cârlige de pâine, tavă de cuptor
Metodă
Într-un castron, amestecăm la mixer făina, drojdia, apa, sarea de mare şi uleiul de măsline. Mixăm cam 6 minute, până ce se formează un aluat compact, uşor lipicios, dar care se desprinde uşor de pereţii castronului.
Ridicăm aluatul de focaccia şi presărăm puţină făină pe fundul şi pe pereţii castronului. Îl punem la loc şi îl acoperim cu un şervet de bucătărie curat. Lăsăm la dospit timp de o oră.
După o oră, ungem tava cu ulei de măsline. Răsturnăm aluatul de focaccia în tavă şi îl întindem cu mâna ca să acoperim suprafaţa tăvii. Acoperim din nou şi lăsăm la crescut timp de 30 de minute.
După 30 de minute, facem găuri în aluat cu un deget uşor înfăinat. Turnăm uleiul de măsline şi extra dacă avem nevoie, pe toată suprafaţa aluatului. Rupem crenguţele de rozmarin de pe fire şi presărăm peste tot. Coacem la 220 de grade timp de 25-30 de minute. Pâinea o să capete o culoare maronie foarte frumoasă de la uleiul de măsline, dar şi de la temperatura ridicată a cuptorului. Când iese de la cuptor o să aibă o crustă tare, dar la temperatura camerei devine pufoasă.
Se serveşte imediat, dar e bună şi 2 zile după coacere. O puteţi folosi şi la sandvişuri. E perfectă pentru aşa ceva!
Bon appétit!
Buna,
In reteta este trecut 12 ml ulei masline. Este corect?
Multumesc.
Mihai
Da Mihai, este corect. Cristina
Buna,
Super reteta, a iesit fooarte buna, as fi mancat toata tava…
Mă bucur mult să aud! Poftă mare. 🙂