Mănânc ou prăjit în boia de la începutul anului. Am găsit ideea asta pe Food52 (cine nu ştie site-ul să caute imediat) şi nu mă mai satur. Ideea e una simplă iar mie îmi plac lucrurile simple, mai ales când vine vorba de gătit, şi dă un efect wow modestului ou prăjit. Puteţi încerca şi cu alte pudre sau chiar pastă de harissa. Am adăugat la acest ou şi o salsa de avocado, acrişoară şi iute, după o reţetă Ottolenghi (noi o foloseam pentru vol-au-vents, dar păstram avocado-ul mai chunky) şi o lipie. Am obţinut astfel un mic dejun super şi rapid, cu multe arome şi elemente care mie îmi plac. Sunt foarte happy ca am mai adăugat o reţetă cu ouă în palmares pentru că îmi plac aşa de mult!
Bucuraţi-vă şi voi de acest mic dejun într-o zi de weekend calmă şi relaxantă şi promit că nu o să vă fie foame până la prânz! Enjoy!
Ingrediente
pentru 2 porţii
2 lipii
2 ouă
2 avocado
1 ceapă roşie medie
1 ardei iute roşu
1 lime
coriandru proaspăt
ulei de măsline şi ulei vegetal
sare
piper
Timp de preparare: aprox. 25 minute
Metodă
Pregătim salsa de avocado mai întâi. Într-un castron, turnăm nişte ulei de măsline, zeama de la un lime şi presărăm sare şi piper. Amestecăm. Salsa se face după gust. Îndepărtăm coaja de la avocado şi îl tăiem în cuburi. Nu prea contează cum îl tăiem pentru că îl vom zdrobi cu o furculiţă oricum ca să facem o pastă. Punem avocado în castron, zdrobim şi amestecăm. Tocăm ceapa roşie, ardeiul iute şi coriandrul. Adăugăm ceapa şi ardeiul în castron, amestecăm şi e gata salsa! Coriandrul e pentru decor.
Încălzim o tigaie cu puţin ulei. Am folosit ulei vegetal, nu de măsline. Nu trebuie să încingem tigaia pentru că vom pune boia în ulei şi riscăm să o ardem. Presărăm boia în ulei şi imediat dăm focul mai încet. Cantitatea e moderată. Nici 2 stropi, dar nici prea mult. Spargem ouăle în tigaie şi apoi le prăjim. Punem sare şi piper. Cu o lingură, turnăm ulei cu boia peste ele ca să le colorăm şi să le gătim. Eu nu le întorc. Scoatem ouăle pe un şervet.
Încălzim lipia noastră la cuptor sau în tigaie şi apoi întindem salsa de avocado peste ea. În mijloc aşezăm un ou prăjit. Decorăm cu extra ardei iute şi coriandru. E cel mai bun mic dejun.
Bon appétit!
N-am mancat niciodata un ou gatit in altceva decat in ulei simplu (daca il faceam prajit), dar cred ca este absolut delicios!