C

Crema catalana. Desert cremos din Spania

Ce este crema catalana? Pe scurt, este o cremă patiseră, o budincă aromată servită rece cu un strat de zahăr caramelizat deasupra. Provine din Catalonia, Spania şi este documentată încă din secolul 14 în cărţile de bucate spaniole. Este asemănătoare cu creme brulee, deşi varianta franţuzească a apărut 3 secole mai târziu.

Diferenţa mare dintre cele două deserturi constă în faptul că la crema catalana se foloseşte doar lapte, şi nu smântână pentru frişcă iar aroma de vanilia de la creme brulee este înlocuită aici de scorţişoară şi lămâie.

În plus, crema catalana se face mai uşor şi repede. Obţinem astfel un desert cu o cremozitate incredibilă şi fină de tot, acoperit cu un strat tare şi crocant de zahăr. Nu e nevoie neapărat nici de o torţă, deşi aşa ar fi cel mai uşor.

Eu am avut poftă de dulce zilele acestea şi în timp ce răsfoiam iar cartea lui Michel Roux, Desserts, mi-am dat seama că am toate ingredientele pentru crema catalana prezentată de el. Pentru cine nu ştie cine e Michel Roux, vă dau câteva info acum. Michel Roux a fost un pastry chef francez renumit, mai ales în Marea Britanie, unde împreună cu fratele său, Albert a deschis 2 restaurante care au obţinut 3 stele Michelin amândouă. Ei au revoluţionat stilul de gătit englezesc şi au infuzat mâncarea locală cu influenţe franţuzeşti. Din păcate, Michel Roux a decedat acest an, în luna martie.

Acest desert m-a emoţionat foarte tare şi chiar m-a dus cu gândul la o zi călduroasă de vacanţă, în Spania, petrecută la terasa unui restaurant, unde mă bucuram de un moment simplu şi dulce. Aromele deosebite de fenicul şi scorţişoară combinate cu citrice ridică desertul la rang de artă culinară. Asta mi-am imaginat eu cel puţin în momentul degustării şi am uitat de tot ce se întâmplă în jur.

Ca ingrediente de bază, avem tot ce găsim într-un frigider în mod obişnuit  – lapte, ouă plus nişte zahăr şi mirodenii din cămară. Aromele din reţetă vi le recomand cu mare drag mai ales pentru că sunt atipice, dar merg atât de bine împreună.

De reţinut că pentru crema catalana avem nevoie de nişte vase termorezistente în care să păstrăm desertul. Fie că folosim torţa pentru caramelizat stratul de zahăr de deasupra sau grill-ul de la cuptor, să avem grijă să folosim ceva precum un vas de iena sau porţelan, cum sunt ramekin-urile ca să nu spargem vasul. În mod tradiţional se folosesc vase de ceramică maro, pentru un aspect rustic şi clasic, dar nici eu nu am aşa ceva.

Ingrediente

pentru 2 porţii mari sau 4 mici

  • 750 gr lapte
  • 1 linguriţă de seminţe de fenicul strivite
  • 1 baton de scorţişoară rupt în bucăţi sau e ok şi pudra
  • 150 gr zahăr
  • coaja de la 1 lămâie
  • coaja de la 1 portocală
  • 2 ouă întregi + 6 gălbenuşuri
  • 40 gr amidon de porumb
  • zahăr brun/demerara pentru decor

Metodă

  1. Laptele împreună cu seminţele de fenicul, scorţişoara şi 100 gr de zahăr le punem la fiert.
  2. Imediat ce fierbe laptele, adăugăm coaja de citrice şi oprim focul. Acoperim cu un capac sau folie alimentară. Lăsăm la infuzat 10 minute.
  3. Punem toate ouăle într-un castron, împreună cu cele 50 de gr de zahăr rămase. Amestecăm cu un tel.
  4. Adăugăm peste ouă şi amidon şi amestecăm bine ca să nu avem cocoloaşe.
  5. Trecem printr-o sită laptele şi îl turnăm peste ouă. Amestecăm bine şi punem din nou la fiert într-o crăticioară curată.
  6. Gătim amestecul până când se îngroaşă. Durează câteva minute doar, pentru că este o cantitate mică.
  7. Luăm crema catalana de pe foc şi o punem în formele alese. Netezim suprafaţa uşor cu spatele unei linguri.
  8. Lăsăm la răcit la temperatura camerei şi apoi înfoliem şi băgăm crema la frigider.
  9. Răcim câteva ore sau peste noapte. Desertul se poate face din timp şi carameliza înainte de servire.
  10. La servire, presărăm un strat de zahăr peste cremă şi caramelizăm cu o torţă. E mai bine să folosim un zahăr cu granulaţia mare şi culoare maro, cum este zahărul brun şi demerara.
  11. Dacă nu avem torţă, încingem bine cuptorul cu funcţia grill şi băgăm crema pe raftul cel mai de sus, cu grijă să nu fie prea aproape de grill. Singura menţiune este că în felul acesta, desertul se va încălzi şi el şi nu va mai exista diferenţa de temperatură atunci când îl mâncaţi, dar asta să fie problema.
  12. Crema este bună rece, dar şi caldă.

Putem să servim acest desert cu nişte fructe alături sau biscuiţi sau cu lingura. Atât!

crema catalana desert

crema catalana

crema catalana

Poftă bună şi zi liniştită!

 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.