flan parisien

Flan parisien. Ce este? Este un desert franţuzesc format dintr-o coajă de tartă dulce umplută cu cremă fină de vanilie. Este un desert copt, de aceea are o culoare rumenă şi frumoasă deasupra. În sine, este ceva foarte simplu. Avem două elemente, unul crocant şi unul foarte moale, care împreună însă, creează ceva deosebit şi spectaculos. Am postat pe Facebook o fotografie cu flan-ul meu şi a fost foarte apreciat. Nu mă aşteptam. După cum am spus, e ceva destul de simplu, dar poate să arate senzaţional.

Am copt multe flan-uri până acum la muncă. Nu am folosit niciodată însă coajă de tartă, ci foietaj. Asta e o altă variantă. Se pot folosi ambele cu succes. Mai există varianta de flan cu ciocolată. Pastry chef Cedric Grolet are o imagine foarte gustoasă la el pe Instagram. Puteţi să vă inspiraţi de acolo pentru idei.

Flan-ul se poate coace aproape în orice formă – rotundă de tartă, cerc înalt de inox, formă dreptunghiulară sau chiar mini porţii.

flan parisien

Flan-ul este un desert foarte popular în Franţa. Atunci când am vizitat Parisul, l-am văzut în multe cofetării şi patiserii în vitrină. Nu trebuie să lipsească din repertoriul nici unui patiser/cofetar pentru că este ceva de bază. Aceste două elemente din care este compus- coaja de tartă şi crema de vanilie – sunt printre cele mai folosite în cofetărie. Cu ele se pot pregăti multe alte deserturi şi umpluturi/creme.

Pentru mai multe idei şi fotografii, ne vedem şi întâlnim şi pe Instagram. Blogul acesta are cont. 🙂

{Ingrediente}

pentru o formă rotundă de 18 cm

pentru coaja de tartă dulce

  • 175 gr. făină
  • 62 gr. unt rece, cuburi
  • 62 gr. zahăr alb
  • 1 ou
  • sare

pentru crema de vanilie (2 kg)

  • 980 gr. lapte
  • 325 gr. smântână lichidă pentru frişcă
  • 30 ml extract de vanilie
  • 4 ouă
  • 4 gălbenuşuri
  • 270 gr. zahăr alb
  • 105 gr. amidon

Metodă

  1. Trebuie să pregătim mai întâi coaja de tartă. Într-un castron, amestecăm făina cu sarea şi untul tăiat cuburi. Frecăm untul de făină cu vârful degetelor până obţinem o compoziţie de consistenţa unor firimituri.
  2. Adăugăm zahărul şi îl amestecăm uniform.
  3. Turnăm oul şi îl amestecăm în făină cu o furculiţă. Apoi, cu mâinile adunăm tot aluatul şi avem grijă să fie totul umezit bine şi oul încorporat.
  4. Odată ce am obţinut un aluat omogen, îl frământăm pe masă puţin. Apoi, îl aplatizăm şi îl învelim în folie alimentară. Îl ţinem la frigider câteva ore.
  5. După ce a stat la frigider, putem să-l întindem cu un făcăleţ. Putem face asta între două foi de hârtie de copt ca să evităm să folosim făină. Rulăm aluatul de tartă în strat mai gros, cam 3-4 cm. Punem la frigider din nou aluatul aşa întins.
  6. Între timp, pregătim forma. Eu am ales un cerc de inox de 18 cm. Am pus hârtie de copt pe o tavă mică şi am aşezat cercul pe ea. Cercul trebuie uns cu unt sau dat cu spray profesionist pe bază de ulei.
  7. După ce am scos a doua oară aluatul de tartă din frigider, am decupat o formă rotundă cu cercul meu. Aceasta este baza tartei. Cu un cuţit bine ascuţit, am tăiat apoi nişte margini din ce aluat mi-a rămas. Am tapetat cercul cu aceste margini şi le-am lipit de bază. Am pus tava cu forma la congelator. Se poate ţine şi la frigider.
  8. Pentru crema de vanilie, ne trebuie un castron şi o cratiţă mai mare. În cratiţă, punem laptele, smântâna pentru frişcă, vanilia şi jumătate din zahăr. Într-un castron mediu, punem ouăle, gălbenuşurile şi restul de zahăr. Omogenizăm bine de tot cu un tel ouăle cu zahărul. Adăugăm amidonul şi la fel, amestecăm foarte bine ca să nu avem cocoloaşe. Putem turna peste şi un pic din amestecul de lapte din cratiţă, până să îi dăm drumul pe foc. Încălzim amestecul din cratiţă la foc mediu ca să nu ardem laptele. Odată ce a dat în clocot, turnăm jumătate din cantitate peste ouă şi amestecăm rapid cu un tel. Turnăm totul la loc pe foc şi fierbem câteva minute, până se îngroaşă crema. Nu trebuie s-o fierbem prea mult şi nici până devine băţ. Ea se mai coace ulterior la cuptor.
  9. Odată ce avem crema gata, putem scoate forma cu aluatul crud de tartă din frigider sau congelator. Eu am mutat-o direct pe grătarul cuptorului pe care am pus un covoraş Silpain.flan
  10. Turnăm crema peste coaja de tartă rece din frigider sau congelator. Avem grijă să nu umplem până sus de tot, ci lăsăm un pic de spaţiu liber. Crema creşte la cuptor şi nu vrem să depăşească forma. O să vă mai rămână cremă pentru că reţeta este pentru o cantitate mai mare. Pregătiţi alt desert cu ea.
  11. Coacem flan-ul nostru la 210 grade timp de 20 minute. Apoi lăsăm temperatura la 190 de grade timp de 20 de minute. Coaja de tartă trebuie să fie rumenă şi crema la fel. Dacă se umflă prea tare crema, puteţi ajusta temperatura la 180-170, dar spre final, altfel nu se va coace coaja de tartă.
  12. Flan-ul se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în formă câteva ore. După aceea, se ţine la frigider peste noapte. Se serveşte rece, a doua zi, după ce s-a închegat bine. Aşa se taie şi bine.
  13. Se taie în felii şi se serveşte aşa simplu. Nu mai are nevoie de nimic, după părerea mea.

Direct din cuptor

flan

Chiar dacă este o reţetă mai complexă, merită. Odată ce puteţi face o coajă de tartă bună, o să pregătiţi şi alte deserturi cu ea, precum tartă cu fructe sau tartă cu cremă de ciocolată. Astea sunt doar câteva idei.

flan parisien

flan parisien

E ca o budincă rece. Îmi place acest desert, dar trebuie să avem grijă cât mâncăm pentru că este cam săţios…

flan parisien

flan parisien

Love flan!

 

 

 

 

 

Spread the love
  1. Georgiana says:

    Doamne cum arata!are o culoare superba,cele 2 elemente imi plac foarte,foarte mult 🙂

    Ps:vai de dieta mea acum:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.