O reţetă cu poveste şi ingrediente fascinante care m-au inspirat foarte mult şi m-au trezit la viaţă. Nu am gătit niciodată midii acasă, creveţi da, şi a fost pentru mine o experienţă nouă şi încântătoare. Cel mai mult mi-a plăcut însă faptul că a fost petrecută în familie, cu mama, tata şi sora şi fiecare a contribuit cu ceva şi mult suflet care a făcut ca mâncarea să fie mai bună, gustoasă, fericită şi plină de dragoste. Ca acasă. Nu este o reţetă wow neapărat, deşi poate arată ca scoasă din bucătăria unui restaurant sau dintr-o revistă, ci simplă, dar preparată cu ingrediente de calitate şi paste de casă, unde nu veţi găsi aşa uşor dacă luaţi masa în oraş. Toate acestea combinate dau un rezultat magnific şi devin o mâncare bună de savurat în familie, în companie plăcută şi în linişte. Se aud doar furculiţele în farfurie şi zgomotul caracteristic degustării midiilor şi creveţilor, adică un sorbit, dar mai elegant pentru că e vorba de fructe de mare totuşi. Chiar aşa.
Să vă zic însă cum a început totul. Păi cu o vizită la muncă a unui spiriduş, Laura, care mi-a adus o scoică şi un bileţel pe care scria că acesta este ingredientul meu secret pentru următoarea reţetă. Electrolux are în fiecare lună un ingredient secret, ceva nou, incitant şi fresh care să inspire oamenii să gătească. Dacă v-am făcut curioşi, mai multe despre asta puteţi citi aici. Zis şi făcut atunci. Am fost la Metro unde se găsesc fructe de mare, scoici, peşte proaspăt ca să culeg midii şi creveţi pentru reţeta mea. Ştiu că de fapt midiile nu sunt scoici, ci moluşte bivalve, scoicile făcând şi ele parte din această categorie, deci tot pe acolo, aşă că a fost ok. În plus, m-am consultat şi cu spiriduş Laura şi am avut acordul ei. Deci, am avut de făcut o reţetă cu scoici, dar am ales midii. Bun până aici. O să devină şi mai bune toate.
Am avut şi ajutor la preparat cum am zis şi mai sus. Familia. Aceasta este o reţetă care se face în trei etape aşa că orice ajutor este binevenit şi cu cât sunt mai mulţi, bucuria creşte. Prima etapă este prepararea pastelor, apoi opărirea midiilor şi ultima etapă este gătirea sosului şi a pastelor împreună.
Ingrediente
(pentru 4 persoane)
500 gr. midii proaspete, în vid (eu aşa am cumpărat, în caserolă şi vidate)
24 bucăţi creveţi proaspeţi şi cruzi, care nu au fost decorticaţi
2 căţei de usturoi
o mână de pătrunjel
câţiva fulgi de ardei iute
800 gr. sos de roşii
1 linguriţă de zahăr
vin roşu de calitate
ulei de măsline
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
(pentru paste)
400 gr. făină tip 000 pentru paste
4 ouă
puţină apă dacă e nevoie
pătrunjel pentru decor
Timp de preparare: aprox. 50 minute
Prima etapă: pastele. Pentru că sunt de casă trebuie preparate mai întâi şi lăsate la zvântat puţin, dacă vrem, înainte de gătire. Adică le lăsăm la uscat. Desigur, ca să scurtăm reţeta putem folosi paste din comerţ şi gata. Dacă nu, atunci citiţi mai jos.
La noi, în această etapă s-au împărţit sarcinile. Eu am făcut coca iar mama a făcut spaghetele la maşina de paste. Aici voiam să ajung de fapt. Să mă laud cu noua şi prima mea maşină de făcut paste, proaspăt primită din Italia şi la care ţin ca la ochii din cap. Aluatul îl facem într-un castron amestecând făina cu ouăle şi frământând ca totul să se lege. Dacă e prea uscat, pentru că nu e suficient lichid, atunci mai adăugăm puţină apă. În mod normal, la 100 de grame de făină se pune un ou de 60 – 60+ grame. Ca să fie fair. Frământăm coca timp de 5 minute şi lăsăm deoparte câteva minute. Pregătim maşina între timp. Apoi coca se împarte în 5-6 bucăţi care se înfăinează bine de tot. Se trec toate prin maşină, mai întâi ca să se întindă şi să devină mai subţiri şi apoi se trece prin spaţiul special unde ies pastele în formă de spaghete. E magic! Pot să fac şi spaghete şi tagliatele. Când sunt gata, le scoatem pe o tavă, le înfăinăm bine din nou şi le lăsăm deoparte, la uscat.
A doua etapă: midiile. Le scoatem din vid şi le spălăm bine sub un jet de apă rece. Le punem într-o cratiţă cu două degete de apă clocotită şi acoperim cu un capac. Le fierbem câteva minute şi în punctul ăsta ar trebuie să se deschidă toate midiile, hopefully, şi să fie toate vii. Tot ce nu se deschide aruncăm imediat. Nu e bun. Le scoatem într-un castron şi le punem deoparte. Păstrăm şi apa în care au fiert pentru sos, mai târziu.
A treia etapă: sosul şi pastele. Pentru sos, tocăm mărunt usturoiul şi îl călim într-o oală cu ulei de măsline; o cantitate mai generoasă pentru că e totuşi o reţetă pentru patru persoane. Adăugăm fulgii de ardei iute şi pătrunjelul tocat mărunt. Curăţăm creveţii de mustăţi şi îi punem în oală. Nu îi curăţăm de tot deoarece coaja lor are foarte multă aromă şi ne trebuie. O s-o îndepărtăm atunci când mâncăm. Creveţii sunt gata repede. În câteva minute devin rozalii şi se strâng. Adăugăm şi midiile. Stingem cu puţin vin roşu de calitate. Apoi turnăm sosul de roşii, zahăr, puţină zeamă în care au fiert midiile, sare şi piper. Dăm în clocot şi fierbem vreo 10 minute. Fierbem şi pastele între timp. Sunt gata repede.
Ca să montam farfuriile, scoatem fructele de mare din sos şi le punem într-un castron separat. Pastele fierte le turnăm în cratiţa cu sos şi le amestecăm bine. Aşezăm în farfurii şi punem midiile şi creveţii deasupra. Presărăm pătrunjel.
Bon appétit!
Lectura postarii a fost o reala placere (bineinteles cu pauzele de rigoare pentru a inghiti… in gol). Felul in care ai descris how to (la paste si midii) m-a facut sa le pun pe lista „to do”. Iar pozele, absolut superbe!
Mersiii Mihaela! Apreciez mult si spor la facut paste! :*
Arata foarte bine si m-ai convins! In weekend, la aniversarea celor 23 de ani de casnicie voi pregati paste proaspete cu fructe de mare (implicit si cu scoici) Multumesc pentru idee
Multumesc Carmen. Mult spor la gatit si la multi ani! 🙂
Nici eu nu am gatit niciodata midii :).
Ale tale arata super bine iar pastele de casa le ador.
Eu am avut o ocazie buna si recomand tututor! Multumesc pentru aprecieri Dana.