C

Cornbread – pâine cu mălai

cornbread

Cornbread sau pâine cu mălai. Este o altă variantă de pâine fără drojdie, pentru cei care nu o tolerează sau aleg să nu consume drojdie.  Nu conţine doar mălai, ci are şi făină în compoziţie. Acest tip de pâine este specific indienilor nativi din America. Ulterior, a fost preluată şi de conchistadori. Azi, este foarte renumită în zona de sud a Statelor Unite, unde este servită alături de coaste de porc lipicioase la cuptor cu sos barbecue. Se poate servi şi în varianta dulce, cu puţin unt şi miere pe deasupra, la mic dejun. Dacă e caldă, e şi mai bună.

Putem coace această pâine şi în forme de brioşe pentru cine preferă să aibă deja porţionată reţeta. Se serveşte şi mai uşor aşa sau to-go dacă sunteţi prin oraş sau la muncă. hahaha. E clar că asta se va mai întâmpla când o zbura porcul, dar hai să limităm discuţiile politice. Pâinea se mai poate coace şi în strat subţire sau mai gros, precum o prăjitură, cum am făcut eu. În funcţie de formă sau mărime, modificăm însă şi timpii de coacere. Un cornbread mai subţire se va coace mai repede, în timp de un cornbread cum este cel de pe blog, poate să dureze şi o oră până e copt bine.

cornbread

Pe blog, eu vă prezin varianta de bază şi cea mai simplă a acestei reţete. Ok, acele rondele de ceapă albă sunt my final touch, dar nu trebuie să le puneţi pe cornbread. De la această variantă, puteţi să începeţi să adăugaţi şi alte elemente sau ingrediente precum: boabe de porumb fierte, caşcaval, chilli, bacon şi altele. Eu am ales să adaug puţină boia, spre exemplu, pentru că o ador, iar pe deasupra am pus aceste rondele de ceapă, dar şi foarte foarte puţin caşcaval Cheddar ras. De aici are pâinea acea culoare rumenă şi apetisantă pe alocuri.

Dacă încercaţi reţeta, sigur o să vă placă. O să observaţi din reţetă că se aseamănă mai mult cu o prăjitură decât cu o pâine. Pe scurt, cornbread are şi ouă, lapte, zahăr şi praf de copt. Are nevoie de praf de copt ca să crească şi în cazul de faţă, are mult praf de copt. Aşa e reţeta şi nu am încercat să o schimb. Mă gândesc însă că se poate reduce cantitatea dacă vreţi sau vă sperie.

Cornbread cu mălai

Ingrediente

pentru o pâine rotundă de 20 cm

 • 250 gr mălai
 • 325 gr făină albă
 • 100 gr zahăr brun
 • 6 teaspoons praf de copt
 • sare
 • 2 ouă mari (cu greutatea cuprinsă între 60 şi 70 gr per ou)
 • 450 ml lapte
 • 25 ml unt, topit şi răcit puţin

Timp de preparare: 25 minute

Timp de coacere: aprox. 1 h şi 15 min

Metodă

Este în mare o reţetă foarte simple de realizat. Aveţi nevoie de două castroane – unul pentru ingredientele uscate şi unul pentru cele umede.

cornbread

 1. Încingem cuptorul la 180 de grade, pe funcţia ventilaţie sau gaz 4.
 2. Ungem forma de prăjitură cu ulei sau unt şi o tapetăm cu hârtie.
 3. Într-un castron mare, amestecăm mălaiul cu făina, zahărul, praful de copt şi sarea.
 4. În alt castron batem ouăle cu o furculiţă, apoi adăugăm laptele şi untul topit. Turnăm această compoziţie peste ingredientele uscate şi le amestecăm cu o lingură de lemn sau spatulă de silicon.
 5. Turnăm compoziţia de cornbread în formă. Coacem pâinea cu mălai timp de 1 oră sau până ce o scobitoare inserată în mijloc iese curată şi uscată.

Servim cornbread-ul cald. Mai ales cu unt şi miere e divin. Rece, această pâine e bună la orice fel de mâncare, chiar şi la supă. Puteţi face crutoane din ea. Ţine mai bine la frigider şi se poate reîncălzi sau prăji.

cornbread

cornbread

cornbread

Eu am servit felii subţiri cu unt ghee.

cornbread

Să aveţi poftă!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.