C

Crumble de rubarbă şi căpşuni

crumble de rubarba si capsune

Crumble de rubarbă şi căpşuni. Ador acest desert! E rapid şi nu necesită multă coacere aşa că e perfect pentru vară. Un crumble este ca o tartă inversată în care topping-ul crocant de aluat ascunde fructe zemoase şi calde dedesubt. Eu prefer să gătesc fructele înainte ca să fie mai moi şi să lase din suc.

Uneori un crumble poate să fie foarte uscat dacă fructele se pun în tavă doar în ultimul moment. În plus, eu coc topping-ul de crumble înainte şi îl congelez. Se poate coace şi folosi în aceeaşi zi. Pre-coacerea îl ajută să rămână mai crocant şi sfărâmicios, nu moale. Fructele se gătesc mai repede şi uneori partea de crumble poate să rămână prea moale sau crudă.

Combinaţia de fructe aleasă este de sezon – rubarbă cu căpşuni. Dacă nu găsiţi rubarbă, aceasta se poate înlocui cu uşurinţă cu mere sau orice alt fruct care vă place. Puteţi să folosiţi fructe de pădure, mere, pere, prune sau un mix. E bine ca fructele să fie mai zemoase. Varianta cu căpşuni este pentru mine una dintre preferate, mai ales atunci când ele sunt în sezon. Sunt mai fresh şi îşi păstrează forma mai bine decât atunci când sunt congelate.

Acest desert provine din UK şi de obicei varianta dulce este cea mai populară. Există însă şi varianta sărată de mâncare. De obicei, un fruct sau mix de fructe, gătite înainte sau nu, sunt acoperite de un amestec de făină, unt şi zahăr, care la coacere devine crocant şi e format din mici bulgăraşi de aluat. De aici şi numele de crumble, care înseamnă ceva care se rupe în bucăţi sau fragmente.

crumble de rubarba si capsune

Crumble de rubarbă şi căpşuni

Ingrediente

pentru 4 porţii de crumble (forme medii dreptunghiulare)

topping de crumble

200 gr. făină albă
100 gr. unt rece, cuburi
100 gr. zahăr alb fin
30 gr. fulgi de migdale zdrobite la mână
un vârf de sare
1-2 linguriţe de scorţişoară

mix de fructe

360 gr. rubarbă tăiată cuburi de 3-4 cm.
720 gr. căpşuni tăiate în 2 sau 4 bucăţi, în funcţie de mărime
140 gr. zahăr alb
2 cuburi mici de unt
2 linguri de amidon

Timp de preparare: 10 minute

Timp de coacere: 10 – 15 minute pentru topping, 10 minute pentru crumble

Metodă

Facem mai întâi topping-ul. Într-un castron, cântărim făina şi untul. Fărâmiţăm untul cu ajutorul degetelor până obţinem nişte firimituri mai mari. Adăugăm restul ingredientelor şi amestecăm puţin ca să le distribuim în mod egal pe toate. Întindem topping-ul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem timp de 10-15 minute până e uşor rumen. Păstrăm deoparte sau congelăm peste noapte. Ţine 6 luni la congelator.

Pentru mixul de fructe, încălzim o tigaie cu puţin unt. Gătim rubarba mai întâi pentru că e mai tare. Presărăm zahărul peste ea şi gătim câteva minute. Amestecăm. Apoi adăugăm căpşunile şi gătim până dau drumul puţin la suc. Amestecăm într-un castron mic amidonul cu puţină apă călduţă şi adăugăm în tigaie. O să obţinem un sos mai gros în care o să stea fructele. La cuptor, amidonul se găteşte în continuare şi îngroasă totul.

Turnăm mixul de fructe în forme şi acoperim cu topping de crumble.

Coacem timp de 10 minute la 190 de grade până începe să bolborosească sosul pe la margini.

Servim acest desert cald. Se poate reîncălzi. Alături de el, merge şi o cupă de îngheţată, puţin sos de vanilie sau o o lingură de frişcă.

crumble de rubarba si capsuni

Bon appétit!

P.S. Mai aveţi aici 2 reţete de crumble.

Crumble decadent de mere

Crumble de fructe cu îngheţată de banane de casă

Care este reţeta voastră de crumble preferată?

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.