Cred că sunt cele mai interesante fursecuri coapte recent. Am făcut reţeta pentru prima dată şi m-a suprins aroma intensă de halva. Mi-am adus aminte instant de un magazin din Craiova, unde am crescut, din spatele pieţei care avea pe tejghea la casa de marcat bucăţi mari de halva, alături de pâine proaspătă şi foarte multe recipiente cu măsline vărsate. O combinaţie ciudată şi total random, dar care mă face şi acum să salivez. Ţin minte acele bucăţi de halva care era prezente şi în alte magazine şi brutării, mereu vândute la baton. Îmi plăcea textura, cum se rupea în mâini şi faptul că mi se lipea de dinţi. Nu am suportat niciodată halvaua cu cacao. Cea mai bună şi pură era cea simplă, cu vanilie. Nu cred că am mâncat vreodată halva cu cacao prin urmare. E bună? De asemenea, nu am mâncat niciodată halva altfel decât aşa goală. Nu m-am gândit că se poate coace cu ea sau adăuga în prăjituri sau fursecuri. La Ottolenghi însă am descoperit negresa cu halva şi shortbread cu halva şi caramel.
Fursecurile astea nu sunt de acolo, ci dintr-o carte cu reţete israeliene. Le-am decorat eu cu susan pentru că mi s-au părut mai drăguţe decât aşa simple.
Sunt bune, crocante şi sfărâmicioase, uşor lipicoase şi dulci, dar cu o aromă intensă de halva. Dacă vă place, atunci o să vă placă şi fursecurile. Dacă nu, atunci poate nu. Încercaţi.
Ingrediente
pentru 14 fursecuri de 30 gr.
100 gr. unt nesărat, moale
85 gr. zahăr alb
85 gr. tahini (pastă de susan)
1/2 teaspoon extract de vanilie
1 teaspoon praf de copt
150 gr. făină albă
seminţe de susan negru pentru decor
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 10-12 minute
Metodă
Untul se mixează cu zahărul până devine pufos şi arată ca o cremă deschisă la culoare. Adăugăm tahini şi vanilie. Mixăm.
Combinăm făina cu praful de copt şi adăugăm treptat în castronul cu crema de unt până formăm un aluat compact şi uşor lipicios. Adunăm cu mâinile coca de fursecuri din castron. Formăm 14 biluţe de aluat de 30 de grame şi le aşezăm pe o tavă mare de copt sau pe două dacă nu încap. Foarte uşor apăsăm fursecurile cu degetele ca să le aplatizăm puţin şi decorăm cu seminţe de susan negru.
Coacem la 180 de grade timp de 10-12 minute. Fiţi cu ochii pe ele pentru că nu trebuie să prindă prea multă culoare. Pasta de susan se poate arde şi are un gust amar.
Servim imediat sau păstrăm într-un recipient închis ermetic. Ţin câteva zile bune. Nu au nimic în ele care să se strice repede.
Bon appétit!
Hi
My name is Charlie and I’m from a startup called ‘cook ethos’. I found your Instagram profile online and I thought you’d be a great fit for hosting your own cook ethos experience!
In a nutshell we are a free online platform for local chefs or passionate foodies to host cooking and food experiences from home or elsewhere for people to learn. We could have a chat if you’re interested in knowing more?
Best wishes.
Charlie
http://www.cookethos.com