harrods roastery

Sunt în căutare de patiserii fine în ultima vreme. Am trecut de stadiul cupcakes şi layered cakes şi vreau să încerc şi altceva. Face parte şi din research-ul pentru muncă pentru că acum cu asta mă ocup. Căutarea nu este foarte lungă pentru că descopăr că în Londra patiseria fină nu e aşa prezentă ca în Paris spre exemplu. Nici nu ar trebui să compar cele două oraşe din punctul ăsta de vedere. Am găsit multe cofetării în oraş care oferă aceeaşi gamă de prăjituri, şi deşi au mult succes, pe mine nu mă mai încântă. Am găsit aşadar câteva patiserii unde pofta de nou şi fin mi-a fost satisfăcută. Pe ici pe colo am avut şi câteva critici. Citiţi mai jos.

1. Pierre Marcolini 

37 Marylebone High Street, W1U 4EQ Londra

pierre marcolini-horz

pierre marcolini chocolates

Pierre este un ciocolatier şi cofetar belgian. Are câteva premii şi câteva cărţi publicate şi un magazin în Londra, într-o zonă foarte posh. Ciocolata lui este cea mai bună pe care am încercat-o până acum. Vinde bomboane şi praline de ciocolată, la bucată sau la cutie. Recomand cutia începătorului pentru o degustare. Are un pic din cele mai vândute produse ale lui. În magazinul lui mai găsiţi însă şi gemuri, pastă de alune la borcan, fructe în ciocolată, macarons şi eclere. Are doar câteva în vitrină. Mergeţi dimineaţa pentru că se vând repede. Ah, şi mai sunt câteva prăjituri în vitrină, dar nu se găsesc mereu. Am avut noroc odată şi am încercat ceva atât de bun şi fin. Am fost fericită.

Ce e deosebit la macarons-urile lui este că sunt umplute cu ganache-uri, nu gemuri sau jeleuri. Sunt destul de grele, dar interesante.

Are un magazin mic în Harrods şi în Selfridges.

2. Pierre Herme

38 Monmouth Street, WC2H 9EP Londra

pierre herme london

Al doilea Pierre. Cunoscut şi el. Doar puţin. Este tot ciocolatier şi cofetar. Din păcate în Londra nu are magazine şi cu prăjituri. Vinde doar macarons şi borcane cu gemuri şi câteva checuri, dar sunt mari şi scumpe. Nu am cumpărat încă unul. Aici degustaţi doar macarons-urile lui faimoase. Colecţia Les Jardin este foarte specială şi cu arome deosebite: vanilie, mentă şi busuioc, iasomie şi grapefruit, ciocolată cu lapte şi fructul pasiunii, trandafir, litchi şi zmeură, printre altele.

Are magazine şi în Selfridges şi la 13 Lowndes Street SW1X 9EX Londra.

3. Laduree 

1 The Market, WC2E 8RA Londra – Covent Garden
laduree london
laduree cakes
Ţin minte şi acum când s-a deschis magazinul Laduree din Dorobanţi. Am fost să mănânc un macaron cu lămâie, primul meu ever. Acum brandul este foarte faimos în toată lumea iar în Londra este un mamut. Cu cinci cofetării deschise în oraş, Laduree are o unitate centrală de producţie unde se fac toate prăjiturile şi se decorează. Se lucrează aproape non-stop pentru că cererea este atât de mare. Macarons-urile însă nu se fac aici. Vin de la o fabrică din Belgia am impresia, de unde se expediează în toată lumea. Laduree este o fabrică. Arată bine totul în magazine şi e drăguţ, dar ce e în spate, e nebunie. De unde ştiu? Am doi colegi la serviciu care au lucrat acolo. Se bucură că nu mai sunt la Laduree.

Ce e mişto însă este că ingredientele lor sunt de cea mai bună calitate. Pentru prăjituri folosesc doar ciocolată Valrhona şi unt franţuzesc. Bravo lor şi yeii nouă!

Saint Honore-ul lor e desosebit, eclerul cu ciocolată e simplu şi clasic, iar flanul e o porţie cât casa, dar merită.

Cel mai cunoscut magazin este cel din Covent Garden, dar este foarte mic. Vă recomand patiseria din Harrods, unde se poate sta frumos la masă şi totul este roz.

4. Melba at the Savoy

Strand, Londra WC2R 0EU

melba at the savoy

melba eclair

Poate aţi auzit de domnii Cesar Ritz şi Auguste Escoffier. Ritz fiind cel mai faimos hotelier din lume şi Escoffier cel mai faimos chef. Cei doi au fost angajaţi la Hotelul Savoy din Londra, pe atunci primul hotel de lux din oraş. Împreună au ridicat standardele hotelului şi au atras multe celebrităţi aici. Frank Sinatra cânta acolo, Charlie Chaplin, Marylin Monroe, Elizabeth Taylor, Humphrey Bogart şi The Beatles au stat acolo. Ce vremuri şi ce frumos cred că a fost. Desertul Peach Melba a fost inventat aici de Escoffier în 1893 în cinstea cântăreţei australiene de operă Nellie Melba. Desertul faimos este compus din piersici cu sos de zmeură şi îngheţată de vanilie. Acesta a fost şi ultimul dish servit la elBulli înainte de închiderea restaurantului.

Melba at the Savoy poartă numele acestui desert şi este cafeneau hotelului. Este foarte elegantă şi drăguţă, cu o vitrină mică şi câteva prăjituri expuse acolo. Aici am critici însă. Am fost să încerc faimosul lor ecler Melba, dar a fost o dezamăgire totală. Poate a fost naşpa în ziua aia, dar eclerul a fost uscat, cu prea puţină umplutură şi tot ce am simţit a fost frişca. Not good. Preţurile lor sunt foarte ok pentru Londra, am rămas şi surprinsă, dar calitatea nu e cea mai grozavă. Păcat de istoria locului. Totuşi am trecut patiseria în revistă pentru că au şi alte prăjituri care merită încercate şi poate sunt mai bune. Sper.

Imaginile sunt de la Crăciun, după cum vă daţi seama. Mi-a plăcut casa de turtă dulce.

5. Yauatcha

15-17 Broadwick St, Soho, Londra W1F 0DL

yauathca cakes

Restaurant chinezesc cu o stea Michelin. Sunt specializaţi în dim sum şi patiserie franţuzească fină. Ador combinaţia de asian cu french. Vitrina lor cu prăjituri este desosebită. Vând şi macarons şi ciocolată. Au arome asiatice precum yuzu şi matcha printre cele clasice. Nu trebuie să rezervaţi o masă că să încercaţi deserturile lor. Puteţi doar să intraţi şi să luaţi take away. E mai ieftin decât să serviţi la masă oricum. Dacă aveţi şansa să mâncaţi aici vă recomand cheung fun cu creveţi şi curd de fasole (tăieţei din orez cu o formă specială).

Prăjiturile încercate aici au fost Raspberry Delice şi Pecan coffee delice. Şi aici am critici pentru că se întâmplă şi la case mai mari. Prima prăjitură a fost oribilă. Am găsit şi o recenzie pe net spunând cât de bună este!! Cineva e lovit la cap sau habar nu are patiserie. Am ales Raspberry Delice pentru că îmi place foarte mult zmeura, dar nu prea s-a găsit în prăjitură…. Un mousse de ciocolată prea puternic ascundea în mijloc un mic gem de zmeură iar glazura era şi ea cică de zmerură. No no no. A doua prăjitură e super. Crocantă, cu alune, cafea şi ciocolată. Sunt multe dimensiuni acolo şi un gust plăcut. Recomand.

6. Roastery and Bake Hall – noua hală cu mâncare de la Harrods

87-135 Brompton Rd, Knightsbridge, Londra SW1X 7XL

harrods pies

harrods cakes

harrods cakes2

S-a deschis o nouă hală cu mâncare la Harrods. Găsiţi aici o brutărie imensă cu de toate, de la pâine la produse de patiserie. Au până şi gogoşi. Tot aici au şi o cafenea şi o cameră unde prăjesc cafea şi o macină. E impresionant. Sărind peste toate astea însă, au şi o vitrină cu prăjituri impresionantă. Prăjituri fine, cele clasice, dar şi ceva mai deosebit cum sunt aceste prăjituri în formă de triunghi. Încă nu le-am gustat pentru că de fiecare dată când am ajuns, nu mai erau… Mergeţi devreme pentru că se duc repede.

Am degustat aici prăjitura Medovik şi un mousse cu fistic şi cireşe. Medovik nu a fost ce trebuie. Mai bună a fost cea degustată la Zexe în Bucureşti. 

7. Cafeneau Cordon Bleu

Bloomsbury, Londra WC1A 2LS

cordon bleu cake

Atât de disperată am ajuns. Pentru că nu mai sunt alte cofetării în Londra, am ajuns şi aici. Am ţinut minte cafeneau de când am fost să vizitez şcoala Cordon Bleu. Este foarte mică şi cochetă, dar are câteva prăjituri făcute de studenţi. Plus, puteţi să îi vedeţi pe acolo prin pauze, vorbind şi mâncând. Ce am degustat aici a fost un crumble de mere şi un mousse de fistic şi zmeură. Bun bun. Merită să faceţi un drum. E frumoasă şi zona.

8. Cofetăria Fortnum & Mason

181 Piccadilly, St. James’s, Londra W1A 1ER

Magazin cu tradiţie. E deschis de 300 de ani. E foarte frumos în interior. Cofetăria are câteva prăjituri clasice precum Opera Gateaux, eclere cu ciocolată şi macarons. E foarte bun eclerul. L-am încercat. Ca orice magazin de această dimensiune, vă trebuie câetva ore ca să-l parcurgeţi şi să vă clătiţi ochii. Au mult mai multe produse aici, nu doar mâncare.

fortnum and mason cakes

fortnum and mason london

Şi uite că s-a terminat şi lista. 8 patiserii fine din Londra unde puteţi degusta prăjituri clasice şi bune. Faceţi o vizită dacă sunteţi prin oraş pentru o pauză dulce.

Cu drag,

Cristina

Sursă imagine Pierre Herme – https://www.pierreherme.com.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.