A

Alte (11) pieţe din Londra

Brick Lane Londra

Toată lumea a auzit de faimoasa piaţă Borough Market din Londra. Este într-adevăr un loc impresionant cu multe produse locale bune şi de calitate şi cu mâncare pentru toate gusturile. Există însă şi alte pieţe în oraş unde merită să mergeţi, chiar dacă unele sunt mai mici sau doar cu produse de la fermele din zonă sau care vând şi alte tipuri de produse, nu doar mâncare. Unele vă pot surprinde, pentru altele trebuie să călătoriţi un pic mai departe, dar toate oferă o experienţă culinară interesantă şi gustoasă. Am scris despre unsprezece pieţe din Londra pentru că atâtea am strâns până acum. Poate le ştiţi sau nu, dar le descoperim acum pe toate în rândurile de mai jos.

1. Brick Lane 

91 Brick Lane, London E1 6QR

Este aproape la fel de mare ca Borough Market, dacă nu mai mare pentru că se întinde pe mai multe străzi şi are două zone cu mâncare. Piaţa se află în inima comunităţii bengaleze din Londra şi este faimoasă pentru restaurantele care servesc curry. Nu am încercat însă nici unul dintre acestea, aşa că nu vă pot recomanda. Pe lângă standuri cu mâncare din toată lumea, în Brick Lane mai găsiţi şi artă, magazine cu haine vintage, antichităţi, magazine cu produse indiene, magazine cu ciocolată, dar şi baruri şi buticuri de o parte şi de alta a străzilor. În weekend-uri este foarte aglomerat, dar este şi cea mai frumoasă atmosferă. Totul este deschis, se aude muzică pe străzi, e plin de viaţă şi culoare.

Nu rataţi faimosul bagel din Brick Lane. Sunt două brutării una lânga alta care se bat pe cel mai bun salt beef bagel din Londra. Una e mai plină şi aici am fost şi eu. O coadă imensă, un loc care arată mai degrabă ca o bodegă, dar un bagel foarte foarte bun. Pâine, vită şi muştar. Simplu. Ieftin. Britanic.

Program: sâmbătă 11-6, duminică 10-5.

Brick Lane Londra (2)

2. Spitalfields Market

16 Horner Square, London E1 6EW

Aproape de Brick Lane, deci dacă sunteţi în zonă le puteţi vizita pe amândouă. În Spitalfields găsiţi mai multe restaurante de toate felurile, cofetării, deşi cam comerciale, haine şi magazine cu prostioare. Partea cea mai interesantă este că recent s-a renovat/deschis o nouă zonă doar cu mâncare care arată foarte bine şi oferă variante pentru toată lumea – italian, israelian, spaniol, mexican, vegan, etc. Nu rataţi lipiile proaspete coapte în tandoor şi pizza de la Sud Italia. To die for!

Program: zilnic de la 10-8, dar sâmbătă se închide la 6 şi duminica la 5.

piata Spitalfields Londra

3. Camden Market şi Camden Lock Market

London, NW1 8AF

În Camden Market partea cea mai interesantă este cea cu mâncare. Sunt foarte multe standuri aici cu produse de peste tot şi pentru toate gusturile. Găsiţi pizza, prăjituri, burgeri, jamon, mâncare libaneză, sushi, etc. Nu vă lăsaţi păcăliţi de prima piaţă de pe stradă numită Camden Market pentru că acolo nu e mai nimic în afară de haine. Dacă mergeţi înainte o să găsiţi piaţa adevărată cu peste 200 de standuri şi Camden Lock Market unde sunt aranjate standurile cu mâncare. Este un loc foarte relaxat, aproape de canalul Regent’s, unde se poate face şi o plimbare frumoasă de-a lungul apei. Recent s-a renovat piaţa şi aici şi totul arată mai decent şi curat ca înainte motiv care mă bucură mult. Ce recomand este mâncarea de la Zala Grill (libaneză) şi Chin Chin labs, prima îngheţată cu azot lichid din Europa. Aşa zic ei. Au topping de viermi pentru cine este aventuros.

Program: zilnic de la 10-târziu

camden

4. Broadway Market

Broadway Market, London E8 4QJ

Este o piaţă mică în Hackney, estul Londrei. Este deschisă din 1890 şi se întinde pe o străduţă de la un capăt la celălalt. Aici găsiţi şi fructe şi legume, dar şi mâncare gătită şi haine sau viniluri. De o parte şi de alta sunt magazine, puburi şi restaurante. Nu rataţi burgerul cu creveţi. Este foarte original şi delicios!

Program: sâmbăta 9-5.

hamburger Broadway Market1

5. Islington Farmers market

Chapel Market, între Penton Street şi Baron Street N1 9PZ

Piaţa aceasta am descoperit-o recent. Este micuţă, cochetă şi oferă doar produse locale de la fermierii din zonă. Dacă vreţi să cumpăraţi legume, fructe, dar şi carne şi brânză toate britanice şi organice, atunci aici trebuie să veniţi. Nu este o piaţă ieftină, fiind situată şi într-o zonă posh, Islington, dar merită vizitată măcar din curiozitate. Eu am fost curiosă şi mi-au plăcut căpşunele care erau în sezon atunci, sparanghelul şi brânza de capră.

Program: duminica 10-2.

Islington farmers market

6. Greenwich Market

5B Greenwich Market, London SE10 9HZ

Pentru această piaţă trebuie să călătoriţi puţin mai departe de centru şi să mergeţi spre sud-estul Londrei în zonă Greenwich. Piaţa datează din 1700, dar a trecut prin câteva transformări ca să ajungă în forma ei de azi. Dacă sunteţi în zonă trebuie neapărat să mergeţi şi în parcul Greenwich, înscris în patrimoniul parcurilor din proprietatea coroanei regale. Aici găsiţi Observatorul Greenwich şi meridianul zero.

Mâncarea este foarte diversă pentru o piaţă aşa mică. Recomand pizza vegană şi sandvişul Cubano.

Program: zilnic de la 10-5:30.

Greenwich piata

7. Maltby Market

Maltby St, London SE1 3PA

Am ajuns aici pentru prima dată anul ăsta. Auzisem de Maltby Market că este o piaţă drăguţă şi foarte cool. Este o piaţă nouă, poate cea mai nouă dintre toate pentru că a pornit în 2010. Este ingenios folosit spaţiul mic şi îngust din spatele unor unităţi centrale de producţie aflate sub şinele de tren. Piaţa este total improvizată şi ca orice proiect londonez îndrăzneţ şi mai neconvenţional a avut mult succes. În weekend spaţiul îngust devine şi mai îngust când o mare de oameni se năpusteşte asupra standurilor cu mâncare în căutare de un leac bun pentru mahmureală. Eu recomand ceva dulce, dar şi un taco cu peşte şi cartofi prăjiţi din năut, fără cartof…

Program: sâmbătă 10-5 şi duminică 11-4.

piata maltby street

10. Brixton Market

16B Electric Ave, Brixton, London SW9 8JX

Suntem tot în sudul Londrei şi în cartierul unde s-a născut şi a copilărit David Bowie. O zonă foarte interesantă şi vibrantă din oraş cu o comunitate mare de afro-americani. Piaţa este foarte aproape de staţia de metrou, dar înainte de cea mare şi oficială veţi găsi tot felul de standuri cu produse alimentare şi de îmbrăcăminte africane, foarte colorate şi ciudate pentru cine nu este obişnuit. Tot aproape de staţia de metrou este şi un mural în memoria lui David Bowie înconjurat de mesaje, flori şi lumânări.

Piaţa Brixton Village chiar arată ca un mic sătuc acoperit care ascunde standuri cu peşte proaspăt, ciocolată, cafenele chic, un restaurant mic cu dumplings şi un magazin supravegheat de o pisică grasă şi portocalie. E foarte prietenoasă. Recomand aici găluştele asiatice de la Mamalan cu creveţi şi castane de apă servite cu salată de alge şi susan. Perfect!

Program: zilnic de la 8:30-11:30.

piata Brixton Londra

9. Portobello Market

Portobello Road, London W11 1AN

Părăsim zona de sud a Londrei şi mergem spre vest în Notting Hill, faimosul cartier unde s-a filmat producţia cu acelaşi nume. Portobello Market este se pare piaţa de antichităţi cea mai mare din lume. Ce-i drept aici e plin de magazine şi standuri cu aşa ceva iar partea de mâncare este aproape inexistentă. E frumos să vă plimbaţi pe aici pentru arhitectura colorată şi nostalgia legată de film, dar pentru experienţe foodie nu e grozav. Ce pot să vă recomand este un pub foarte frumos şi cu fish and chips foarte bun, The Duke of Wellington. Beţi un pint cu localnicii.

Program: de luni-sâmbătă de la 9-7. Duminica este închis. Doar sâmbătă sunt deschise toate standurile cu antichităţi.

Portobello Market

10. Notting Hill farmers market

Kensington Church St, Kensington, London W11 3LQ

Cea mai mică piaţă din listă. Ascunsă undeva în spatele staţiei de metrou şi lângă o parcare, această piaţă are doar 10 standuri, cam aşa, şi e deschisă doar sâmbătă de la 9-13. Aici găsiţi produse locale de la fermierii din zonă, inclusiv paste de casă şi sosuri. Nu chiar britanice, dar cumva s-au strecurat în piaţă alături de ceilalţi comercianţi.

Program: sâmbătă 9-13.

Notting Hill farmers market

11. Covent Garden

The Market Bldg, London WC2E 8RF

Piaţa asta se află în West End, zona artistică a Londrei cu cele mai multe teatre. Zona din jurul pieţei nu are trafic şi fiecare vizitator se poate plimba liniştit sau admira împrejurimile. Performeri stradali strâng mulţimi care aplaudă şi participă la spectacolele de circ sau magie, terasele cofetăriilor şi restaurantelor sunt pline de pofticioşi iar biserica Sf. Paul veghează asupra tuturor. Piaţa oficială din Covent Garden este Apple Market unde se găsesc produse artizanale, precum haine, bijuterii sau decoraţii. Din păcate nu şi mere sau alte produse alimentare.

Program: piazza este deschisă mereu, dar magazinele deschid de luni-sâmbătă 10-7 şi duminica 11-4.

piata Covent Garden

Sper că v-au plăcut pieţele şi informaţiile sunt de ajutor dacă vizitaţi Londra. Plimbare plăcută!

P.S. Am mai scris despre pieţe pe larg, aici şi aici.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.