Cred că bezelele sunt cel mai uşor desert de făcut în casă, dar şi cel mai dulce. Eu am făcut o tavă mare de bezele pentru că am avut albuşuri rămase de la o cremă patiseră. Este chiar o idee bună pentru a folosi albuşuri cu care nu ştiţi ce să faceţi. E mai bine decât să le aruncaţi sau să le puneţi în congelator. O să le uitaţi pe acolo aşa cum fac şi eu mereu…
La bezeaua bătută am adăugat pudră de sfeclă pentru o culoare roz pală şi uşor marble. Nu am vrut să fac bezelele roz roz. Nu am putut să mănânc foarte multe însă aşa că au ajuns şi pe la alte persoane ca să nu mă bucur doar eu de ele.
Vă trebuie câteva ore într-o după masă ca să faceţi bezele şi puţină răbdare, dar merită. Dacă le coaceţi la o temperatură joasă pentru mult timp îşi păstrează culoarea albă şi nu se rumenesc, devin crocante la exterior pentru că se usucă şi sunt moi şi pufoase la interior. Ca o bezea.
Ingrediente
pentru 1 tavă de bezele, în funcţie de ce formă/mărime alegeţi
3 albuşuri
150 gr. zahăr alb
un vârf de acid citric sau puţină zeamă de lămâie
pudră de sfeclă sau alt colorant – opţional
Timp de preparare: aprox. 20 de min
Timp de coacere: 2 ore şi 15 min
Ustensile necesare
mixer, castron, spatulă de silicon, poş, dui în formă de stea deschisă
Notă: ca o regulă, pentru fiecare albuş adăugaţi 50 gr. de zahăr. Aşa puteţi calcula uşor orice cantite vreţi să faceţi.
Metodă
Turnăm albuşurile într-un castron mediu şi batem la mixer până devin pufoase şi nu mai este lichid deloc pe fundul castronului. Adăugăm treptat zahărul şi mixăm până ce scoatem paletele din castron şi vârful bezelei este tare şi ferm. Adăugăm puţin acid citric sau zeamă de lămâie şi mai mixăm puţin până ce dizolvăm acidul citric sau amestecăm bine zeama de lămâie în bezea. Ajută la formă şi stabilitate. Nu punem multă. Testul unei bezele perfecte este castronul răsturnat deasupra capului. Dacă nu vă acoperiţi de bezea atunci e gata.
La final adăugăm colorantul ales şi îl încorporăm uşor cu o spatulă ca să nu scoatem prea mult aer din bezea.
Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt pe care o lipim în colţuri cu puţină bezea.
Punem bezea într-un poş cu vârf de stea şi formăm bezelele. Puteţi alege ce dui vreţi pentru forma bezelelor. Dacă nu aveţi un dui, atunci e suficient să faceţi o gaură mai mare în vârful poşului şi să faceţi bezele rotunde.
Coacem la 90-100 grade timp de 2 ore şi 15 minute. Timpul e aproximativ şi depinde de mărimea bezelelor. Ale mele au fost gata în 2 ore şi 15 minute. Dacă sunt mai mici, bezelele se pot coace şi într-o oră şi jumătate doar. Trebuie să verificaţi. În plus, ajută dacă la fiecare 30 de minute deschideţi uşa cuptorului ca să scoateţi umezeala din cuptor. Bezelele se usucă mai bine.
Ca să le răcim, le lăsăm în cuptor cu uşa deschisă uşor minim o jumătate de oră. Servim simple sau cu frişcă, decorate cu ciocolată şi alune mărunţite, etc.
Bon appétit!
Ce bine arată! 😋 😍
Mie imi plac ff mult bezelele colorate, pt decoruri, insa intotdeauna dupa ce adaug colorant (gel) se lasă compoziția si nu ies asa frumos definite
Bună Alina. Şi mie îmi plac bezelele colorate. Încearcă data viitoare un colorant pudră. Nu o să afecteze consistenţa bezelei aşa de mult ca gelul. Spor! Sper să iasă mai bine. 🙂
Pingback:Bezele franţuzeşti cu cacao şi migdale - Cristina Mehedinteanu