Nu ştiu dacă v-am spus, dar am o mare pasiune pentru checuri. Un blat pufos cu vanilie sau cacao, nu foarte dulce, care merge mâncat cu ceai sau iaurt. Nu există ceva mai bun. Aş da oricând un mousse de ciocolată pe un chec. Am gusturi foarte simple când vine vorba de prăjituri. Îmi amintesc şi acum checul făcut de bunica mea, pe care îl mâncam seara după masă cu puţin iaurt. Stăteam pe lejancă la Tulcea şi îmi îndopam fălcile cu această pufoşenie minunată. Trebuie să îi cer reţeta bunicii mele.
Checul de azi e super dulce pentru că are cireşe glasate şi marţipan ca umplutură plus nişte zahăr în aluat. Merge tocmai bine după o masă copioasă de Crăciun… Eu îl prefer ca gustare sau mic dejun cu ceai. Ce mi-a plăcut însă mult la reţeta asta este adaosul de făină de migdale, care face un chec nu doar pufos ci super pufos şi foarte fraged. Acesta nu este un chec obişnuit. În plus, coaja şi sucul de lămâie îi dau un miros şi un gust deosebit.
Reţeta îi aparţine Fionei Cairns, pastry chef britanic şi creatoarea tortului regal al prinţului William şi Kate.
Ingrediente
pentru o formă de chec cu măsurile 21x11x6 (lungime x lăţime x înălţime)
132 gr. cireşe glasate
80 gr. marţipan
148 gr. făină cu agent de creştere
1/4 teaspoons + un vârf de cuţit de praf de copt
148 gr. unt nesărat, moale
148 gr. zahăr brun + încă 13 grame pentru copt
coaja rasă de la o lămâie
2 + 1/2 ouă
76 gr. făină de migdale
15 ml. suc de lămâie
pentru decor
zahăr pudră, cireşe uscate, merişoare uscate, fistic, gem de prune, apă
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere:50-60 minute
Ustensile necesare
strecurătoare, sită, teaspoons, făcăleţ, mixer, formă de chec
Metodă de preparare
Ungem forma de chec cu unt şi o tapetăm cu hârtie de copt.
Cu un făcăleţ întindem marţipanul într-o formă dreptungiulară, mai mică decât forma de chec.
Spălăm şi strecurăm bine cireşele glasate. Le uscăm cu un şervet. Lăsăm deoparte. Trecem prin sită făina şi praful de copt într-un castron. Batem untul cu zahărul şi coaja de lămâie. O să dureze cam 5 minute la viteză medie.
Adăugăm câte puţin din ouăle bătute cu o furculiţă în prealabil. Încorporăm. Adăugăm puţină făină. Continuăm să adăugăm ouăle până le terminăm.
Adăugăm restul de făină, făina de migdale şi sucul de lămâie. Încorporăm bine.
Punem jumătate din cantitate de aluat în forma de chec.
Aşezăm cireşele glasate peste aluat ca în imagine. O să susţină marţipanul. Aşezăm fâşia de marţipan.
Peste marţipan adăugăm restul de cireşe ca în imagine. Turnăm restul de aluat de chec peste ele. Umplem forma de chec trei sferturi, nu de tot. Dacă aveţi mai mult aluat, atunci puneţi deoparte sau coaceţi o brioşă.
Presărăm cele 13 grame de zahăr brun peste chec şi coacem la 170 de grade timp de 50-60 de minute până ce o scobitoare iese curată şi uscată din mijloc.
Lăsăm checul la răcit în formă 15-20 de minute şi apoi îl scoatem. Decorăm cu zahăr pudră, cireşe uscate şi/sau merişoare. Într-un ibric încălzim un pic de gem de prune cu apă şi cu o pensulă glasăm cireşele. Decorăm cu fistic.
O să observaţi că checul poate crăpa puţin la mijloc sau se lasă. E normal, se întâmplă din cauza greutăţii marţipanului şi a cireşelor.
Checul ţine 3-4 zile afară dacă este înfoliat şi acoperit.
Bon appétit!