C

Cum am învăţat să fac cozonac

cozonac

Cozonac. Cine poate să refuze? Pentru mine, anul ăsta a fost dedicat cozonacilor într-un fel. Am reuşit să pregătesc cozonac de trei ori, în oraşe diferite, cu persoane diferite, după metode diverse, dar mereu cu rezultate bune.

Mi se pare incredibil că ştiu să fac atâtea tipuri de prăjituri şi deserturi, dar la cozonac nu ştiu de unde să încep. La mine în familie nici nu e o tradiţie prea mare. Cozonacul se face o dată pe an, de Paşte, la bunica la Tulcea.

Ea ştie să-l prepare într-un mod fastuos şi tradiţional, dar nu foloseşte niciodată o reţetă, iar pe mine asta mă scoate din sărite. Nu aş putea să reproduc niciodată cozonacii bunicii pentru că ea face mereu cantitate mare şi frământă la mână. În plus, îi place să experimenteze şi să schimbe ceva mereu aşa că e imposibil de ţinut pasul cu ea.

{Cozonac cu bunica la Tulcea}

Primul cozonac copt pe 2019 a fost cu bunica de Paşte, la Tulcea. Ador să merg acolo pentru că mereu mă simt bine şi liberă. Acel oraş are puteri vindecătoare foarte mari. Acolo m-am pus pe picioare după momente foarte grele.

Cu bunica, de data asta, am încercat să notez paşii în timp ce făceam cozonac. Am stat cu ea, am vorbit, am încercat să învăţ. Am şi filmat-o pe bunica vorbind şi frământând. Am făcut cozonac chiar de două ori – prima dată pentru masa de Paşte, şi apoi a urmat tura doi ca să nu plecăm de la ea fără un cozonac în desagă.

Dacă aţi observat şi voi aceată bluză chic pe care o poartă bunică, să ştiţi că ea este o doamnă de la oraş. Sunt foarte mândră de ea.

babica cozonac

babicacozonac4

Tot ce pot să spun este că bunica face cozonacul cu untură, niciodată cu unt. Ea unge cu untură şi tăvile, iar acel gust uşor de porc care se regăseşte în cozonaci la final, este, pentru mine, ceva mirific şi îmi aminteşte de copilărie. Acesta este gustul de cozonac pentru mine. De porc.

Din mâinile bunicii ies nişte cozonaci graşi, mari şi lunguieţi, mereu cu mac, presăraţi pe deasupra cu zahăr tos şi cu mac din nou. Neapărat mac.

Ea frământă totul la mână mereu pentru că face aluat pentru 6-7 cozonaci. Este foarte foarte greu.

babicacozonac8

babica cozonac3

{Cozonac cu Tanti Adi La Craiova}

Al doilea cozonac făcut pe anul acesta a fost cu vecina şi prietena mea, Tanti Adi de la Craiova. Ne ştim de când eram eu mică şi ea de vârsta mamei, iar acum iată-ne în bucătăria ei, preparând un cozonac în plină vară. Da, era  iulie când am copt cozonacii împreună.

tanti adi1

Şi Tanti Adi are o reţetă tot din familie – o reţetă scrisă de mână, uzată bine de tot, dar cu ingrediente clar menţionate şi cantităţi. Chiar şi metodă. Mai rar se găseşte aşa ceva. Gospodinele care fac cozonac de ani de zile acasă deja nu mai au nevoie de reţete sau se pricep aşa de bine încât au memorat paşii şi metoda. Acum fac din ochi şi din experienţă. Şi Tanti Adi face la fel, dar reţeta a scos-o la iveală pentru mine.

Am făcut cantitate mică de data asta, ceea ce mi-a plăcut, pentru că mi se pare mai uşor. Ne-au ieşit doi cozonaci la final. Am frământat însă iar la mână şi de data asta. A  durat totul 30 de minute pe ceas, timp în care am zis că mă lasă şi mâinile şi spatele şi am şi ameţit. Era şi caniculă, dar totuşi….

cozonac

colaj cozonac2

Este greu să frămânţi un aluat de cozonac la mână pentru că nu este ceva pufos şi uşor ca textură. Opune rezistenţă, mai ales la început, şi trebuie modelat, împachetat şi introduse bine de tot grăsimile în el ca să iasă compact şi uniform. E muncă grea, dar foarte satisfăcătoare.

Cozonacii copţi la Tanti Adi au ieşit perfect, chiar dacă au fost copţi tot într-un cuptor pe gaz, ca la bunica. Sunt încă uimită de cât de bine continuă să iasă prăjiturile în astfel de cuptoare.

Ideea e să-ţi cunoşti cuptorul.

cozonac

Ajungem şi la al treilea cozonac pe anul ăsta, cel cu noroc.

{Cozonac cu Olguţa la Bucureşti}

curs cozonac olguta2

Pentru că sunt totuşi un cofetar profesionist, nu m-am putut opri din învăţat despre cozonac după primele două experienţe. După ce am preparat bunătatea asta în casele familiei şi ale prietenilor, am vrut să fac cozonac şi într-un cadru mai profi, academic, dar tot cu prieteni.

M-am dus la cursul intensiv de cofetărie despre cozonaci şi plăcinte al Olguţei de la Pastry Workshop, pe care ea îl organizează împreună cu mama ei. Ea se ocupă de cozonaci, în timp ce mama ei este expertă în plăcinte. Şi ce plăcinte! Cam toate fetele adunate la curs veniserăm pentru cozonac, dar plăcintele ne-au uimit de-a dreptul.

Am ales să învăţ şi de la Olguţa să fac cozonac pentru că ştiu că este la fel de pasionată de cofetărie ca mine. Este şi un profesor foarte bun şi a studiat atât de bine acest domeniu, încât ştie şi poate să explice tot procesul care are loc în spatele acestei reţeta.

olguta cozonac colaj

Una este să prepari un cozonac şi alta este să înţelegi şi paşii, de ce sunt necesari, în ce ordine, care e treaba cu ingredientele, cum trebuie alese, de ce acelea neapărat şi aşa mai departe.

Un bun profesionist poate să explice toate acestea. Inclusiv cineva care nu a mai făcut niciodată cozonaci, poate să înţeleagă şi să capete curaj.

Cu o reţetă bine scrisă şi explicată, testată şi re-testată, încercată o dată la un curs, unde vezi şi cum se face aluatul, şi cum se întinde şi împleteşte, cum se coace şi ce gust are, este atât de uşor să faci apoi şi tu acasă şi să prepari pentru cei dragi de sărbători.

Pe durata atelierului, am parcurs paşii preparării alautului, al cozonacului, l-am copt, şi l-am degustat.

olguta cozonac colaj2

curs cozonac olguta1-horz

Cozonacul Olguţei nu este pur si simplu o reţetă luată dintr-o carte şi perfecţionată cu ajutorul cunoştintelor de profesionist. Reţeta ei aparţine bunicii sale.

Prin intermediul acestui curs şi a poveştii, ea menţine amintirea vie şi aduce un omagiu. Este un fel de mulţumesc pentru toţi cozonacii făcuţi de bunica ei pentru ea până acum şi acea căutare veşnică a aceluiaşi gust, care uneori scapă.

E greu să faci cozonaci ca bunica, dar asta nu înseamnă că nu poţi să încerci.

olguta cozonac9

Cu mama Olguţei apoi am făcut plăcinte. Un aluat aşa de simplu, dar absolut fascinant şi care ne-a impresionat tare mult!

Pe rând, fiecare dintre noi a întins aceste foi uriaşe, care ulterior au devenit plăcintele noastre dulci şi sărate, umplute cu brânză sau dovleac.

olguta cozonac 3

Având acum aceste trei experienţe preţioase, înţeleg mai bine cum trebuie să fac un cozonac şi de unde să încep. Este un aluat destul de simplu, de pâine dulce, îmbogăţit cu ouă, lactate şi grăsime, dar care are o metodă mai complexă. Însă, odată stăpânită bine şi repetată de câteva ori, nu mai prezintă o aşa mare provocare.

Recomand pentru început un mixer, pentru că la mână e chiar greu frământatul îndelungat. Sincer, nu iese cozonacul mai bine dacă e făcut la mână decât la aparat. Asta e vorbă din popor.

Eu nu am o reţetă să vă dau. Am făcut de prea puţine ori ca să recomand ceva anume.

Bunica nu are reţetă, pe Tanti Adi nu am întrebat-o dacă am voie sa public reţeta din familia ei, iar de la Olguţa dacă vreţi să aflaţi cum să faceţi cozonac, recomand să mergeţi la cursul ei. Are datele anunţate pe site-ul ei  – Pastry Workshop. Acolo găsiţi şi reţete minunate cu fotografii frumoase de tot.

Pe blog la mine, găsiţi doar reţetă de Babka – o prăjitură israeliană însiropată, care se apropie de cozonacul nostru.

Sărbători fericite!

Cristina

Photo credit: imaginea cu mine şi cozonacul şi cea de grup cu Olguţa, îi aparţin.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.