Nu există o reţetă exactă pentru clătite. Din ce am încercat până acum nu am fost foarte mulţumită şi am ajuns mereu să mai adaug făină sau să torn lapte/apă minerală/lichid. Este o reţetă destul de flexibilă şi rămâne la latitudinea celui/celei care o prepară să o facă aşa cum îi place mai mult. Bun aşa. Ideea de bază însă este ca ingredientele uscate, adică făina, să fie într-o cantitate mai mică decât cele lichide şi să punem puţină cantitate de aluat în tigaie ca să iasă clătitele subţiri.
Reţeta mea de mai jos are un aluat simplu, de bază, la care desigur se poate adăuga mai orice, iar eu am ales rondele de banane şi ca topping sirop de cuişoare. Am văzut la televizor reţeta şi aveam deja băluţe la guriţă încât nu m-am putut abţine să nu o fac şi eu acasă. Este din Zanzibar. M-au atras mirodeniile, clar, mai exact cuişoarele, pe care noi nu le folosim aşa des, dar sunt plăcut aromate şi frumoase la vedere. Vă plac? Anasonul e de la mine şi e folosit doar ca decor. 🙂
Încă o poftă culinară satisfăcută!
Ingrediente
Aluat
2 ouă bătute
un vârf de sare
150 ml. lapte
100 gr. făină
1 banană tăiată rondele subţiri
puţin unt topit (opţional)
unt pentru uns
Sirop
200 ml. apă
2 linguri zahăr
1 mână de cuişoare
praf de scorţişoară sau 1 baton rupt în mai multe bucăţele
Timp de preparare: 30 de minute
1. Siropul. Într-un ibric sau oală micuţă punem la fiert apa cu zahărul, cuişoarele şi scorţişoara. Foc mai mare şi lăsăm să fiarbă. Trebuie să mai scadă din volum şi să devină mai gros, ca un sirop. Nu lăsaţi să fiarbă prea mult pentru că după aceea devine prea închis la culoare deoarece se caramelizează zahărul. Gustaţi, dacă vi se pare suficient de dulce sau nu, şi luaţi de pe foc. Lăsaţi deoparte.
2. Aluatul. Într-un castron batem cele două ouă, un vârf de sare, laptele şi apoi făina treptat şi amestecăm cu un tel. Eu am început cu cantitatea asta, dar apoi am mai adăugat atât făină cât şi lapte până am ajuns la consistenţa dorită. Un mic secret de la francezi este să adăugaţi puţin unt topit în compoziţie ca să iasă clătitele mai pufoase. Eu aşa am făcut. Ador untul şi bucătăria franceză aşa că am fost ascultătoare. Cine sunt eu să comentez? Tăiem banana rondele mai subţiri şi amestecăm. Într-o tigaie punem la încins unt, îl scurgem într-o castronel şi adăugăm mai puţin de un polonic de aluat. Depinde însă de ce tigaie folosim. Eu am folosit una mică şi deci am avut nevoie de mai puţin aluat pentru o clătită. Repetăm procedura până rămânem fără aluat. Eu am fost bucuroasă că am reuşit în sfârşit să le arunc în aer fără să le scap. M-am bucurat.
Servim cu sirop pe deasupra.
Bon appétit!