P

Pâine Manakish (lipie cu za’atar)

naan bread

Această pâine este originară din Liban. Mai poartă numele de manakeesh sau manaqish. Este o lipie cu za’atar, foarte mult za’atar, care se mănâncă dimineaţa sau la prânz. E bună pentru o gustare şi uneori are topping de brânză sau carne. Eu am pregătit varianta cu za’atar şi pentru că se foloseşte din plin acest amestec de mirodenii, vă recomand să cumpăraţi un za’atar de calitate. Eu am acasă un brand nou şi e cel mai bun din toate pe care le-am încercat până acum. Se numeşte Zaytoun şi e din Palestina. Conţine doar susan, sumac, sare, ulei de măsline şi oregano sălbatic (Majorana Syriaca).

Pe mine m-a învăţat prietenul meu să coc această pâine şi el o prepară des pentru cinele noastre şi la muncă. Săpâneşte bine acum tehnica. Mie îmi place lipia asta aşa goală şi caldă, cum iese din cuptor. Sau cu iaurt. Sau cu hummus.

naan bread with zaatar

Ingrediente

pentru 4 pâini manakish mari sau 8 mai mici

5 gr. zahăr
110 ml. apă călduţă
7 gr. drojdie uscată
314 gr. făină albă
120 gr. iaurt natural
12 ml. ulei de măsline

Timp de preparare: 20 de minute + 1 h şi 10 minute timp pentru dospit

Timp de gătire: 4 minute

Metodă

paine naan

Într-un castron, amestecăm zahărul cu apa călduţă şi drojdia. O să se activeze în 10 minute. O să crească şi o să facă spumă la suprafaţă.

În alt castron, cântărim făina. În altul amestecăm iaurtul cu uleiul de măsline.

Amestecăm toate ingredientele în castronul cu făină şi cu ajutorul unui mixer dotat cu cârlige pentru aluat, frământăm timp de 5 minute. Aluatul se poate face şi la mână, dar în primul stadiu al frământării e foarte lipicios. De aceea, eu prefer să combin totul bine cu mixerul şi apoi să mai frământ la mână 5 minute. Lăsăm aluatul într-un castron înfăinat uşor timp de o oră ca să-şi dubleze volumul. Trebuie să stea la căldură, lângă un ochi de aragaz aprins sau chiar cuptor.

După o oră, împărţim aluatul de pâine în 4 bucăţi. Formăm bile şi le acoperim cu un şervet de bucătărie curat şi uscat. Le lăsăm la dospit încă 10 minute.

După aceea, luăm un făcăleţ şi întindem aluatul. Presărăm foarte mult za’atar peste el şi turnăm ulei de măsline. Punem pâinea manakish pe o hârtie de copt.

Avem cuptorul încins la 240 de grade. Încingem o tavă în cuptor în prealabil. Scoatem tava cu nişte mănuşi de bucătărie şi transferăm repede hârtia de copt cu pâine în ea. Coacem lipia manakish timp de 4 minute. Se va umfla şi prinde culoare. În funcţie de mărimea tăvii, coacem pâinea în două sau trei runde. Eu am copt 2 pâini în acelaşi timp.

Servim imediat. Pâinea libaneză manakish e bună servită caldă, cu extra ulei de măsline şi ruptă cu mâna.

bread naan

naan bread homemade

naan bread at home

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.