Acest chec este simplu, dar foarte elegant şi cu o aromă plăcută de migdale. Nu am folosit foarte mult extract de migdale aşa că aroma este subtilă. Seminţele de mac îmi plac foarte mult pentru că sunt crocante şi au acel gust care îmi aminteşte de copilărie. Pentru blat am folosit buttermilk. Acesta poate fi uşor înlocuit cu un iaurt natural sau kefir. Ce este însă acest buttermilk? Păi, cel natural, este un produs secundar obţinut atunci când facem unt. Dacă batem smântâna la mixer pentru mult timp, atunci se taie şi se separă grăsimea (untul) de lichidul din ea. Acest lichid rămas este buttermilk. De aici şi numele buttermilk – „lapte” din unt. Acest produs natural însă nu se găseşte pe piaţă. Cel puţin eu nu am găsit încă, nici aici în UK. Ce se găseşte în magazine este un buttermilk de cultură, adică un lapte slab căruia i se adaugă bacterii pentru a-l acri. Buttermilk-ul are un gust acrişor, care se simte în chec, dar foarte puţin. Este un plus de aromă care nu se obţine dacă coaceţi un chec doar cu lapte sau unt.
Am găsit pe net un video foarte mişto despre buttermilk-ul natural.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EitifpQSeWE[/youtube]
Checul se poate servi cu frişcă, iaurt sau smântână. Este foarte pufos şi aerat.
Ingrediente
pentru un chec
150 gr. unt nesărat, moale
187 gr. zahăr alb
125 gr. ouă (2 ouă mari)
250 gr. făină
1/2 teaspoon praf de copt
1/3 teaspoon bicarbonat de sodiu
1 vârf de sare
10 gr. seminţe de mac
1 teaspoon extract de migdale
167 gr. buttermilk/iaurt natural/kefir
Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: aprox. 60 de minute
Ustensile necesare
teaspoons, mixer, sită, formă de chec
Metodă
Într-un castron, batem la mixer untul moale cu zahărul până obţinem o cremă albă şi pufoasă. Folosim viteza medie-mare. Durează câteva minute. Adăugăm apoi ouăle puţin câte puţin şi încorporăm bine la viteză medie.
În alt castron, cernem ingredientele uscate. Adăugăm sarea şi seminţele de mac. În alt castron, amestecăm buttermilk-ul cu esenţa de migdale.
Turnăm peste crema de unt puţin din făină şi puţin din buttermilk. Mixăm şi încorporăm uşor. Continuăm să alternăm cele două amestecuri până le terminăm. Putem folosi viteza mică pentru că nu vrem să amestecăm prea mult aluatul.
Turnăm aluatul într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Aici vă spun un secret. Nu prea contează ce fel de formă de chec aveţi, atâta timp cât nu e mini. Important este să umpleţi forma trei sferturi. Lăsaţi puţin spaţiu pentru ca prăjitura să poate creşte. Vă adaptaţi în funcţie de forma de chec pe care o aveţi. Mie mi-a mai rămas puţin aluat pe care l-am copt în trei forme de brioşe. Yum!
Checul se coace cam 60 de minute la 180 de grade. Verificaţi cu o scobitoare mijlocul checului în timpul coacerii. Veţi ştii astfel dacă mai trebuie să mai coaceţi sau nu. Încercaţi totuşi testul după 45 de minute. Cuptoarele sunt diferite şi checul se poate coace mai repede sau mai încet. De asemenea, dacă aveţi un chec mai mic, se va coace mai repede.
Bon appétit!
E foarte bun checul, simplu si gustos, iar pozele imi plac tare mult!Te pup