Îmi place la nebunie Italia şi mâncarea italiană. De aceea, m-am bucurat când am fost invitată la Parma in Tavola, un nou restaurant italian din Bucureşti. A fost o seară frumoasă în companie bună, am făcut poze ca să vă pot arăta şi vouă preparatele, m-am lăsat încântată de o mâncare cu adevărat bună şi gustoasă mamă-mamă şi l-am cunoscut pe Chef Maurizio Morini, cel care conduce bucătăria şi are grijă ca totul să iasă perfect de acolo. M-a surprins cât de deschis şi sociabil a fost cu noi, cum şi ce ne-a prezentat despre restaurant, meniu, mâncarea din Parma şi regiunea în sine şi mâncarea italiană în general. Parcă eram în Italia. Aşa m-am simţit.
Câteva info şi despre local. S-a deschis anul acesta la sfârşitul lunii mai în locul restaurantului Le Theatre. Are şi o terasă superbă, dar care momentan nu este folosită. Decorul este frumos, simplu, finuţ. E o atmosferă caldă şi intimă. Meniul este generalist, adică are un pic din toate de la gustări, paste, preparate din carne, peşte, pizza şi deserturi care chiar sunt impresionante. Ce mi-a captat atenţia a fost Mousse-ul de ciocolată cu miez de nuga şi Creme Brulee cu vanilie de Thailanda. Pe primul l-am şi comandat.
Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că totul era făcut de ei acolo. Mă refer la pâinea – torta fritta – şi focaccia servite alături de platoul de gustări, la paste, la perele deshidratate din tarta de ciocolată şi pere, la „praful” roşu din farfuria mea cu felul principal care era de fapt pudră de roşii, preparată de ei. Îmi plac restaurantele care acordă atenţie la detalii şi prepară „în casă” aşa ceva. Se simte clar o diferenţă la gust şi aromă, ştiu că acei oameni sunt chiar pasionaţi de ceea ce fac şi muncesc mult ca totul să fie perfect şi cât mai homemade iar calitatea vine pe primul loc. De fapt, asta înseamnă să mănânci în oraş. Să mergi undeva unde cineva găteşte pentru tine, nu doar cumpără produse pentru tine, pentru că asta poţi face şi tu acasă.
Să trecem la bunătăţi însă. După platoul cu mezeluri tipice din Parma (salami felino, prosciutto, prosciutto cotto, parmigiano) a urmat felul principal, şi anume Punta de vită alla Parmigiana şi cartofi la cuptor cu mirodenii. De ce am ales asta, deşi eram complet setată pe altceva. Atunci când la masă stă lângă tine un chef italian şi îţi explică modul în care au fost preparate mâncărurile din meniu şi pune şi suflet în asta, e greu să nu te laşi impresionat de acest preparat, în special, care a stat 24 de ore la cuptor, la o temperatură de 60 de grade. Vă imaginaţi ce arome? O ruladă de vită umplută cu pâine, parmezan şi mirodenii alături de cartofi. E un pic cam greu preparatul, recunosc, cel puţin pentru mine, dar cu un pahar de vin roşu se rezolvă. Recomandarea casei la acest preparat a fost vinul Făurar. Oricum, a fost cea mai fragedă carne de vită mâncată ever. Se topea ca untul.
Apoi a urmat desertul: mousse de ciocolată cu miez de nuga. Nu-ţi mai trebuie nimic după aşa ceva. Este foarte dulce, dar nu exagerat. Merită pentru că este foarte fin, spumos şi aerat. Iar acel miez de nuga este chiar special.
Pentru că am fost mai mulţi la masă şi ne-am comandat diverse preparate, am făcut poze şi la acestea pentru un mic preview.
Cotlet de miel cu susan şi legume sote. E gătit rare, adică e crud pe dinăuntru.
File de vită la grătar cu Prosciutto Crudo di Parma si tartă de cartofi. E gătit medium-rare.
Tartă de pere şi ciocolată
Semifreddo Rocher. Ca o bomboană Ferrero Rocher, un desert cu multă ciocolată şi alune de pădure. Uimitor, dar nu este foarte dulce.
{Giveaway}
Dacă v-a plăcut tot ce am scris mai sus, dacă v-au făcut poftă preparatele, atunci am o super surpriză pentru voi. Giveaway-ul meu constă într-un voucher pentru 2 persoane, care se pot bucura de o experienţă ca a mea. Voucher-ul constă într-o cină care include un fel principal la alegere din meniu, un pahar de vin potrivit cu preparatul, un desert la alegere, un expresso si o sticlă de apă plată/minerală. De mesean, normal. Voucher-ul este valabil până pe 15 decembrie şi trebuie să faceţi rezervare înainte.
Ca să intraţi în concurs, tot ce trebuie să faceţi este să lăsaţi un comentariu la acest post, cu răspunsul la întrebarea „Ce preparat din bucătăria italiană vă place cel mai mult?” până duminică, 16 noiembrie, orelele 00:00 iar eu prin tragere la sorţi o să anunţ câştigătorul luni dimineaţa, printr-un update la acest post, dar şi pe pagina de Facebook. Daţi like şi acolo şi aveţi şanse să luaţi masa la un restaurant italian elegant şi foarte bun şi să-l cunoaşteţi pe Chef Maurizio Morini. Succes!
Pe curând,
Cristina
Update – Avem câştigătorul! Este de fapt o câştigătoare, Maria-Camelia Niţă, căreia îi mulţumesc pentru participare şi o felicit! Imediat îţi trimit un mail cu detalii. Mulţumesc şi vouă pentru participare şi vă aştept la următoarele concursuri cu drag.
recunosc, e o placere vinovata, mie imi place cel mai mult pizza 🙂
Paste cu pesto, ciuperci şi castane coapte. yumm
Multumim pentru concursul frumos 🙂
Apreciez din bucataria italiana deopotriva pastele (carbonara, my favorite), aperitivele gen parmezan, prosciuto crudo combinate cu rosii cherry si rucola, dar si un tiramisu special facut de mine 🙂
Punta de vită alla Parmigiana suna absolut delicios!!! 🙂
Paste carbonara:D
Cel mai mult si mai mult din bucataria italiana imi plac pastele carbonara cu mult parmezan 🙂
Supa toscana cu fasole alba si spanac! Delicioasa!
frittata:)
Articolul asta mi-a facut o pofta nebuna de mancare italieneasca! Felicitari pentru aventura culinara! 🙂
Hmm, mi-e greu sa aleg un singur favorit, dar o sa merg pe latura traditionala/ rustica (la care italienii se pricep oricum cel mai bine): Lasagna!
Arata senzational toate preparatele! Sincer, mi-e foarte greu sa spun care este preparatul meu preferat din bucataria italiana, pentru ca imi plac toate preparatele italienesti . Voi raspunde subiectiv, gandidu-ma la baietelul meu: pizza!
Draga Cristina,
Preparatul meu preferat din bucataria italiana: „Melanzane alla Parmigiana” si chiar daca nu m-ai intrebat de drinks, eu iti marturisesc ca savurez si un pahar de limoncello cu mare drag!
Spor la gatit,
Andreea 🙂
Planuiesc o vacanta de explorare a Italiei pentru vara viitoare, asa ca articolul asta a picat la fix sa imi gadile ideea. Am mancat in zona Toscanei un muschi de vita cu sos de smochine si 3 sortimente de branza. Fin, elegant, delicat… O sa incerc si eu restaurantul acesta 🙂
penne carbonara delicioase, minunat de parfumate
Bucatini all’amatriciana sunt preferatele mele!
Burta de vita cu sos de rosii este exceptionala. Insa nu scap nici o ocazie cand vine vorba de niste paste de casa cu ceva pecorino si busuioc.
Este foarte greu sa aleg un singur preparat din bucataria italiana plina de savoare si de ingrediente de cea mai buna calitate.
Aleg pastele , avand in vedere varietatea acestor preparate in gastronomia italiana.
Iubesc bucataria italiana si nu cred ca exista un preparat care sa nu mi placa.In mod eosebit imi plac penne guatro formaggi,tagliatele cu somon,pizza quattro stagioni,tiramisu.
Tiramisu 🙂
Pastele carbonara! Om nom nom…nu-ma-pot-opri-din-mancat! 😀
Spaghetele cu creveti si calamari ma vor duce mereu cu gandul la bella italia 🙂
miammmm niste penne cu ceva sos de pesto, mirodenii si legume minunate <3
Pasta fresca