Pacheţele de primăvară cu spanac sunt varianta vegetariană a acestui preparat care mie îmi place foarte mult. Nu este varianta clasică, cea din restaurante, cu foi de orez, şi nici nu sunt prăjite în baie de ulei, ci făcute la cuptor. Sunt un pic mai sănătoase, deşi au în ele ceva ulei. O să vedeţi la metoda de preparare.
În perioada asta, #stausieuacasa. A trebui să stau acasă pentru siguranţa mea şi a altora, deşi ştiu că nu pentru toată lumea este posibil acest lucru. Îi salut pe cei care ţin treaba pe roate şi ne fac nouă, cei de acasă, şederea mai comodă şi uşoară. Sper să ieşim bine din acest moment dificil, care ne pune la încercare.
Gătesc deci mai mult şi mai des pentru că trebuie şi pentru că am timpul necesar la dispoziţie. M-am gândit să vă dau şi vouă o idee de reţetă uşoară şi sănătoasă. Am ales o reţetă vegetariană pentru că nu prea aveam poftă de carne şi aveam spanac proaspăt în frigider. Trebuia să-l folosesc primul. Congelatorul plin cu carne mai poate să aştepte.
Pentru pacheţelele de primăvară e nevoie de nişte timp şi răbdare, dar cine nu are acum? Reţeta asta vă va ţine ocupaţi, cât să mai uitaţi de griji.
Spor la rulat şi mâncat!
Ingrediente
pentru 10 pacheţele de primăvară
1 pachet de foi de plăcintă
2 ouă (unul e pentru uns)
4 linguriţe de iaurt grecesc cu 10% grăsime
sare, piper, boia dulce, sumac
100 gr. spanac proaspăt
2 cepe albe
30 gr. caşcaval maturat, picant – eu am folosit ceva italian
ulei de măsline
susan alb pentru decor
Metodă
- Gătim spanacul. Încingem o tigaie sau cratiţă şi turnăm puţin ulei de măsline. Punem spanacul pe care l-am spălat uşor înainte şi îl gătim până se înmoaie, câteva minute. Îl scurgem bine apoi şi îl lăsăm la răcit. Îl tocăm mărunt.
- Tocăm ceapa fâşii. O sărăm şi o caramelizăm în tigaie preţ de 10 minute sau până când vedem că se maroneşte şi se înmoaie. Gătim ceapa la foc mic-mediu ca să nu o ardem. O punem deoparte şi o răcim apoi.
- Într-un castron, pregătim baza umpluturii – un ou bătut, mirodeniile după gust şi iaurtul. Adăugăm spanacul şi ceapa reci. Radem caşcavalul ales. Nu trebuie să fie neapărat maturat şi nici picant. Aşa o să arate la final umplutura noastră.
- Pregătim foile de plăcintă. Nu o să le folosim pe toate pentru că nu este suficientă umplutură. Dacă vreţi, faceţi mai multă sau pregătiţi ceva dulce din ce rămâne. Nişte pacheţele de primăvară cu mere, nuci şi scorţişoară. Doar o idee. Aşa, pentru foile de plăcintă trebuie să avem o suprafaţă plată şi curată pe care să lucrăm. Ideal ar fi un tocător de lemn sau o masă de lemn. Luăm o foaie mai întâi şi o ungem cu ulei de măsline peste tot. Restul, le ţinem acoperite cu o cârpă umedă ca să nu se usuce. Peste prima foaie, mai punem una şi încă una. A treia o mai ungem iar cu ulei de măsline. Tăiem dreptunghiul nostru de foi în 4 fâşii lungi, care o să devină rulourile noastre.
- Punem un pic de compoziţie, cam o lingură, în partea de jos a fiecărei fâşii şi rulăm de două ori. Strângem capetele şi le aducem la interior. Ca la sarmale. Apoi rulăm normal în continuare.
- La final obţinem rulourile care arată aşa. Le punem într-o tavă de cuptor şi le ungem cu ou bătut. Decorăm cu susan.
- Coacem rulourile timp de 25 de minute la 180 de grade. Vrem să fie rumene şi crocante.
- Pacheţelele de primăvară le putem servi calde sau reci. Alături vă recomand un sos de iaurt grecesc cu puţin ulei de măsline, sumac şi susan.
Mi-a plăcut mult să le prepar şi să le mănânc mai ales. Sunt super crocante şi light. Gătitul chiar este o terapie care poate să vă ajute mult acum. Şi e benefic pentru sănătate.
*
Multă sănătate şi aveţi grijă de voi!