P

Provocarea Bialetti Exquisite: Prăjitură de ciocolată cu biluţe de cocos şi ricotta

DSC_0745

Am primit un cadou săptămâna trecută: un set extraordinar de forme de copt cu interior ceramic de la Bialetti Exquisite. Acesta a venit şi cu o provoare: să gătesc ceva bun cu una dintre forme şi să vă arăt şi vouă. Zis şi făcut! Reţeta am primit-o de la mama. Ea abia o testase şi s-a gândit să mi-o recomande. Pe lângă faptul că este simplu de făcut, arată şi spectaculos! Deja n-a mai rămas nimic din prăjitură, deşi am mâncat doar două persoane din ea. Nu mi-e ruşine. E făcută în casă cu multă dragoste, pentru noi şi ciocolată. A meritat.

Ce vreau să vă mai spun este că până de Paşte găsiţi setul de 4 forme la reducere de 25%. Acesta cuprinde o formă de chec/cozonac de 27×13 cm, o formă de tort/tartă cu diametru de 27 cm, o formă de inimă pentru prăjituri cu diametrul de 22,5 cm şi un set de 12 forme pentru fursecuri. Mai multe detalii găsiţi pe site. Brandul este unul foarte cunoscut. Provine din Italia şi îl are drept fondator pe Alfonso Bialetti, cel care a inventat faimosul aparat de făcut cafea Moka Express, care este azi nelipsit din casele italienilor de peste tot.

DSC_0838

Din imagine lipseşte forma de tort/tartă, dar o puteţi vedea mai jos. Are formă de floare. Vă recomand produsele pentru că sunt de calitate şi arată bine, sunt moderne şi uşor de folosit. Eu nu am pus deloc hârtie de copt în formă, doar unt şi făină, iar desertul s-a desprins singur de margine şi nu s-a lipit deloc.

Poate le încercaţi şi voi!

Ingrediente

(pentru o formă rotundă de 27 cm)

Biluţe de cocos şi ricotta:

250 gr. ricotta – 1 cutie
50 gr. fulgi de cocos
50 gr. zahăr tos
2 gălbenuşuri
2 linguri rase de amidon

Blat de ciocolată:

4 ouă întregi
60 gr. zahăr tos
50 gr. ciocolată topită (eu am folosit cioco simplă, de menaj)
2 linguri făină
2 linguri amidon
3 linguri rase de cacao
1/2 linguriţă praf de copt
un praf de sare

Glazură:

100 ml. lapte
50 gr. zahăr
50 gr. unt
100 gr. ciocolată (eu am folosit cioco cu lapte aici)

Timp de preparare: 50 minute

1. Pentru biluţe, amestecăm toate ingredientele într-un castron mediu. Cu mâinile uşor umezite formăm biluţe de mărime medie. Le aşezăm apoi în forma tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi presărată cu făină.

2. Pentru blat, separăm ouăle. Batem albuşurile spumă cu un praf de sare şi zahărul pe care îl adăugăm treptat. Adăugăm gălbenuşurile, pe rând. Amestecăm cu o paletă de silicon. Ciocolata o topim între timp la bain marie şi o turnăm în spuma de ouă. Amestecăm. Adăugăm făina, amidonul, cacaua şi praful de copt. Amestecăm bine cu paleta ca să omogenizăm aluatul. Îl turnăm peste biluţele din formă. Coacem prăjitura la 180 grade timp de 20-25 minute. Lăsăm la răcit.

3. Facem glazura. Punem toate ingredientele, mai puţin ciocolata, într-o cratiţă mică, pe foc. După ce se topeşte untul, adăugăm şi bucăţelele de ciocolată şi lăsăm să se topească. Răcim glazura până se mai îngroaşă şi o turnăm peste prăjitură.

Servim imediat sau ţinem la frigider. E mai bună a doua şi chiar a treia zi. Tăiem felii şi presărăm cocos peste.

DSC_0536

colaj2

DSC_0807

Hop şi eu pentru că am profitat de ocazie să fac nişte poze noi cu mine şi mâncare. Cu ce altceva? Am decorat prăjitura cu fulgi de migdale aici. Arată şi mai bine, parcă. Enjoy!

colaj1

Bon appétit!

Spread the love
  1. Cristi says:

    Excelent! Imi place ca ai folosit faina aproape spre minim pentru blat, lucru pentru care te apreciez.
    Foarte faine toate pozele :).

    1. Anason cu Lapte says:

      Hey! Mersi Cristi. 🙂 Da, făina e foarte puţină. Dacă te interesează subiectul, mai am un tort, poate îl ştii, fără făină. Gluten-free, că tot e în trend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.