Banana bread. Cea mai bună pe care am pregătit-o eu până acum este cu ciocolată. Deja vorbim despre un chec mai bun şi special. Glumesc. Toate checurile cu banane sunt bune, fie că au cioco în ele sau nu. Ce altceva mai putem să adăugăm într-un banana bread? Păi, cacao, dacă tot suntem într-un mood ciocolatos, nuci şi diverse alune, stafide (pls don’t) şi mirodenii.
Banana bread a câştigat mult teren acum, în perioadă de pandemie. Toată lumea coace aşa ceva. Desigur, cine este complet dus de trend şi are blog culinar sau are chef să coacă. Pentru alţii, banana bread rămâne o fiţă sau un lux. Eu muream de poftă, ce să zic? Mi-am amintit cât de bun e acest chec şi am văzut pe Instagram poze pe multe conturi. Drooling deja prin ecran, am cumpărat nişte banane, le-am lăsat să se înnegrească bine de tot – spre stadiul Oh my God – şi, cu ce cred eu că este cea mai bună reţetă de banana bread, am copt una.
Am ales varianta cu ciocolată pentru că cele două ingrediente merg foarte bine împreună. Bananele cu ciocolata sunt ceva de vis, dar nici caramelul nu trebuie ignorat. Cea mai bună felie de banana bread este una caldă, proaspăt scoasă in cuptor, atunci când ciocolata este moale la interior şi checul uşor aburind. Mie îmi place să am şi să simt bucăţi de banană în chec, nu să fac totul piure. Să încercaţi şi voi. Ce mai este deosebit la această reţetă e zahărul brun, mai exact Muscovado. Îi dă o culoare mai intensă şi un gust mai puternic de caramel. Extra flavour!
{Banana bread}
Ingrediente
pentru un chec (formă 24 cm x 12 cm x 7 cm)
- 250 gr făină albă
- 1 linguriţă de scorţişoară sau nucşoară
- 2 teaspoons praf de copt
- sare
- 125 gr unt moale, la temperatura camerei
- 100 gr zahăr Muscovado
- 100 gr zahăr brun
- 400 gr banane (3-4 banane, în funcţie de mărime)
- vanilie
- 2 ouă medii
- 80 gr chips de ciocolată sau ciocolată tocată bucăţi
Metodă
- Ungem forma noastră de chec cu unt sau ulei şi o tapetăm cu hârtie. Eu nu am avut o formă de chec aşa de mare, aşa că am copt un chec şi trei brioşe din cantitatea asta. Să aveţi şi voi în vedere faptul că e un mix mare. Puteţi face şi 2 checuri mai mici din el sau mai multe brioşe.
- Cuptorul îl preîncingem la 180 de grade.
- Într-un castron, trecem prin sită şi amestecăm făina cu praful de copt, sarea şi scorţişoara.
- În alt castron, spumăm la mixerul electric untul moale împreună cu zahărul până obţinem o cremă pufoasă şi mai deschisă la culoare. Atenţie că dacă folosiţi zahăr Muscovado, acesta este foarte închis la culoare aşa că mixul nostru cu unt şi zahăr nu o să fie palid de tot.
- În alt castron, cântărim cele 400 gr de banane. Doar miezul, fără coajă. Fărâmiţăm bananele cu o furculiţă, dar le lăsăm mai chuncky, bucăţi. Nu facem pastă sau piure. Le amestecăm cu vanilia.
- În alt castron, batem puţin ouăle cu o furculiţă. Le adăugăm uşor uşor peste crema de zahăr şi le încorporăm la mixer. Dacă se taie şi sigur se taie, adăugaţi puţină făină peste mix.
- Adăugăm chipsurile din ciocolată next şi încorporăm cu o spatulă de silicon sau o lingură de lemn.
- Adăugăm bananele. Amestecăm.
- La final, încorporăm ingredientele uscate. Amestecăm bine ca să avem un mix omogen şi care să nu mai pară tăiat.
- Îl turnăm în forma aleasă. Pentru un chec mare, coacem la 180 de grade timp de o oră. O scobitoare introdusă la mijloc trebuie să iasă curată.
- Lăsăm banana bread la răcit puţin în formă şi apoi pe un grătar. Servim imediat.
- Banana bread este bună proaspătă, dar ţine bine şi câteva zile într-un recipient închis ermetic. Aroma sa devine mai intensă pe măsură ce trece timpul. Ca la vin.
- Se poate felia şi congela. Pentru servire, trebuie lăsată la temperatura camerei sau băgată la cuptor puţin. E bună şi la mic dejun.
Proaspăt scoasă din cuptor şi lăsată la răcit
Nu săriţi peste pasul cu spumarea untului şi a zahărului. Acesta ajută la obţinerea unui chec super pufos şi aerat. Nu se compară cu metoda combinării tuturor ingredientelor într-un castron şi atât. Evitaţi astfel să obţineţi un chec dens şi cleios.
Go bananas!
P.S. Reţeta e adaptată de la Nigel Slater.