P

Prăjitură franţuzească cu mere

prajitura frantuzeasca cu mere

Prăjitură franţuzească cu mere. Acesta este un desert minunat pentru cei cărora le plac merele şi prăjiturile moi şi pufoase. Această reţetă este plină de mere şi pare că are mai multe fructe decât aluat, dar asta se poate echilibra după gust şi preferinţă. Se pot pune mai puţine mere dacă e nevoie. Mie mi se par extraordinar de aromate blaturile cu mere coapte sau merele gătite în general pentru că au acel gust simplu, dar foarte bun în acelaşi timp. În plus, mie merele calde şi dulci mi se par ultimate comfort food şi ceva de degustat într-o zi mai răcoroasă şi uşor înnorată, în bucătăria caldă sau în pat, unde e totul bine şi frumos.

O prăjitură cu mere este mereu mai moale şi umedă datorită conţinutului mare de lichid al fructelor, care la coacere se eliberează în blat. El se coace, dar va rămâne mereu mai umed şi după ce se răceşte. Un astfel de desert nu rezistă prea mult. Odată pentru că este prea bun, dar şi din cauza consistenţei. Deci, mai bine îl mâncaţi mai repede şi atunci când este proaspăt.

prajitura frantuzeasca cu mere

Asta este o reţetă de prăjitură franţuzească cu mere via David Lebovitz via Dorie Greenspan. Dacă nu îi cunoaşteţi pe cei doi, poate mai citiţi despre ei. David are un blog foarte frumos şi plin de reţete. El a lucrat la Chez Panisse şi a scris 9 cărţi. Dorie este un personaj foarte excentric şi cu multe cunoştinţe de bucătărie, plus premii pe scena culinară din America. Sunt o sursă de inspiraţie pentru mine, mai ales pentru reţetele franţuzeşti şi mai ales pentru că sunt accesibile şi prezentate într-un mod simplu şi frumos la ei pe blog.

Înainte să mă apuc de reţeta asta, căutam ceva nou şi simplu pe care să-l prepar acasă. Vreau să încerc reţete noi şi să mă mai dezvolt şi să completez cunoştinţele dobândite până acum acasă, din cărţi şi din bucătăriile profesioniste în care am lucrat. Îmi este dor de perioada aceea dulce-amăruie, dar şi de excursiile din Paris, unde am descoperit cofetăriile franţuzeşti şi adevăratele deserturi fine. Mi-ar plăcea să mai călătoresc în Franţa şi să continui să descopăr gastronomia locală. Până atunci, va trebuie să mă mulţumesc cu aromele din bucătărie.

Prăjitură franţuzească cu mere

Ingrediente 

pentru o formă rotundă de 23 cm, preferabil cu pereţi detaşabili

  • 110 gr făină
  • 3/4 teaspoon praf de copt
  • sare
  • 4 mere mari (cam 550 de gr cuburi de mere)
  • 2 ouă mari ( cam 140 gr lichid)
  • 150 gr zahăr
  • 30 ml rom alcool (opţional)
  • vanilie
  • 115 gr unt nesărat, topit şi răcit la temp camerei

Metodă

prajitura

prajitura cu mere

prajitura

  1. Încingem cuptorul la 180 de grade.
  2. Pregătim forma de prăjitură. O ungem cu unt sau ulei şi o tapetăm cu hârtie pe fund şi pe pereţi.
  3. Amestecăm toate ingredientele uscate într-un castron, adică făina, praful de copt şi sarea.
  4. Decojim merele şi le îndepărtăm cotorul. Tăiem merele în cuburi de 3 cm.
  5. În alt castron, spumăm la mixer cele 2 ouă timp de 2-3 minute. Apoi adăugăm zahărul şi mixăm iar 3 minute.
  6. Turnăm alcoolul şi vanilia şi mixăm puţin.
  7. Apoi începem să adăugăm jumătate din cantitatea de făină şi să mixăm uşor până o încorporăm. Turnăm jumătate din unt şi mixăm.
  8. Apoi continuăm cu restul de făină şi restul de unt. Le adăugăm pe rând şi le încorporăm uşor. Folosim un tel şi renunţăm la mixer. E prea puternic pentru un aluat aşa fin.
  9. Adăugăm merele în aluat. Le acoperim bine.
  10. Turnăm compoziţia în formă şi coacem la 180 de grade timp de 40-50 minute. O scobitoare introdusă în mijloc trebuie să iasă curată şi uscată.
  11. Lăsăm la răcit în formă. Îndepărtăm apoi pereţii detaşabili şi scoatem prăjitura din formă.
  12. O pudrăm cu zahăr pudră şi o aşezăm pe un platou.
  13. Servim imediat. E mai bună proaspătă. Merge şi cu sos de vanilie.

prajitura frantuzeasca cu mere

prajitura cu mere

prajitura frantuzeasca cu mere

prajitura cu mere

prajitura frantuzeasca cu mere

prajitura cu mere si sos

Asta a fost prăjitura franţuzească cu mere. Sper s-o încercaţi şi voi. Dacă vă întrebaţi ce este lângă felia de prăji, am pus puţin piure de mere.

Bon appetit!

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.