masterclass Hans Ovando

M-am alăturat recent echipei de bucătari şi cofetari de la Horeca School. Spun recent, pentru că asta s-a întâmplat chiar anul acesta. Deşi am avut doar o lună de glorie petrecută acolo înainte să lovească Covid-19, pot să vă spun că a fost o lună extraordinară. Da, am muncit foarte mult, cine naiba mai numără orele, dar nu m-am aşteptat să avem un program aşa de concentrat într-un timp aşa de scurt.

Am participat la multe dintre evenimentele şi masterclass-urile organizate de Horeca School, unde am cunoscut mulţi profesionişti internaţionali din domeniu, de la care am învăţat o groază. A fost o onoare pentru mine şi o să vă povestesc despre un personaj anume în rândurile de mai jos.

Însă, pe lângă aceste evenimente mişto cu invitaţi, am început să predau şi eu cursuri de cofetărie. Nu credeam că o să ajung vreodată să fac asta. Când am făcut switch-ul de la un job de birou la munca de bucătărie, am crezut că o să lucrez în bucătării şi cofetării de acum înainte. Nu ştii niciodată însă unde te duce viaţa şi eu am ajuns aici momentan în călătoria mea.

Pot să vă spun că nu mi se pare aşa de ciudat că predau totuşi, pentru că mama este profesoară şi am crescut văzând cum îşi pregăteşte lecţiile cu mult drag şi seriozitate. Cred că am moştenit de la ea puţină pasiune şi pentru asta şi îmi place noul rol.

Cred cu tărie în educaţie şi puterea ei de schimbare, transformare, ajutor şi inspiraţie pe care o are. Educaţia este priceless şi ajută oamenii în multe moduri ca să se dezvolte şi să-şi îmbunătăţească vieţile. Mi-ar plăcea să fac şi eu parte din aşa ceva şi să contribui. Văd în timp cum şi sub ce formă. Oricum, momentan învăţ şi eu alături de studenţii mei şi ai şcolii. Munca de instructor/profesor este foarte diferiră faţă de cea de pastry chef. Îţi trebuie alte talente şi aptitudini, asta e clar. Sunt însă fericită că am această şansă şi sunt mândră de studenţii care vin la cursuri şi vor să înveţe de la noi.

masterclass Hans Ovando

Voiam însă să vă povestesc despre un masterclass anume la care am participat şi ajutat în calitate de cofetar al şcolii. Quick info. La aceste masterclass-uri poate să participe oricine este interesat de cofetărie, vrea să înveţe de la un profesionist şi mai ales vrea nişte reţete bune de tot. Un masterclass oferă o experienţă din care se pleacă cu multe amintiri frumoase şi cunoştinţe importante, dar şi folositoare. Sunt de obicei 2 sau 3 zile full, cu multe pregătiri şi reţete făcute împreună.

Prezenţa unor chefi foarte buni pe mine m-a inspirat mereu. Astfel, la masterclass cu Hans Ovando, de la Bee Chef Pastry School, din februarie, am stat atentă ca să ascult ce are el de zis, ce face, cum se mişcă în bucătărie şi mai ales, prezenţa lui de spirit. O să observaţi şi voi, dacă întâlniţi vreodată bucătari sau celebrity chefs, că fiecare are o anumită personalitate şi un stil.

masterclass Hans Ovando

Eu de Hans Ovando ştiam deja de la Horeca School pentru că a mai venit în România, tot la masterclass-uri frumoase, unde a predat despre cofetărie şi patiserie. Noroc cu Facebook. Hans este un chef din Chile, dar care încă de la o vârstă fragedă a plecat de acasă doar cu o valiză spre Barcelona. Acolo, după mulţi mulţi ani şi multă multă muncă şi sudoare a ajuns să capete experienţă, să devină cunoscut şi acum are propria lui şcoală de cofetari – Bee Chef Pastry School, în Barcelona. Să îi urmăriţi pe Facebook şi Instagram. Mai ales în perioada asta, postează multe reţete.

Modul în care el povesteşte călătoria lui la zi şi cum a ajuns să facă ce face acum este foarte puternic, emoţionant şi inspiraţional. Oricine a început vreodată ceva de jos şi a avut multă pasiune, putere de muncă şi ambiţie pe parcurs, poate să rezoneze şi să se regăsească. Hans este şi un om foarte prietenos şi abordabil. Nu are fiţe sau aere de celebritate, de om ajuns. M-a uimit modestia lui, dar şi deschiderea de a învăţa în continuare, faptul că e conştient că nu le ştie pe toate şi că este acum într-o etapă nouă a vieţii lui şi carierei de cofetar, şi anume, aceea de a avea propria şcoală de chefi.

Cum altfel să închizi un cerc început de la zero cunoştinţe despre cofetărie, la o carieră frumoasă şi bogată, la a da înapoi lumii şi comunităţii şi a ajuta la rândul tău alţi oameni pasionaţi să-şi îndeplinească visele? Asta mi se pare mie o poveste de succes.

masterclass Hans Ovando

Hans a câştigat în 2008 premiul pentru cel mai bun ciocolatier spaniol, în 2013 a fost Chocolate Master în Spania, în 2018 a câştigat Cupa de Pastry Maya cu echipa de cofetari din Chile.

Şi-a păstrat pasiunea şi plăcerea de a pregăti prăjituri, de a vorbi despre asta, de a explica şi după tot acest timp. Nu toată lumea reuşeşte. Credeţi-mă că este un dar şi un atu foarte mare, care presupune că persoana în cauză face asta cu multă iubire şi dedicare, nu doar pentru imagine. Şi asta e mai rar. Am cunoscut mulţi cofetari şi chefi în parcursul meu în bucătărie şi de prea multe ori oamenii sunt aroganţi sau nu au răbdare, nu le place să înveţe alţi oameni pentru că nu au timp de aşa ceva sau cumva e sub nivelul lor. Aşa ceva mie nu-mi place.

Atunci când l-am cunoscut pe Hans, am rămas impresionată încă de la prima interacţiune pentru că ştia deja totul despre mine (mă rog, despre munca mea de chef) şi am găsit câteva puncte comune. Îi place şi lui de Ottolenghi şi restaurantele lui iar amândoi am lucrat cu Albert Adria. El mai mult, dar totuşi. Not bad pentru doi oameni care nu se putea să fie mai diferiţi şi care provin din locuri diferite. Pasiunea aceasta pentru cofetărie însă are puterea să aducă oamenii împreună şi aproape şi mai şterge din distanţele pe care le punem între noi.

Masterclass-ul lui din februarie a fost despre patiserie, şi anume danish şi viennoiserie. Hans a fost foarte atent şi energizat 2 zile pline ca să înveţe participanţii prezenţi cum să pregătească cele mai bune produse de patiserie, atât pentru acasă, dar şi pentru business-uri şi vânzare. Am învăţat împreună cum să facem aluat de croissant, brioche, danish, Kouglof, gogoşi şi brioche feuillette. În plus, am pregătit alături de el şi toate umpluturile şi elementele de decor. Totul se face în aceste zile şi cursul este foarte hands-on, fiecare participant având şansa să pregătească aluatul, să îi dea formă şi să facă o cremă/sos pentru aceste produse.

masterclass

masterclass Hans Ovando

E multă muncă pentru 2 zile, mai ales pentru că la final cantitatea şi diversitatea de produse este mare. Este o adevărată provocare să poţi să te asiguri că totul merge bine, e prezentat clar, iese bine şi arată bine. Este multă muncă din partea invitatului şi a şcolii. Hans a fost 200% prezent şi implicat, povestind totul despre parcursul lui în acest domeniu, explicând foarte clar de la început nişte noţiuni elementare şi foarte esenţiale pentru un astfel de curs.

A vorbit despre făină, gluten, ingredientele de bază folosite în aluaturi, drojdie şi procesul de fermentaţie. Ca profesor este extraordinar! Are o capacitate superbă de a explica foarte clar şi bine astfel încât să capteze atenţia şi să se facă şi înţeles. Mi-a plăcut tocmai faptul că nu a intrat direct în pâine ca să zic aşa, ci a explicat nişte termeni mai întâi ca să fie totul mai uşor ulterior şi pe parcurs.

masterclass

masterclass Hans

Şi câteva dintre produsele pregătite la masterclass.

masterclass

masterclass

masterclass

Şi echipa Horeca School

Horeca School

*

A fost minunat să îl cunosc pe Hans Ovando. M-a inspirat mult ca om şi profesionist. Eu astfel de chefi admir şi de la ei mă inspir. Nu-i suport cei care se cred ajunşi şi privesc lumea de sus. Un chef ca Hans ar putea să învârtă lumea şi toţi oamenii din ea în vârful degetelor la cât de multă experienţă şi cunoştinţe are, dar nu o face. Îşi păstrează capul pe umeri şi este deschis în continuare spre învăţare şi dezvoltare. Şi către oameni.

Oamenii ca el îmi amintesc de ce fac eu în continuare această meserie şi cum pot să continui şi eu să cresc frumos şi corect. Şi încă ceva. Îmi amintesc că există bunătate în lume, care are puterea de a transforma şi ajuta.

Îmi doresc foarte mult ca Hans Ovando să revină în România în octombrie anul acesta, aşa cum am plănuit deja la Horeca School. Avem un nou masterclass planificat şi sper că până atunci să se mai liniştească apele. Şi să redeschidem şcoala.

Vă aştept pe acolo atunci!

Cristina

Photo credit: toate imaginile minunate sunt realizate de Ramona Dincă, PR Horeca School

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.