F

Financieri cu ciocolata

financieri cu ciocolata

Financieri cu ciocolata. Fac ce fac si ma intorc mereu la fursecuri. Ador aceste deserturi in miniatura. In special financierii pentru ca sunt asemanatori mai mult cu un chec decat cu un fursec clasic, crocant si uscat.

Financierii sunt traditionali din Franta. Sunt o mini prajiturica pe baza de migdale, imbogatita cu unt noisette si coapta in mulaje mici de silicon. Aluatul este unul moale si pufos.

Se servesc de obicei la cafea sau ceai, dar si ca o gustare dulce. Aluatul de baza este alb si fara arome adaugate. Aroma aluatului este data de unt.

Ce este untul noisette? Acest tip de unt se mai numeste si unt ars sau brown butter. Se obtine prin fierberea untului pana se schimba la culoare si capata un miros puternic de alune de padure. De aici si denumirea de noisette, care in franceza inseamna aluna de padure. Se poate pregati in avans si se foloseste rece. Daca se face cu o zi inainte, se tine la frigider si se intareste putin. Se poate incalzi apoi putin pe bain marie sau la microunde.

In reteta de mai jos, in aluat se pune si ciocolata neagra. Alte arome pe care le puteti folosi sunt cafea, menta, vanilie, citrice, pasta de fistic. In plus, puteti pune fructe in financieri inainte de coacere.

Reteta financieri cu ciocolata
pentru 30-40 de bucati, in functie de dimensiunea formei

mix de financieri

190 g albus
50 g faina alba de patiserie
140 g zahar
25 g miere lichida
240 g pudra de migdale
210 g unt
90 g ciocolata neagra 60% maruntita

ganache de ciocolata

200 g smantana pentru frisca
35 g miere
160 g ciocolata neagra 60%

Metoda

  1. Untul se gateste pana devine unt noisette. Acesta se pune pe foc, intr-o cratita, si se fierbe pana se inchide la culoare si miroase a alune de padure. Se da de pe foc si se lasa la racit.
  2. Se amesteca albusurile cu faina, zaharul, mierea si faina de migdale. Se toarna untul noisette racit peste amestec si se omogenizeaza bine.
  3. La final, se adauga ciocolata maruntita.
  4. Acest amestec se pune intr-un pos si se umplu mini forme de silicon cu el. Ar fi indicat ca aceste mini forme de silicon sa aiba si un spatiu in mijloc pentru a pune ganache. Sau se pot coace mini briose cu acest mix.
  5. Se coc financierii la 160 de grade timp de 10-15 minute in functie de dimensiune. Se lasa la racit.
  6. Se pregateste intre timp ganache-ul de ciocolata. Se incalzeste smantana impreuna cu mierea si se toarna peste ciocolata topita in prealabil. Ciocolata topita nu ar trebui sa depaseasca 60 de grade. Se omogenizeaza ganache-ul cu o spatula amestecand din mijloc, pana ce ganache-ul este lucios si fluid. Se lasa un pic la racit.
  7. Cat inca este fluid, se pune in pos si se umplu financierii cu el. Alternativ, financierii se pot glasa cu acest ganache daca nu aveti forme cu spatiu.
  8. Puteti tine financierii in frigider, intr-un recipient inchis ermetic sau la temperatura camerei daca nu este prea cald. Ganache-ul este mai bun moale, decat tare de la frigider.

financieri cu ciocolata

Love and cioco,

Cristina

Spread the love
  1. raia says:

    Uite ca despre financieri chiar ca nu stiam .Sa-mi spui din timp cand veniti pe la noi ca sa pregatec ingredientele si tu sa faci financierii. Tu sa aduci formele de silicon, da?
    Love and cioco,
    Mami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.