cozonac

Cozonac. Anul acesta a fost dedicat cozonacilor. Am reuşit să pregătesc cozonac in oraşe diferite, cu familia si prieteni, după metode diverse, dar mereu cu rezultate bune.

La mine în familie traditia cozonacului incepe cu bunica. Cozonacul se face o dată pe an, de Paşte, la bunica, la Tulcea.

Ea ştie să-l prepare într-un mod fastuos şi tradiţional, dar nu foloseşte niciodată o reţetă. Nu aş putea să reproduc niciodată cozonacii bunicii pentru că ea face mereu cantitate mare şi frământă la mână. În plus, îi place să experimenteze şi să schimbe mereu cate ceva aşa că e imposibil de ţinut pasul cu ea.

{Cozonac cu bunica la Tulcea}

Primul cozonac copt pe 2019 a fost cu bunica de Paşte, la Tulcea. Ador să merg acolo pentru că mereu mă simt bine şi liberă. Acel oraş are puteri vindecătoare foarte mari. Acolo m-am pus pe picioare după momente foarte grele.

Cu bunica, de data asta, am încercat să notez paşii în timp ce făceam cozonac. Am stat cu ea, am vorbit, am încercat să învăţ. Am şi filmat-o pe bunica vorbind şi frământând. Am făcut cozonac chiar de două ori – prima dată pentru masa de Paşte, şi apoi a urmat tura doi ca să nu plecăm de la ea fără un cozonac în desagă.

Dacă aţi observat şi voi aceată bluză chic pe care o poartă bunică, să ştiţi că ea este o doamnă de la oraş. Sunt foarte mândră de ea.

babica cozonac

babicacozonac4

Tot ce pot să spun este că bunica face cozonacul cu untură, niciodată cu unt. Ea unge cu untură şi tăvile, iar acel gust uşor de porc care se regăseşte în cozonaci la final, este, pentru mine, ceva mirific şi îmi aminteşte de copilărie. Acesta este gustul de cozonac pentru mine. De porc.

Din mâinile bunicii ies nişte cozonaci graşi, mari şi lunguieţi, mereu cu mac, presăraţi pe deasupra cu zahăr tos şi cu mac din nou. Neapărat mac.

Ea frământă totul la mână mereu pentru că face aluat pentru 6-7 cozonaci. Este foarte foarte greu.

babicacozonac8

Foarte multa bucurie si iubire

babica cozonac3

{Cozonac cu Tanti Adi La Craiova}

Al doilea cozonac făcut pe anul acesta a fost cu vecina şi prietena mea, Tanti Adi de la Craiova. Ne ştim de când eram eu mică şi ea de vârsta mamei, iar acum iată-ne în bucătăria ei, preparând un cozonac în plină vară. Da, era iulie când am copt cozonacii împreună.

tanti adi1

Şi Tanti Adi are o reţetă tot din familie – o reţetă scrisă de mână, uzată bine de tot, dar cu ingrediente clar menţionate şi cantităţi. Chiar şi metodă. Mai rar se găseşte aşa ceva.

Gospodinele care fac cozonac de ani de zile acasă deja nu mai au nevoie de reţete sau se pricep aşa de bine încât au memorat paşii şi metoda. Acum fac din ochi şi din experienţă. Şi Tanti Adi face la fel, dar reţeta a scos-o la iveală pentru mine.

Am făcut cantitate mică de data asta, ceea ce mi-a plăcut, pentru că mi se pare mai uşor. Ne-au ieşit doi cozonaci la final. Am frământat însă iar la mână şi de data asta. A durat totul 30 de minute pe ceas, timp în care am zis că mă lasă şi mâinile şi spatele şi am şi ameţit. Era şi caniculă, dar totuşi….

cozonac

munca in echipa

colaj cozonac2

Este greu să frămânţi un aluat de cozonac la mână pentru că nu este ceva pufos şi uşor ca textură. Opune rezistenţă, mai ales la început, şi trebuie modelat, împachetat şi introduse bine de tot grăsimile în el ca să iasă compact şi uniform. E muncă grea, dar foarte satisfăcătoare.

Cozonacii copţi la Tanti Adi au ieşit perfect, chiar dacă au fost copţi tot într-un cuptor pe gaz, ca la bunica. Sunt încă uimită de cât de bine continuă să iasă prăjiturile în astfel de cuptoare.

Ideea e să-ţi cunoşti cuptorul.

cozonac

E greu să faci cozonaci ca bunica, dar asta nu înseamnă că nu poţi să încerci.

Având acum aceste experienţe preţioase, înţeleg mai bine cum trebuie să fie un cozonac si ce inseamna tot procesul din spatele realizarii lui. Este un aluat destul de simplu, de pâine dulce, îmbogăţit cu ouă, lactate şi grăsime, dar care are o metodă mai complexă. Însă, odată stăpânită bine şi repetată de câteva ori, nu mai prezintă o aşa mare provocare.

Recomand pentru început un mixer, pentru că la mână e chiar greu frământatul îndelungat. Sincer, nu iese cozonacul mai bine dacă e făcut la mână decât la aparat. Asta e vorbă din popor.

Pe blog la mine, găsiţi doar reţetă de Babka momentan – o prăjitură israeliană însiropată, care se apropie de cozonacul nostru.

Sărbători fericite!

Cristina

CategoriesFără categorie
Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.