B

Brioşe cu dovleac, nucşoară şi scorţişoară

DSC_0663

Da, îmi plac mai mult brioşele decât cupcakes-urile. Cred că v-am mai zis asta, dar o repet. Poate mă aude cineva. 😀 Mi se par mai puţin pretenţioase iar faptul că în compoziţie se pot adăuga şi ingrediente precum legume, bacon şi caşcaval, le face de vis. Astea le-am făcut pe fugă. Aveam ce-i drept deja piureul pentru că am copt cu mama cu două seri în urmă un dovleac şi am stat apoi să-l curăţ, să-l pigol de seminţe şi să-l îndulcesc cu zahăr. A ieşit super. Am găsit apoi reţeta asta şi abia aşteptam să le coc. Aveam tot ce îmi trebuie şi nu mai făcusem demult prăjituri. Mi-era dor să coc, să mănânc un dulce făcut în casă şi să încerc ceva nou. Nu eram eu prea convinsă de ideea de dovleac în brioşe dulci, dar hai s-o fac şi pe asta! La câte laude am primit după, vă spun că merită! Am făcut câţiva oameni fericiţi şi mai pufoşi cu aceste brioşe. Voi ce mai aşteptaţi?

DSC_0718

{ Apropo, ca să coaceţi un dovleac faceţi aşa: alegeţi unul mai potrivit ca mărime şi mai greu. Este mai moale în interior si mai puţin aţos. Poate să fie din acela portocaliu plăcintar sau verde, numit şi turcesc. Îl înfăşuraţi în pergament ud şi apoi în staniol. Înfigeţi în el un băţ de frigărui. El vă zice când e gata dovleacul. Dacă iese uşor din el, atunci e gata. Puneţi într-o tavă şi ţineţi cam o oră. }

DSC_0746

Ingrediente
(pentru o tavă de 12 brioşe)

115 gr. unt, nesărat, moale
150 gr. zahăr brun umed
60 ml. melasă (n-am avut, am pus miere)
225 gr. piure de dovleac copt
1 ou bătut
225 gr. făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 linguriţă şi 1/2 de scorţişoară
1 linguriţă de nucşoară proaspăt rasă
2 linguri de stafide sau coacăze uscate

Timp de preparare: 40 minute

Pregătim tava de copt. Punem în ea formele de hârtie speciale pentru brioşe. Pot fi colorate, cu model sau simple, albe.

Pregătim 2 castroane, unul pentru ingredientele uscate şi celălalt pentru cele umede. În primul batem bine untul împreună cu zahărul până devine moale şi pufos. Adăugăm apoi melasa sau mierea şi amestecăm. Turnăm piureul de dovleac şi oul bătut şi încorporăm bine.

În al doilea castron cernem şi amestecăm făina, bicarbonatul de sodiu şi mirodeniile. Turnăm compoziţia asta în primul castron şi amestecăm. Nu trebuie să amestecăm foarte mult pentru că apoi brioşele devin tari. Doar cât să avem o compoziţie omogenă şi nu-i nimic dacă mai rămâne nişte făină neîncorporată.

Turnăm stafidele sau coacăzele. Cică e foarte bună combinaţia de dovleac cu nucşoară şi coacăze. Eu n-am avut şi am mers pe un mix de curmale şi stafide, dar a fost bun şi aşa. Cred că merge orice fruct uscat. E o cantitate mică oricum. Acum turnăm compoziţia în formele din tavă, câte o lingură în fiecare după care o luăm de la capăt până terminam aluatul. Aşa ne asigurăm că am distribuit cât de cât egal compoziţia pentru fiecare brioşă. Umplem forma cam trei sferturi ca să nu dea pe afară. Decorăm cu câteva fructe.

Băgăm tava  în cuptorul preîncălzit, timp de 12-15 minute, la 180 grade. Trebuie să fie rumene şi dacă apăsăm pe ele trebuie să revină la forma anterioară. Sau facem testul cu scobitoarea. Dacă iese curată şi uscată, atunci sunt gata!

Lăsăm 5 minute la răcit în tavă şi apoi le scoatem de tot ca să se mai răcească un pic.

DSC_0633

DSC_0641

Miros a Crăciun şi gustul lor aduce a turtă dulce. Ce poate fi mai frumos de atât?

DSC_0708-edit

colaj1

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.