O

Ouă amestecate cu brânză feta şi avocado pe pâine cu maia

DSC_0915

M-am apucat să fac pâine cu maia! Am deja trei la activ şi cred că o să mă opresc din numărat pe la 100 de bucăţi ca să ştiu că mi-am intrat în mână şi e pe bune. Mi-a luat ceva timp să prind curaj şi să fac prima pâine. Normal că ideea îmi intrase în cap de când am descoperit blogul Codruţei, însă mereu mi s-a părut un proces complicat, cu termeni greoi pe care nu reuşeam să-i înţeleg. Soluţia a fost să merg la un atelier de pâine cu maia. Doar aşa am putut să văd cum se face, să îmi explice cineva şi să pun întrebări cuiva, nu să vorbesc doar eu în capul meu. Vizitând târgul Raw Generation Expo, am dat peste un stand unde am aflat că doamna de acolo ţine şi ateliere de pâine. Despre ele puteţi aici, atelierdepaine.ro/. Are loc chiar sâmbăta viitoare un astfel de event.

Eu recomand cu drag atelierul. A durat 3 ore, am avut fiecare la dispoziţie propriul spaţiu de lucru şi maia, am pregătit o pâine, am luat şi maiaua acasă (deci nu mai trebuie s-o pregătesc acum de la zero), am primit un suport de curs bine pus la punct şi două forme de lemn de unică folosinţă pentru a coace pâine cu maia. Eu am folosit una deja de 3 ori … Se pare că această pâine se poate coace doar pe piatră sau în forme de ceramică cu capac, deci e important pentru început să aveţi ceva în care să puteţi face pâinea dacă vă lipsesc cele două.

DSC_0768-1

Nu e greu până la urmă. Sunt câteva calcule de avut în vedere şi un plan care trebuie urmat. Pentru mine care sunt o rigidă, un pic control freak, disciplinată şi organizată, o astfel de treabă e chiar plăcere. Ce trebuie să ştiţi însă despre pâinea cu maia este că durează mult timp pregătitul ei. Eu spre exemplu mă apuc pe la 7 seara când pregătesc maiaua, la 7 dimineaţa frământ pâinea şi o las la dospit, la 12 o coc şi abia peste 3 ore când s-a mai răcit şi terminat de copt o tai şi mănânc. Merită fiecare secundă! Este foarte săţioasă, ne ajută să luăm din mâncare mai multe vitamine şi nutrienţi decât o pâine normală, se digeră uşor iar gustul e super! E acrişoară un pic, dar pentru cine a fost obişnuit de mic să mănânce toate acriturile pământului, nu va fi o problemă. Ce-mi place este că e o pâine sănătoasă. Eu nu vreau să renunţ la pâine deloc şi faptul că asta se încurajează în diete and co, pe mine mă întristează. Aşa că fac pâine cu maia şi nu mai trebuie să renunţ la nimic. M-am liniştit.

DSC_0784-1

Mănânc pâine cu maia mai ales dimineaţa la mic dejun. Ultima dată am pregătit una din reţetele mele preferate de ouă amestecate, le-am pus pe pâine şi am savurat fiecare înghiţitură! Combinaţia de ouă pregătite rapid şi lăsate mai moi, cu ardei iute, feta care e tare şi sărată şi avocado catifelat şi uleios îmi place foarte mult. Împart şi cu voi bucuria asta.

Ingrediente

3 ouă
40 gr. de brânză feta cubuleţe
1 jumătate de avocado copt (e moale şi negru)
fulgi de ardei iute
sare
piper negru proaspăt măcinat
unt

Timp de preparare: 10 – 15 minute

Tăiem brânza feta cubuleţe. Nu punem prea multă pentru că e destul de sărată. Tăiem avocado-ul cubuleţe. Eu îl dau pe jumate, apoi cu un cuţit crestez fiecare parte în linii verticale şi orizontale ca să formez cubuleţe şi apoi le scot cu ajutorul unei linguri. Ies foarte uşor dacă avocado-ul e copt şi bun.

Ca să gătim ouăle avem nevoie de o tigaie, neîncinsă, în care spargem ouăle şi punem untul. Abia apoi ducem tigaia pe foc mediu. Cu ajutorul unei spatule amestecăm încontinuu, circular şi ocazional mai dăm tigaia de pe foc ca să nu gătim prea tare ouăle. Ele ies cremă la final, nu bucăţi. Asta durează cam 5 minute. Apoi punem puţină sare, piper, fulgii de ardei, brânza şi avocado. Mai ţinem 1 minut pe foc. Dacă nu vreţi să încălziţi avocado-ul prea mult atunci îl adăugaţi după ce stingeţi focul şi doar amestecaţi puţin.

Servim ouăle pe felii de pâine cu maia, decorate cu extra fulgi de chili pentru cine e curajos. E nevoie de un mic impuls ca să ne eliberăm focul interior şi să avem energie până la următoarea masă. Eu aşa zic.

DSC_0032

DSC_0008

DSC_0126

DSC_0171

Bon appétit!

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.