Pentru că se apropie Paștele am vrut să prepar și eu o rețetă de sărbătoare și după multe căutări am ales ceva simplu și puțin mai diferit de ce se face în mod normal în perioada asta. Checul poate fi o alternativă mai comodă și cochetă la cozonacul tradițional sau pasca obișnuită cu brânză și stafide. Să nu mă înțelegeți greșit; îmi plac și acestea foarte mult (mai puțin stafidele din pască), dar cozonac o să am în curând ocazia să prepar cu bunica și promit să-i fur rețeta și pentru voi iar pască nu prea se face la mine în familie. So, chec it is! Este cu mac, deci împrumută din proprietățile unui cozonac, numai că este mai mic – un mini cozonac.
Pentru cei care nu au mult timp la dispoziție să gătească anul acesta de Paște și nu sunt fani stafide. 😀 le propun rețeta asta de chec, numit și lemon drizzle cake, recomandată chiar de Principesa Margareta a României. Veți avea deci un preparat regal de pus pe masă care sigur o să impresioneze și o să vă încânte oaspeții.
Ingrediente
Blat
- 200 gr. unt la temperatura camerei
- 200 gr. zahăr
- 200 gr. făină
- 4 ouă
- coaja rasă e la 1 lămâie
- 1 plic de praf de copt
- 2-3 linguri de semințe de mac
Sirop
- 100 ml. apă
- 200 gr. zahăr
- zeama de la 2 lămâi
Timp de preparare: aprox. 60 de minute plus timp de răcire
Mai întâi tapetăm forma de chec cu hârtie de copt. E bine să o avem gata de la început ca să câștigăm timp.
Apoi aprindem cuptorul și îl încălzim la 180 de grade.
Într-un castron mixăm untul cu zahărul. Dacă nu aveți mixer, merge și un tel sau o lingură de lemn. O să faceți mușchi. 🙂
Trebuie să se topească zahărul și să obținem o compoziție cremoasă și aproape albă.
Adăugăm cele 4 ouă, pe rând, și le amestecăm în compoziție până devine omogenă. Eu aici am folosit un tel.
Radem coaja de la o lămâie. Amestecăm.
Într-un alt castron amestecăm făina cu praful de copt și macul.
Adăugăm conținutul în primul castron și amestecăm totul ca pe un aluat.
Turnăm în formă.
Ținem la cuptor timp de 40 de minute. Putem verifica cu o scobitoare dacă este mijlocul făcut și dacă iese curată, atunci e gata și checul.
Între timp pregătim siropul. Stoarcem cele două lămâi și turnăm sucul într-o cratiță mică împreună cu zahărul și apa. Foc mic și ținem 5-10 minute până se topește zahărul. Atenție însă că siropul trebuie să fie fierbinte atunci când este gata checul.
După cele 40 de minute, îl scoatem și înțepăm suprafața cu o furculiță sau o scobitoare. Facem multe găuri mici și turăm tot siropul încet. O să se umple forma de sirop, dar nu vă speriați. Odată ce checul se va răci, el va fi absorbit în totalitate și nu va mai rămâne nimic pe dinafară. Lăsăm la răcit în formă.
Servim cu smântână sau fructe proaspete, cum vă place.
Bon appétit!
Pingback:10 checuri de nota 10 | CASA LIDIEI